Konutta fahiş fiyatlara neşter vuruluyor: Hem satılık hem de kiralık yüzde 40 düşecek

Konut fiyatlarında hükümetin attığı adımlarla köpük giderek sönüyor. Hazine arazilerinin imara açılmasıyla, hem kiralık hem de satılık konut fiyatlarında yüzde 40'tan fazla düşüş bekleniyor.
Konutta fahiş fiyatlara neşter vuruluyor: Hem satılık hem de kiralık yüzde 40 düşecek

Türkiye konut fiyatlarının artışında dünyada ilk sırada yer alıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki konut fiyat artışı hız kesmiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatları son bir yılda yüzde 100 oranında yükseldi. Konutta yaşanan fahiş artışın ardından hükümet hem kiraları hem de satılık fiyatlarını düşürmek için harkete geçiyor.

HAZİNE ARAZİLERİ İMARA AÇILIYOR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kiraları düşürmek için hazine arazilerini imara açacaklarını söylemesi konut piyasasını da hareketlendirdi. Sektör temsilcileri, bu adımla, arsa maliyetlerinin düşeceğini, yüksek rantın sona ereceğini ve konut fiyatlarının böylelikle yüzde 40'tan fazla düşeceğini söyledi. Satılık fiyatlarında yaşanacak düşüş sektöre göre kira fiyatlarına da yansıyacak.

BETON FİYATLARINDA FAHİŞ YÜKSELİŞ

İnşaat Mühendisi Musa Karagöz orta ve uzun vadede kiracı ve ev sahibi arasındaki krizlere çözüm olacak uygulama hakkında dikkat çeken açıklamada bulundu. Beton fiyatlarının fahiş bir şekilde yükseldiğinin altını çizen Karagöz, "Beton fiyatları için 2 bin bandından bahsediliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bu fiyat artışının hükümetle alakası yok. Tamamen bireysel fırsatçıların yapmış olduğu dayatmalardır. Bunun önüne geçilmeli” ifadelerine yer verdi.

KONUT PİYASASI RAHAT NEFES ALACAK

Hazine arazilerinin açılmasıyla piyasanın rahat bir nefes alacağını ve kiracı ev sahibi kavgasının sona ereceğini söyleyen Karagöz, “Hazine arazilerinin imara açılmasından dolayı hem alıcı hem satıcı hem de piyasa rahat bir nefes alacak. Kiracı- ev sahibi kavgası bitecek. Daha sağlam konutlar imar edilecek. Yatay mimariye geçiş hızlanacak. Malatya’da bu anlamda her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Deprem Bölgesindeki illerde bulunan bazı fırsatçı firmaların denetim altına alınmasıyla işler rayına girecektir. Bu durum sadece betoncular için söz konusu değil” şeklinde konuştu.

5 MİLYONLUK DAİRE 3 MİLYONA DÜŞECEK

Hazine arazilerinin imara açılmasıyla birçok sorununda ortadan kalkacağına inandıklarını belirten Karagöz, “Mesela bugün 5 milyona daire alabilen vatandaş, bunu o zaman çok rahatlıkla 2-3 milyona alabilecek. Mülk sahibi yüzde 45-50 alabiliyor. Müteahhitler konutu, daire maliyetine veriyor. Aslında bu gerçek maliyet değil. Hazine arazileri imara açıldığında vatandaşın önü açılacak ve yüzde 50-45 oranlar ortadan kalkmış olacak. Bunlar yüzde 10-15 bandında olacak. Böylelikle fiyatların yüzde 40-45 oranında geri çekileceğine inanıyorum. Bu durum ister istemez kira fiyatlarına da yansıyacak” ifadelerini kullandı.

KİRA FİYATLARI YARI YARIYA DÜŞECEK

Bugün Malatya, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır gibi deprem bölgelerinde kiralık daire fiyatının 16 bin TL’yi bulduğunu belirten Karagöz, “Bu bahsettiğim çalışmalar hızlı bir şekilde gerçekleşirse kira fiyatları 8-9 bin TL’ye kadar düşer. Tabii ki bu bahsettiklerim kısa vadede olacak çalışmalar değil. Orta ve uzun vadede her şey rayına girecektir” ifadelerine yer verdi.

Etiketler :