Kitap okuyun örnek olun

Eğitimevi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ortadeveci, 'Çocuklar sadece eline gelen yazıyı okur. Hatta onu da doğru dürüst anlamaz. Çünkü okuma yetisi kazanmak bir anda olan bir şey değil' dedi.

Anne-babaların kitap okumaması durumunda çocukların okuryazar olması ihtimalinin çok düşük olduğunu belirten Eğitimevi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ortadeveci, “Çocuklar sadece eline gelen yazıyı okur. Hatta onu da doğru dürüst anlamaz. Çünkü okuma yetisi kazanmak bir anda olan bir şey değil” dedi.

Boşa giden kâğıdın çok az bir bölümü kitap basmadan gittiğini ifade eden Eğitimevi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ortadeveci, “Bir market yüz binlerce insert bastırıyor. Ancak bir yayın evi bassa bassa bir kitaptan bin tane basıyor. Satamıyor ve elinde kalıyor. Ama biz kitabı bastıkta satamadık değil de insanlar kitabı neden almıyor, kitabı neden okutamıyoruz diye bir araştırma yapmamız gerekiyor. Yayın evleri gerekli gereksiz kitap basıyorlar ve satamıyorlar. Ellerinde kalıyor. Birçok yayın evi de iflas ediyor. İnsanlar zaten iflas etmek için iş yapmazlar. Bunları satmak için çıkarıyorlar. Stratejileri doğru olmadığı için bunlar satamıyorlar. Ama bunun doğru yolunu bulup insanlara biz neden kitap okutturamıyoruz, Türk toplumu niye okumuyor bunun yolunu bulmalıyız. Bununda bence ana yolu, çocuklarımıza ilkokuldan itibaren okuyan anne babalarla birlikte tutmaktır” diye konuştu.

4-1-2-ahmet-ortadeveci.jpg

“DEVLET İNSANLARI YÖNLENDİRMELİ”

Anne-babaların kitap okumaması durumunda çocukların okuryazar olması ihtimalinin çok düşük olduğunu vurgulayan Ortadeveci, “Sadece eline gelen yazıyı okur. Hatta onu da doğru dürüst anlamaz. Sadece okumuş olur. Çünkü okuma yetisi kazanmak bir anda olan bir şey değil. Anne okumuyor, baba okumuyor. Çocuğa oku diyor. Sigara içen babanın çocuğuna sigara içme demesi kadar anlamsız bir şey. Ancak bu işin daha doğrusu, devletin sistemli bir şekilde insanları okumaya yönlendirtmesidir. Son dönemlerde televizyonlarda çevreyle alakalı bir sürü haber çıkıyor. Çünkü bunu devlet dert edinmiş. Çevre Bakanlığı bu çalışmayı nasıl yapıyorsa Milli Eğitim Bakanlığı da okumayla alakalı çalışma yaparsa bu da çözülür. Tabi sen yapacaksın ben yapacağım. Ama bizim yaptıklarımız küp şekerin içinde bir tane kristal gibi. Sadece bir küp şekerde binlerce kristal var. Yani bu büyük kristal devlettir, devlet mekanizmayı harekete geçirir. Bizde üstümüze düşenleri yaparız. Ama bunun için bireysel yürüme değil toplumu yönlendirecek erklerin toplu hareket etmesi gerekiyor.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER

Bakmadan Geçme