Kontrollü normalleşmenin ilk haftasında esnafın yüzü güldü!

Konyalı esnafın 3 buçuk aydır Cumartesi günleri kapalı olması işlerini büyük oranda etkiliyordu. Yasağın kalkması az da olsa esnafın işine yaradı. Kalabalıktan nasibini alan esnafın normalleşmenin ilk haftasında yüzü güldü.
Kontrollü normalleşmenin ilk haftasında esnafın yüzü güldü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kurulan kabine toplantısı sonrasında yaptığı normalleşme açıklamalarında birçok ilde hafta sonu sokağa çıkma yasakları kalkarken Konya’nın çok yüksek riskli iller arasında yer alması nedeniyle Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı kalktı ve Pazar günü kısıtlamalar devam edecek. Cumartesi kısıtlamanın kaldırılmasıyla dışarıya akın eden vatandaşlar günün tadını çıkardı. Kalabalığın yoğun olduğu bölgelerde denetimlere devam edildi.

manset-3-002.jpg

‘İŞLERİMİZE YANSIMASINI ÜMİT EDİYORUZ’

Cumartesi günü yasağın kalkmasının işlere yansımasını ümit etiklerini belirten Park Moda İşletme Sahibi Çarşı Esnafı Sinan Buyurşen, ”Koronavirüsten dolayı insanlarda oluşan korku eski hafta sonları gibi olmasını engelledi ve yine de salgından öncesi gibi bir kalabalık yoktu. Konya’nın çok yüksek riskli yerler arasında yer alması nedeniyle benim gözlemlediğim kadarıyla insanlar kurallara uyuyor. Maskeler sürekli takılı. Biz de maskemizi hiçbir şekilde çıkarmıyoruz ve kurallara uyuyoruz. Virüsün artma nedeni önceden insanların bu derece kurallara riayet etmemesinden kaynaklanıyor. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının kalkmasından dolayı çok mutluyuz ancak bu durumun işlere yansımasını da ümit ediyoruz. Eğer Konyalı vatandaşlarımız kurallara uymaya devam ederse Konya’nın sarıya döneceğini düşünüyorum. Zaten yasak olduğu zaman marketlerde bir yoğunluk oluyordu. Şimdi bu yoğunluğun farklı noktalara dağıldığını düşünüyorum. Umarım bu durum virüsün daha çok artmasını değil azalmasını sağlar” şeklinde konuştu.

sinan-buyursen-001.jpg

‘BİR GÜNLÜK CİRO KAYBI BİZİ ETKİLİYORDU’

Yasağın kalkmasıyla satışların yavaş yavaş hareketlendiğini dile getiren Park Moda Çalışanı Ali Eren, “Uzun bir aradan sonra Cumartesi günü yasağın kalkması bizi çok mutlu etti. Çünkü bir gün de olsa günlük ciro kaybımızın olması bizi etkiliyordu. İnsanlar hafta içi çalıştıkları için alışveriş yapmaya vakitleri olmuyordu. Cumartesi günü evet yine bir kalabalık var ama havanın da güzel olması nedeniyle insanlar daha çok dışarıda oturarak ya da gezerek vakit geçiriyor. Satışlarımız beklentimiz kadar çok olmasa da yine de ufak tefek satışlar yapıyoruz. Günün ilerleyen saatlerinde daha çok artacağını düşünüyorum. Konyalı vatandaşların kurallara uymasını bu anlamda hep birlikte dişimizi sıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Biz yine kontrollü normalleşmeye dahil olan esnafız ancak restoran ve kafeler gibi çok daha zor durumda olan esnaf arkadaşlarımız var. Onların da bu sürece dahil olması için vatandaşların tedbiri elden bırakmaması şart diye düşünüyorum” diye aktardı.

ali-eren.jpg

‘BİZE AVANTAJ OLDU’

Cumartesi yasağının kalmasının esnafı hareketlendirme açısından avantaj sağladığını belirten Çarşı Esnafı Alperen Kaya, şöyle konuştu: “Uzun zamandır giyim sektöründe çalışıyorum. Bizim en iyi iş yaptığımız günler hafta sonlarıdır. Bu anlamda yasağın kalkması bir nebze de olsun yüzümüzü güldürdü. Sokaklar hareketlendi, hava da güzel olduğu için insanlar dışarıya çıktı. Benim gözlemlediğim kadarıyla insanlar kurallara uyuyor. İnşallah böyle devam eder. Konya’mızın kırmızıdan maviye dönmesini umut ediyoruz. Bunun için hep birlikte mücadele vermeliyiz. Çünkü ekonomik olarak bir sirkülasyon olmadığı için hem esnaf hem de vatandaşlar zor durumda. Ben Konya’nın bunu başaracağına inanıyorum. Zaten gerekli denetimler yapılıyor. Denetimler biraz daha artarsa başaracağımızı düşünüyorum. Biz elimizden geldiği kadar dikkat ediyoruz. Burada sadece kendimizi değil, herkesi düşünmemiz gerekiyor.”

alperen-kaya.jpg

‘PAZAR YASAĞININ DA KALKMASINI İSTİYORUZ’

Özellikle Pazar günü yasağının da kalkmasını istediklerinin altını çizen Herriff Giyim Çalışanı Ahmet Özel,” Cumartesi yasağın kalkması bizim için büyük avantaj oldu. İnşallah vatandaşlarımız kurallara riayet eder ve sadece Cumartesi günü değil diğer günler de saat sınırlamasıyla birlikte bütün kısıtlamalar da kalkar. Biz esnaf olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Şu ana kadar satışlarımız hareketli gitti. İnşallah bu hareketlilik hep devam eder. Konya’nın kırmızı listeden maviye ya da sarıya dönmesi için hepimizin üstüne büyük görevler düşüyor. Esnaf olarak Konyalı vatandaşlarımızdan daha çok dikkat etmelerini istiyoruz” diyerek vatandaşlara kurallara uymaları gerektiğini hatırlattı.

ahmet-ozel.jpg

‘TEDİRGİN OLARAK DIŞARIYA ÇIKTIM’

Acil ihtiyacı olduğu için dışarıya çıktığını dile getiren vatandaşlardan Şerife Münteha Deligezen, Bugün inanılmaz kalabalık var. Özellikle alışveriş merkezi de çok kalabalık. Bence insanlar hafta içi çalıştıkları için çok bunaldılar. Yasak kalktığı için de kendilerini dışarıya attılar. Ben böyle olacağını bilseydim çıkmazdım. İşlerimi hallettikten sonra hemen eve geri döneceğim. Bu anlamda herkesin bilinçli olması gerekir. Vatandaş olarak hepimiz dikkat etmeliyiz. Konya kırmızı listede yer alıyor ve bu durum bizi tedirgin ediyor. Eğer bu yasakların tekrar olmasını istemiyorsak hep birlikte mücadele vermeliyiz. Bir iki kişinin dikkat etmesiyle olacak bir şey değil ama herkes bilinçli olursa vaka sayılarının düşeceğine inanıyorum” İfadelerine yer verdi.

manset-2-002.jpg

‘TEDBİRLERİN DAHA ÇOK ARTTIRILMASI GEREKİYOR’

Hafta sonları evde çok sıkıldığı için dışarıya çıktığını belirten vatandaşlardan Aslı Kara, “ Benim gibi birçok insan yasağın kalkmasını fırsat bilip dışarıya çıkmış. Ben dikkat ediyorum ancak hala dikkat etmeyen, maskesini çıkaran insanlar var. Böyle devam ederse kırmızı listeden çıkamayız. Çok geçmeden yasaklar geri gelir. Böyle olmasını istemiyoruz. Bir an önce virüsün bitmesini ve kontrollü değil de direkt normalleşme sürecine geçmek istiyoruz. Çünkü gerçekten artık çok bunaldık. İnsanlarda bir rehavet var. İnsanlar mecbur olmasalar bile gezmeye çıkıyorlar. Tedbirlerin daha çok arttırılması gerekiyor. Uşak Valiliğine altın madalya verildi. Bunun Konya’mızda da verilmesini istiyoruz. Kona olarak maviye dönmeyi başarabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

manset-1-002.jpg

Etiketler :