‘İlk beş dakikada hayat kurtarın’

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde “Afetlere Hazır Ol” kampanyası kapsamında Ocak ayının teması olan “İlk Yardım” konusu için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İlk Yardım Eğitmeni Celalettin Sızı tarafından Gazetecilere İlk Yardım eğitimi verildi.
‘İlk beş dakikada hayat kurtarın’

Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından ‘Afetlere Hazır Ol” kampanyası kapsamında ilk yardımın önemini anlatan basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Halil İbrahim Çiçekdağı, Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Fethi Çoruk, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İlk Yardım Eğitmeni Celalettin Sızı ve basın mensupları katıldı.

ilk-bes-dakikada-hayat-kurtarin.JPG

‘İNSANLIK ZOR DURUMDA’

İlk yardımın öneminden bahseden Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, “Evimizde, iş yerimizde herhangi bir doğal afette insanlar yaralanmaktadırlar. Herhangi bir sağlık görevlisi gelinceye kadar kişinin kendisine ya da başkasına yardım edebilmesi çok önemlidir. Bir ilk yardımcı bunu yaparken nasıl yapar? Olay yerinde tıbbi araç gereç kullanmadan mevcut araç ve gereçlerle ilaçsız uygulamalarla yapar. Her kişinin mutlaka ilk yardımı bilmesinde kendisi için, sevdikleri için, vatanı için, ülkesi için, insanlık için faydalıdır. O yüzden ben herkesi, bütün toplumumuzu, bütün vatandaşlarımızı, mesleği ne olursa olsun öğrenciden tutun da ev hanımına kadar hepsini ilk yardım bilmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı. İdlib’de yaşanan zulme de dikkat çeken Tosun, “ İdlib’de bir insan faciası var. İnsanlar çamur içinde, çocuklar, kadınlar gerçekten zor durumda. İnsanlık zor durumda. Eğer İdlib’e katkıda bulunmak için Suriye yazıp 1866’ya gönderirseniz çorbada bizim de bir tuzumuz olur ve İdlib’in yanında oluruz. İnsanlık ölmesin, çocuklar ölmesin” ifadelerini kullandı.

Konya AFAD’da İlk Yardım temalı toplantı

’16 SAATLİK EĞİTİM ALMANIZ GEREKİYOR’

İlk yardım ile ilgili doğru bilinen yanlışlara değinen İlk Yardım Eğitmeni Celalettin Sızı, “Sosyal yaşamımız için en önemli konulardan bir tanesi olan ilk yardım konusuyla alakalı yanlışlar üzerine durup, doğru kazanımları elde etmeye çalışacağız. İlk yardım herhangi bir hastalık ve kaza anında sağlık personeli olay yerine gelinceye kadar çevre şartlarından ve kendi imkanlarımızdan yararlanarak yapılan uygulamalardır. Ülkemizde ilk yardım yönetmeliği Sağlık Bakanlığı kapsamında uygulanan bir çalışmadır. Bununla ilgili genel bir yönetmelik vardır. Resmi sertifikalı bir ilk yardımcı olabilmek için il sağlık müdürlüğü bünyesinde ruhsatlandırılmış özel kurumlar ya da kamu kurumlarından 16 saatlik bir eğitim alarak ve bunun akabinde gerekli sınavdan başarı gösteren herkes ilk yardımcı olabiliyor. Bizler de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Sağlık Bakanlığı akreditasyonuna sahip bir kurumunu bünyemizde bulunduruyoruz. Bizler 16 saat eğitimi veriyoruz” şeklinde konuştu. 

Konya AFAD’da İlk Yardım temalı toplantı

‘ORTAMIN GÜVENİLİR HALE GETİRİLMESİ LAZIM’

Bir trafik kazası olan bir yerde ilk yardım müdahalesinde ortamın güvenilir hale getirilmesinin önemine dikkat çeken Eğitmen Sızı, “Yani ilk önce kendini güvenli hissetmesi daha sonra hasta yaralıya uygulama yapabilmesi çok önemlidir. Daha sonra hasta ve yaralının durumunun değerlendirilmesi çok önemlidir. Yani burada hastada bir bilinç durumu bir solunum ve bir dolaşım durumunu kesinlikle ölçümlenmesi ve buna göre bir hareket kabiliyetinin kazandırılması gerekiyor. Bazen yardımsever insanlar yardım etmek istiyorlar böyle durumlarda ama yardımseverlik bazen bilgiyle, beceriyle ve tecrübeyle de kanıtlanması gerekiyor. Bazen en iyi ilk yardım hiçbir şey yapmamaktır. Ben ilk yardımcı olarak yapmam gereken şey; hayati tehlikeyi kaldırmam olacaktır. Daha sonra yaşamsal fonksiyonların devamını sağlamakla mükellefim. Durumun daha kötüye gitmesini engellemek ve iyileştirmeyi kolaylaştırmayı hedefleyen çalışmalar benim öncelikli araştırmalarımın içerisindedir” ifadelerini kullandı.

Konya AFAD’da İlk Yardım temalı toplantı

İLK BEŞ DAKİKA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR 

Türkiye’de kaza yerinde meydana gelen ölümlerin yüzde 10’unun ilk 5 dakika içerisinde gerçekleştiğinin bilgisini veren Sızı, “Yüzde 50’si ilk yarım saat içerisinde gerçekleşiyor. Baktığınız zaman ilk yarım saatlik zaman zarfı içerisinde 100 kişide 60 kişi hayatını kaybederken eğer orada bilinçli bir ilk yardımcı olsaydı 100 kişide 60 kişiyi hayatta tutuyor olacaktı. Boğazınıza bir şey kaçtığında eğer solunum sisteminiz durursa bir dakika içerisinde dolaşım buna tepki vermeye başlar. Vücuda oksijen girişi yoksa artık benim taşıyacağım herhangi bir şey yok ben de yavaş yavaş kendimi off konumuna getirmeye başlar. 4 dakikaya kadar kendini yavaş yavaş idame ettirir kapatmaz ama 4 dakikadan da sonra hala vücudunda oksijen yoksa dolaşım sistemi şarteli kapatır kendini savunmaya geçer. İşte bu süre zarfından sonra artık dokulara, hücrelere ve organlara kan nakli gerçekleştirilemez ve beslenme tamamıyla ortadan kalkar. 4 dakikadan sonra dokularda ve hücrelerde hasarlar başlar eğer 6 dakikadan sonra bu süre zarfı hala devam ediyorsa geri dönüşü olmayan simsiyah bir tabloyla karşılaşırız. Belki kişinin yaşam fonksiyonu geriye gelir ama birçok hasar kalır. Bunun için alanda yapılacak ilk 10 dakikayla ilk yarım saati çalışmak çok değerlidir. ilk 10 dakikada hiçbir profesyonel yardım yetişmeyebilir, o sırada yaşamın paydaşları olan bireyler olarak bizler varız. Onun için ilk yardımı öğrenmek çok önemli bir konudur” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ