Kışlıkların satışı başlamadan bitti

Konya’nın kurak ve sıcak bir kış mevsimi yaşaması, kışlık ürünlerinin satışını da etkiledi. Bedesten esnafları kışlık bot, çizme gibi ürünlerin satışında durgunluk olduğunu ve kışlık bot sezonun artık bittiğini belirttiler.
Kışlıkların satışı başlamadan bitti

Bot satışlarında herhangi bir yoğunluğun olmadığını söyleyen Bi-bende Ayakkabı ve Çanta firma sahibi Ahmet Nazlı, “Bot satışlarında bir yoğunluk olduğunu söyleyemem. Normal günlük yapılan işler devam ediyor. Kadın botlarının fiyatları 400 liradan başlıyor, bin liraya kadar çıkıyor. İnsanların alım gücü biraz düştüğü için haliyle alırken zorlanıyorlar. Ama zaten biz normalin altında fiyatlarla satıyoruz.

kislik-1.jpg

Enflasyon var fiyatlar değişiyor elbette. Her şeyin fiyatının artması belli bir şey. Bu sezon botlarda herhangi bir fiyat artışı yaşanmadı. İnsanlara bot alırken önerim kullanım alanına göre tercih etmeleridir. Öğrencinin veya sürekli dışarda olan insanların biraz daha yüksek tabanlı, su geçirmeyen özellikte botları tercih etmesi gerekiyor. Su geçirmeyen derken, fizik kurallarına aykırı bir şey söylemek doğru olmaz. Aşırı suda, karda kalınırsa elbette su geçirir.” ifadelerine yer verdi.

hasan-huseyin-buyukgovez.jpg

‘KIŞ MEVSİMİNİN SICAK GEÇMESİNİN ETKİSİ OLDU’

Bot satışlarındaki durgunluğun, kurak kış mevsiminden kaynaklandığını vurgulayan Güvez Refah Kundura sahibi Hasan Hüseyin Büyükgövez, “Kar yağışı oldu ama çok fazla bot satışlarında artış yaşanmadı. Yağışların kasım ve aralıkta olması gerekiyordu. Satışların durgun olmasında yağışların geç gelmesinin büyük etkisi var. Fiyatlar da yüksek. Çocuk botları 250, bayan botları 300-400, erkek botları ise 400-500 lira civarında değişiklik gösteriyor. Vatandaşa haliyle bu fiyatlar yüksek geliyor. Gelip bot alışverişi yapanlar elbette oluyor. Ama satışlar nispeten durgun.

kislik-2.jpg

Bot alırken önerimiz ayak sağlığı açısından deri olmasıdır. Ama insanlar şu an her şeyden önce ceplerini düşündükleri için daha ekonomik ürünleri tercih ediyorlar. Kaliteli, içinin yumuşak ve ayakta koku yapmaması gerekiyor. Öğreneğin sade ürünler su geçirmez. Ama üzeri dikişli, modelli olan ürünlerin içerisine su giriyor. Bundan sonra da çok fazla bot alanında satış olmaz. Çünkü mevsim dönüyor. Havalar geç soğudu. Hatta havaların iyi gidip, bizim de yazlık ürünleri satabilmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

arif-cagri.jpg

‘BOT MEVSİMİ GEÇTİ’

Bot mevsiminin bittiğini belirten Atçeken Kundura sahibi Arif Çağrı, “Soğuk günler yaşandı ama bot satışlarında bir artış yaşanmadı. Çünkü kar, bot mevsimi geçti. Kasım, aralık aylarında kar yağışı olsaydı herkes kış başında alırdı. Şimdi herkes elinde mevcut olan botları kullanıyor. Hiç satılmıyor değil tabi ki satılıyor. Ama eski işler yok. Hava ılık seyrettiği için daha çok insanlar spor ayakkabı tercih ediyor. Örneğin bugün sadece bir tane bot sattık. Sezon başında satılsaydı günde 10 bot satılırdı. Fiyatlar çok pahalı değil, uygun. 300-350 lira arası değişiyor. Herhangi bir fiyat artışı olmayacak. Zaten kış sezonu bitiyor. Almak isteyen müşterilerimizi bekleriz.” diye aktardı.

kemal-ozkan.jpg

‘MECBURİ İHİTYAÇ OLDUĞU İÇİN ALINIYOR’

Kışlık ürünlerin mecburi ihitayaç olduğunu ve satışların devam ettiğini aktaran Özkan Tuhafiye sahibi Kemal Özkan, “Bu sene kış sezonu biraz daha geç açıldığı için satışlarda bir gecikme var ama yine her zamanki gibi çeşitlerimiz ful. Eksiklerimizi tamamladık. Müşterilerimize hizmet vermekten memnuniyet duyuyoruz. Fiyat pahalılığında dolayı belki bir tık gerileme var ama insanlar mecburi ihtiyaç olduğu için gerekeni alıyorlar.

kislik-3.jpg​​​​​​​

Şapka, bere, atkı, eldiven, çorap, yün ve termal içlik çeşitlerimiz mevcut. Kışa hitap eden bütün ürünler bulunuyor. Termal içliklerin fiyatı 80-110 lira arasında değişiyor. Yünler de 180-230 arası değişiyor. Şapkalar da 35-70 lira arasında. Şu an için herhangi bir fiyat artışı beklentisi yok.” dedi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :