KKTC'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri:- "Her koşul altında Türkiye Cumhuriyeti birlik, beraberlik ve dayanışma içinde Kıbrıs Türkü'nün yanında olacaktır"- "Cumhuriyet, Türk milletinin itibarını yükseltmekle kalmamış, dünyadaki mazlum milletler
KKTC'de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

LEFKOŞA (AA) - Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, "Her koşul altında Türkiye Cumhuriyeti birlik, beraberlik ve dayanışma içinde Kıbrıs Türkü'nün yanında olacaktır." dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Büyükelçi Başçeri'nin Bayrak Radyo Televizyonu'nda (BRT) yaptığı konuşma ve 21 pare top atışı ile başladı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yıl dönümünün gururla kutlandığını, bu anlamlı günü kendi bayramları bilerek benimseyen Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmaktan mutlu olduğunu söyleyen Başçeri, "Cumhuriyet, Türk milletinin itibarını yükseltmekle kalmamış, dünyadaki mazlum milletler için de umut ışığı olmuştur." diye konuştu.

Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun mazlumların sesi olmaya gayret ettiklerini belirten Başçeri, Türkiye'nin çabalarının, insanlığın ortak vicdanındaki umutları besleyip canlandırmakta ve harekete geçirmekte olduğunu vurguladı. Büyükelçi Başçeri, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihimizin en önemli sınavlarından biri olan 1974 Mutlu Barış Harekatı'nı, var gücümüzle yanında durduğumuz Kıbrıs Türk halkının her şeyden önce can güvenliğini sağlamak ve Ada'nın asli unsuru olmaktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini teminat altına almak için gerçekleştirdik. Aynı çabayı, Ada'da adil ve kalıcı bir çözüm bulana dek göstermeye devam edeceğiz. Bu yolda Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle aramızdaki sarsılmaz ülkü ve gönül birliğini bozabileceğini düşünenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır."

- "Kararlığımız Barış Pınarı Harekatı ile bir kez daha ortaya konmuştur"

Başçeri, komşularındaki savaşı ve istikrarsızlığı Türkiye topraklarına taşımak isteyen, masum insanların canına kasteden bütün terör örgütleriyle tehdidin kaynağında ve ön alıcı bir vizyonla mücadeleye kararlı olduklarının altını çizdi.

Büyükelçi Başçeri, "Bu kararlılığımız Barış Pınarı Harekatı ile bir kez daha ortaya konmuştur. Bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirerek sınır güvenliğini sağlamak, Suriye halkını teröristlerin zulmünden kurtarmak, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini muhafaza etmek hedefiyle çıkılan yolda ABD ve Rusya ile varılan son mutabakatlar Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetini ortaya koymuştur." diye konuştu.

Kıbrıs Türkü ve KKTC'yi yurt bilen tüm vatandaşların da kalbinin Türk ordusunun Barış Pınarı Harekatı'ndaki başarısı için çarptığını vurgulayan Başçeri, harekatın başarısının, mazluma her zaman kucak açan yiğit bir milletin, tarihin her döneminde destanlar yazan şanlı bir ordunun ve güçlü bir liderliğin eseri olduğunu ifade etti. Büyükelçi Başçeri, şunları kaydetti:

"Bulunduğumuzun coğrafyanın zorluklarının ve önümüze çıkarılmaya çalışılan engellerin, ülkemizi Cumhuriyet'imizin kuruluşunun 100'üncü yılı için Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde yürüdüğümüz 2023 hedeflerine ulaşmaktan geri bırakamayacağının da bilinmesi gerekir."

Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türk halkının cumhuriyetin kuruluşuna kadar uzanan mücadeleyi en iyi anlayan toplum olduğuna işaret eden Başçeri, Anadolu'da kurulan cumhuriyetin Kıbrıs Türkü'nün de yolunu aydınlattığını dile getirdi.

Türkiye ile uzun yıllardır hak ve eşitlik mücadelesi veren, çok yakında 36. yaşını kutlayacak olan KKTC'nin de kalkınmasını güven, mutluluk ve huzur içinde sürdüreceğinin altını çizen Başçeri, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki, her koşul altında Türkiye Cumhuriyeti birlik, beraberlik ve dayanışma içinde Kıbrıs Türkü'nün yanında olacaktır." şeklinde konuştu.

Kaynak: