Kombi bakımsızlığı faturayı yakıyor!

Kış aynının yaklaşmasıyla ve doğalgaza gelen zamla birlikte başta kombi bakımları olmak üzere tasarruf yapmak büyük önem taşıyor. Kombi bakımı yaptırmak ise yüzde 10 ile 30 arasında tasarruf sağlıyor. Eski Konya Isıtma Soğutma Servisleri Derneği Başkan Yardımcısı Recep Tepe düzenli bakımlarla büyük oranda tasarruf sağlanacağını söylerken, Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, kombilerin tamamen kapatılmadan kısık ayarda çalışmasının daha verimli olduğunu dile getirdi
Kombi bakımsızlığı faturayı yakıyor!

Tasarruf yaptırmak isteyenlerin kombi bakımı yaptırması zorunlu hale geliyor. Kombi bakımının doğalgaz tasarrufu noktasında önemli bir paya sahip olduğunu belirten Recep Tepe, “Şu anda bakım ücretleri 250-300 lira arasında değişiyor. Örneğin kombi 1200 lira 1300 lira yakacakken bakım yaptırılırsa bu fiyat bin liraya düşmüş olacak. Haliyle verdikleri paranın kat kat fazlasının geri cebinde kalmasını sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

recep-tepe.jpg

‘TASARRUFTA KOMBİ BAKIMI ŞART’

Tasarrufta kombi bakımının önemine dikkat çeken Recep Tepe, “Kombi bakımı doğalgaz tasarrufu konusunda önemli bir paya sahip. Kombinin her yıl düzenli bakımlarının yaptırılması ve işin ehli bir firmaya yaptırılması faydalı olur. Hem kombinin ömrünün uzaması için hem de kışın çok soğuk havalarda arıza oluşmaması için de kombi bakımı şart. Kombi bakımı yaptırmak kombinin yıpranmasına göre değişir. Ancak tasarruf anlamında yüzde 10 ile yüzde 20 arasında tasarruf sağlar. Uzun süredir bakım yaptırmayan bir kişi 5-6 yıl bakım yaptırmayıp da sonradan bakım yaptırsa bu tasarruf yüzde 30’lara kadar çıkar, ısınma konforu yükselir. Ama her yıl düzenli bakım yaptırıyorsa bir önceki seneye göre yüzde 10’da kısmen tasarruf olur” ifadelerine yer verdi.

kombi-bakimi.jpg

KOMBİ NASIL BİR BAKIM SÜRECİNDEN GEÇİYOR?

Kombi bakımında yapılan rutin işlemler hakkında bilgi veren Tepe şunları aktardı: “Kombi bakımı, kombilerin markasına, modeline, sistemine göre değişir. Yoğuşmalılarda yanma odasında oluşan kurumlar ve kireçlenmeler temizlenir. Yoğuşma sifon suyunda atan suyun giderleri açılır. Onlar kireçlendiğinde zamanla tıkanır. Daha sonra fan motorlarının hava filtrelerinin temizliği yapılır. Tesisat filtrelerinin, kaloriferde dolaşan suyun geçtiği filtrelerin temizliği yapılır. Gaz, yanma, hava gaz karışımından dolayı yanmadaki eksiklik varsa onlar ayarlanır, doğru bir yanma sağlanır. Bu da yakıt tasarrufuna etki eder. Aynı zamanda sıcak ve soğuktan dolayı tesisatın içinde oluşan genleşme yapan tankımızda hava kalmaz. O hava tamamlanır ve bütün peteklerin eşit bir şekilde ısınmasını sağlar. Bakım esnafında hava basma olayı yapılır. Genel kontrolleri yapılır. Herhangi bir yerinde su kaçağı varsa cihaz ilerlemeden cihazın farklı yerlerine zarar vermeden o kaçaklar kesilir. Sular tamamlanır, baca kontrolleri yapılır. Bunlar bakımda yaptığımız rutin kontrollerdir.”

kombi-bakimi-ne-zaman-yapilmali.jpg

‘İŞE GİTMEDEN ÖNCE KOMBİYİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE TUTUN’

Kombi bakımı yaptırmanın yanında bazı hususlarda da dikkat etmeleri gerektiği konusunda vatandaşları uyaran Tepe, “Çalışan çiftler tasarruf yapmak istiyorlarsa sabah işe gitmeden önce kombiyi en düşük seviyeye getirip akşam geldiklerinde yükseltebilirler. Havalar iyice soğumadan önce gündüzleri evde oturuyorlarsa, gündüzleri pencerelerini açıp evin içine güneş ışını girmesini sağlayabilirler. Kombilerinin derecelerini sürekli takip edip veya oda termosları taktırarak otomatikman oda sıcaklığını kendi ayarlarsa bu da çok alternatif bir tasarruf yöntemi olur. Petek üzerinde herhangi bir şey bırakmamaları, peteklerin etrafının en az 30’ar santim kenarlarında boşluk bırakılmalı, hava sirkülasyonunun sağlanması lazım ki doğru bir ısıtma olsun. Alttan ısıtmalı evlerde ise zemine kalın halılar sermekten kaçınılmalıdır, daha ince bir halı kullanılmalı ve mümkünse halı hiç kullanılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

dogal-gaz-faturasini-2.jpg

‘KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARABİLİYORLAR’

Kombi bakımından kaçınan insanların daha ağır masraflarla karşı karşıya gelebileceğini kaydeden Tepe, “Mesela bakımsızlıktan yoğuşma gideri tıkanabiliyor. Bu da fanın içerisine su kaçmasına sebep oluyor ya da cihazın elektronik kartla yoğuşma suyunun kaçmasına sebep oluyor. Bu durumda çok ağır masraflarla karşılaşabiliyorlar. Ama müşteriler bunun farkında değiller. Bakım yaptırmayarak aslında kaş yapalım derken göz çıkarabiliyorlar” diye aktardı.

‘UCUZ FİRMALARI TERCİH ETMESİNLER’

Vatandaşa kombi bakımı yaptırırken dikkat etmesi gerekenleri anlatan Tepe, “Vatandaşlar kombi bakımında fiyatlara aldanıp da daha ucuz firmaları tercih etmesinler. Çünkü iç piyasada şu anda korsan çalışanlar var. 100 lira gibi rakamlara kombi bakımını yaptıklarını söylüyorlar. Ama müşterinin evine gelip, müşterinin kombisinden parçayı çalıyorlar veya farklı bir yerini bozup ekstra ücretler çıkarıyorlar. Bunlara inanmasınlar. Bir de kombiye hava basarken müşteriden fazla para talep edenler oluyor. Ekstradan hava basacağız, bunun içerisine karbon gaz koyacağız’ diye tekliflerde bulunup müşterilerden paralar alıyorlar. Bunu da genelde 50-100 liraya bakım yaptığını söyleyen firmalar yapıyor. Bunlara da aldanmasınlar. Kendilerini telefonda yetkili servis gibi tanıtıp gelmek istediklerini söyleyen firmaları teyit etmeden evlerine sokmasınlar. Bunlara dikkat etsinler” diyerek sözlerini tamamladı.

598940.jpg

BAŞKAN ALTUN: KOMBİ SEÇİMİNDE VE KULLANIMINDA DİKKATLİ OLMALIYIZ

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, kombi seçiminden bakımına, kullanımda dikkat edilmesi gerekenlerden teknik özelliklere kadar bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Gaz kaçaklarının her zaman kontrol edilmesi konusunda uyaran Başkan Altun, “Doğalgaz herhangi bir ortamda çok miktarda bulunduğu zaman, ortamda oksijen miktarını azaltmaktadır. Bu nedenle Doğalgaz kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması ve gaz sızıntısının önlenmesi gerekir” dedi. kombilerin kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi veren Başkan Altun, “Kombilerin alınmasında ve kullanılmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu emniyet sistemleridir. Bu sebeple, üzerinde emniyet sistemi çok olan markaların tercih edilmesi yaşamsal risklerin azaltılması anlamında faydalı olacaktır. Kullanılmakta olan cihazların belli dönemlerde bakımlarının yapılması maddi giderlerimizin azaltılması için gereklidir. Bu bakımların yapılması kombilerimizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Yakıt tasarrufunu sağlayacağımız bir başka unsur ise, çalışmakta olan cihazlarımızı tamamen kapatmak yerine ısı ayarını azaltmamızdır. Bilmemiz gereken bir başka husus ise can güvenliği için, ev ve iş yerlerine Doğalgaz iç tesisat montajları sadece yetkili firmalara yaptırılmalıdır. Kış aylarında ısınma ihtiyacının giderildiği yakıt ve cihazları bilinçli bir şekilde kullanmak vatandaşlarımıza güvenli ve ekonomik bir yaşam sağlayacaktır. Bu yakıt ve cihazların sebebiyet vereceği üzücü ve ölümlere varan kazaların olmaması en büyük temennimizdir.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :