Murat Güçlü

Murat Güçlü

KISA YOLDAN CENNET, IŞİD

KISA YOLDAN CENNET, IŞİD

Dünyanın dört bir tarafından insanlar cihat için IŞİD’e katılıyorlar. Bu gidiş maalesef hayra bir gidiş değil. IŞİD’i doğruna sebepleri ve IŞİD’e katılanları iyi tahlil etmeliyiz. Bugün IŞİD’in doğduğu ve güçlü olduğu topraklarda ciddi bir Sünni Arap nüfus var. IŞİD’in de ana omurgasını cihatçı, selefi, Sünni Arap nüfus oluşturuyor. Başta kaos içinde bulunan Irak ve Suriye olmak üzere biraz daha güneyi içine alan bir bölgede yaklaşık 25 milyon Sünni Arap yaşamakta.

Bu insanlar başta ABD müdahalesi ve Suriye iç savaşından dolayı tüm düzenlerin alt üst olduğu bir ortamda hayatta kalmak için silaha başvurmuşlardır. Bu bölgede Sünni Araplar kendilerine hayat hakkı tanınmadığını düşünmekteler. Hayatta kalmak için tek yollarının silahlı mücadele olduğu kanaatindeler. Ölmemek için öldür düsturuyla hareket etmekteler. Bu sebeple IŞİD’in bölge halkından gönüllülerini anlamak daha kolay.

 

Diğer tarafta IŞİD’e dünyanın dört tarafından insanlar katılmakta. Batıdan Doğuya Güneyden Kuzeye her coğrafyadan ve her milletten insan IŞİD’e katılıyor. En son İngiltere’den gelip Türkiye üzerinden IŞİD’e katıldığı tahmin edilen 3 kız ülke gündemindeydi.

 

Türkiye’den de birçok insan cihat aşkıyla IŞİD saflarında savaşmak için sınırın Suriye tarafına geçmekte. Bunlar arasında Konya’dan çok sayıda insanın IŞİD’e katıldığı yönünde bilgiler dolaşmakta. Gelen cenazelerden ve gelen haberlerinden çok sayıda insanın Konya’dan gittiğini ve halen de gitmekte olduğunu öğreniyoruz. Bunun için istihbarat birimlerinin de raporları olduğu tahmin edilmekte.

 

Bu katılımlara dikkat çekmek zorundayız. Hangi sebeple insanlarımız Konya’dan kalkıp IŞİD’e katılmaya gidiyorlar? Ölmeye, öldürmeye yani ölüme koşarak gidiyorlar, birçoğu aileleriyle birlikte gidiyorlar. Bu insanları suçlamadan önce anlamaya çalışmalıyız. Ölümü göze almış bu insanların samimiyetlerinden kimse şüphe edemez lakin yaptıklarının kısa yoldan cennete kavuşma hevesi olduğu da ortada. Bunun yanında bu ülkede aradıkları saygıyı bulamamaları, kendilerini ötekileşmiş ve yabancı addetmeleri ve benzeri etkileri de göz ardı edemeyiz.

 

Dünyadan en çok Müslümanlar ölüyor, en çok Müslümanlar öldürüyor. Ölen Müslümanları en çok Müslümanlar öldürüyor. İnsan hayatının kutsallığını kabul etmiş bir dinden herkese karşı ölüm kusan bir insan tipine ulaşılmış olması hakkında düşünmemiz ve önlemler almamız gerekiyor.

Cennet vaadi haktır ancak asıl imtihan bu dünyayı cennete çevirmek için mücadele etmektir.  Şehitlik nedir, kime şehit denir.. bunları yeniden gündemimize almamız ve insanımıza anlatmamız gerekir. Konya olarak bu durumu hem resmi kurumlar hem de gönüllü teşekküllerimizle birlikte çözmemiz gerekiyor.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR