KOBİ'lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi

UNDP Türkiye Ofisi Ülke Direktörü Tomasi:- "Sanayide enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonunun azaltılması için yapılan çalışmalar, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesine katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda 2023 enerji verimlil
KOBİ'lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi Ülke Direktörü Claudio Tomasi, "Sanayide enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonunun azaltılması için yapılan çalışmalar, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesine katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda 2023 enerji verimliliği hedefine ulaşmasına yardımcı olacaktır." dedi.

Verimlilik Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından geliştirilen, Küresel Çevre Fonu destekli "Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi"nin başlangıç çalıştayı yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Tomasi, artan talep nedeniyle dünyada enerji verimliliğine geçişin zorunluluk haline geldiğini belirterek, bu alanda yatırım yapmanın gelecekte enerji talebinin karşılanması ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması açısından kritik olduğunu, aynı zamanda ekonomik büyümeyi de artırdığını söyledi.

Türkiye'de enerji verimli elektrikli aletlerin pazar dönüşümü, binalarda enerji verimliliğinin teşviki ve sanayide enerji verimliliğinin geliştirilmesi konulu üç projeyi tamamladıklarının bilgisini veren Tomasi, "Bu üç proje birçok başarılı ve sürdürülebilir sonuç verdi. Hem Türkiye hem de diğer ülkelerde daha fazla proje geliştirilmesi ve uygulanması için somut bir rehber oldu." diye konuştu.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi Projesi'nin uygulanmasıyla 5 yılda doğrudan 3 milyon tondan fazla, dolaylı olarak da 6 milyon tondan fazla karbondioksit eşdeğerinde sera gazı emisyonu azalmasının beklendiğini anlatan Tomasi, "Sanayide enerji verimliliğinin artırılması ve karbon emisyonunun azaltılması için yapılan çalışmalar, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesine katkıda bulunmakla kalmayacak aynı zamanda 2023 enerji verimliliği hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olacaktır." ifadesini kullandı.

- "Yavuz Sultan Selim Köprüsü kadar tasarruf"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, imalat sanayinde faaliyet gösteren bine yakın firmada 90 bin motor üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.

Elektrik tüketiminden ne kadar tasarruf yapabileceklerini öğrendiklerini belirten Yılmaz, "Buna göre toplamda yıllık 2016'da 8 milyar liranın üzerinde tasarruf olabileceği ortaya çıkıyor. Bu teorik açıdan hesaplandı ama pratikte ne kadar hayata geçirilebileceği performansımıza bağlı. Bunun yarısını bile hayata geçirsek, bu her yıl bir Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapacak kadar parasal tasarruf demek." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin 5 bileşenden oluştuğunun bilgisini veren Yılmaz, bunların yeni ve mevcut motorlarla ilgili enerji verimliliği mevzuat çerçevesinin geliştirilmesi, ilgili paydaşların kapasitesinin geliştirilmesi, motorlarda piyasa dönüşümünün izlenmesi, değerlendirilmesi ve bu kapsamda TSE tarafından kurulan elektrik motoru test laboratuvarının geliştirilmesi, tek durak ofis mekanizması geliştirilerek bu dönüşümü yapmak isteyen KOBİ’lerin finansmana erişiminin artırılması ve paydaşların farkındalığının artırılması olduğunu söyledi.

Yılmaz, projeye Ankara ve İstanbul sanayi odalarına bağlı organize sanayi bölgelerinin (OSB) dahil olduğunu ancak buna diğer illerdeki OSB'leri de dahil etmek istediklerini belirterek, ilerleyen zamanlarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve KOSGEB'in de projeye dahil olacağını kaydetti.

Kaynak: