KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak: Esnafımız da destekten yararlanmalı

Kısa Çalışma Ödeneği için teşekkür eden KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, ‘iş yapamayan ve yanında işçi çalıştırmayan esnafımızın da evinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hayatını idame ettirebilmesi için aynı destekten yararlanması gerektiğini düşünüyoruz’ dedi.
KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak: Esnafımız da destekten yararlanmalı

Koronovirüs tedbirleri dolayısıyla ülke ekonomisi adına geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ hakkında konuşan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı İstikrar Kalkanı Paketi içerisinde yer alan ve yeniden revize edilmesini düşündüğümüz Kısa Çalışma Ödeneği şuan itibariyle son 3 yılda 450 gün, son iki ayda 60 gün SGK şartı belli bir kesim işçimize fayda sağladı. Ancak, iş yapamayan ve yanında işçi çalıştırmayan esnafımızın da evinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hayatını idame ettirebilmesi için aynı destekten yararlanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘BAKANLIĞIMIZ TEBLİĞ HAZIRLADI’

Başkan Karabacak, “Korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik tahribata karşı devreye alınan Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için Hazine ve Maliye Bakanlığı bir Genel Tebliğ hazırladı. Bu tebliğ ile mücbir sebep hali kapsamındaki sektörler ve altında yer alan iş kolları belirlendi. Sektörlerin dışında, ticari, zirai kazanç sahibi veya serbest meslek erbabı olan 1.9 milyon ile tüm gelir vergisi mükellefi vatandaşlarda mücbir sebep hali kapsamına alındı” şeklinde konuştu.

‘ÖDEMELER 6’ŞAR AY ERTELENDİ’

‘Nisan, Mayıs, Haziran’da muhtasar ve KDV beyannamelerine ilişkin ödemeler ve SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri de 6’şar ay ertelendi’ diyen Başkan Karabacak, “Yine aynı aylarda verilmesi gereken muhtasar ve KDV beyannameleri de verilmeyecek. Bu beyannamelerin verilme süresi de 27 Temmuz’a ertelendi. Bu ötelemeler esnaf ve sanatkârlarımız tarafından olumlu karşılandı. Sizlerin aracılığıyla Esnaf Teşkilatımız ve tüm esnaflarımız adına başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve devletimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

‘İLAVE PAKETLER AÇIKLANMALI’

İlave ek paketlerin açıklanması gerektiğini vurgulayan Başkan Karabacak, “Devletimizin esnaf ve sanatkârlarımıza verdiği desteklerden memnunuz ve çok teşekkür ediyoruz ancak ilave ek paketlerin açıklanmasını da bekliyoruz. Esnaf ve Kefalet aracılığıyla Halkbank’ın vereceği 25 bin TL.’lik krediden Esnaf ve Kefaletten daha önce kredi kullanmış esnaflarımızın da faydalanması açısından büyük önem arz etmektedir çünkü esnafımızın büyük çoğunluğu Esnaf ve Kefalet Kurumundan daha önce kredi kullandığı için maalesef 25 bin TL.’lik krediden yararlanamıyor. Kredi sicili bozuk olan esnaflarımızın da bu kredi imkânından faydalanabilmesi gerekiyor” dedi.

‘ESNAFIMIZ KREDİYE İHTİYAÇ DUYUYOR’

Esnafın bu dönemde krediye ihtiyacı olduğunu dile getiren Başkan Karabacak, “Bu dönemde esnaf ve sanatkârlarımız krediye her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır. Bankalar esnafın geçmişini bahane ederek kredilerin önüne sicil engeli koymakta olup esnafımız krediye bankaların inisiyatifiyle maalesef ulaşmakta güçlük çekmektedir. Etkin bir sicil düzenlemesi insiyatiflerin önüne geçecektir. Verilecek olan kredi ile esnafımız yine devletimize olan borçlarını ödeyecektir. Bu nedenle her hangi bir kayıp bizce söz konusu değildir. Devreye alınacak olan asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneklerinde esnafımıza yönelik değişiklikler yapılarak faydalanması sağlanmalıdır. Faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilerimize geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerimizin de maliyeti azaltılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘İLAÇ ALIMININ ÖNÜ AÇILMALIDIR’

‘BAĞ-KUR prim borcu olan Esnafımızın ilaç ihtiyacı karşılanmalı’ diyen Başkan Karabacak, “İki aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olan Esnafımız muayene olup ilacını maalesef alamıyor. Prim borcu olan Esnafımızın ve ailesinin yılsonuna kadar ilaç alabilmesinin önü açılmalıdır. Her türlü virüs’e karşı alınması gereken tedbirlerden bir tanesi de ilaca ulaşabilirliğinin önünün açılması olacaktır” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU  / YENİ HABER GAZETESİ