Kızılay’dan Konyalılara acil çağrı! Kış gelmeden acele edin

Dünyada ve ülkemizde meydana gelen Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte hala kan bağışlarında düşüş yaşanıyor. Bu düşüş hastaneleri ve hastaları zor durumda bırakıyor. Kan bağışının önemi ve gerekliliği konusunda halkın daha bilinçli olması gerekiyor.
Kızılay’dan Konyalılara acil çağrı! Kış gelmeden acele edin

Konyalıları kan vermeye davet eden Konya Kızılay Kan Bağışçısı Kazanım Personeli Mustafa Şahin “Kan yapay olarak üretilmeyen, sadece insan vücudunun üretmiş olduğu bir ürün. Erkeklerin üç ayda bir kadınların dört ayda bir müsait olduğu zamanlarda kan bağışı yapmasını rica ediyoruz. Kana; hastanelerde, ameliyatlarda, organ nakillerinde, kanamalarda, diyaliz hastalarında, kanser hastalarında sürekli ihtiyaç duyuluyor. Bizim de sloganımızdır ‘kan acil değil sürekli ihtiyaçtır’. Vatandaşlarımızın belirli aralıklarda gelip Kızılay’a kan bağışı yapmalarını istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN KAN İHTİYACI YILLIK ORTALAMA 3 BUÇUK MİLYON ÜNİTE

Türkiye’nin kan ihtiyacının yıllık ortalama 3 buçuk milyon ünite olduğunu söyleyen Şahin, “Türkiye'deki gönüllü kan bağışının yüzde 89’u Türk Kızılay’ı tarafından karşılanmakta. Trafik kazalarında 5-10 ünite, kalça ameliyatlarında 4-6 ünite, böbrek naklinde 5-10 ünite, mide kanamalarında 3-20 ünite, karaciğer naklinde 20-100 ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizin, hastalarımızın kan bağışına ihtiyacı var “dedi.

KAN BAĞIŞI ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Kan bağışı öncesi yapılması gerekenleri anlatan Şahin “Konya’da ve Karaman’da belirli sabit yerlerde kan alma birimlerimiz bulunmakta. Vatandaşlarımız geldiğinde öncesinde sorgulama formumuz var. Bağışçılarımız kimlik bilgileri ve adresleriyle birlikte formun içerisinde yaşantılarıyla alakalı sorular var, bunları cevaplandırıyorlar. Daha sonrasında muayene bölümünde sağlık personelimiz bağışçımızın kimlik bilgilerini kontrol ettikten sonra sisteme kaydını yapıyor. Sonrasında kan değeri kontrolü, tansiyon ve ateş ölçümü yapıldıktan sonra bağışçıyı doktorumuza yönlendiriyor. Doktorumuz bağışçının vermiş olduğu soruları ve muayenede yapılan ölçümleri değerlendirerek, bağışçının uygunluğuna karar veriyor. Daha sonrasında işlem yapılıyor. “ifadelerini kullandı.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kan vermeden önce yorgun, uykusuz ve aç olunmaması gerektiğini belirten Şahin, “Son 24 saat içinde aşırı miktarda alkol alınmamış olunmalı. Kullanılan ilaçlar, aşılar bağış öncesi muayenede doktora bildirilmelidir. Kan bağışı yapmak isteyen vatandaşlarımızın gönüllü, karşılık beklemeksizin, düzenli ve bilinçli şekilde kan vermeleri gerekiyor” dedi.

KOVİD-19 OLUMSUZ ETKİLEDİ

Covit-19 salgınıyla birlikte halkta tedirginlik oluştuğunu söyleyen Şahin, “Bu yüzden ister istemez kan bağış sayılarında düşüş oldu. Kan yapay olarak üretilemeyen, sadece insan vücudunda üretilen bir organdır. Bu nedenle kendisini sağlıklı hisseden bütün vatandaşlarımızın kan bağışı yapmalarını önemle rica ediyoruz. ‘Bir kan üç can’” ifadelerini kullandı.

• REYHAN BİNGÖL

Etiketler :