Konya bu ürünle Gaziantep’e rakip olacak!

Konya’ya Selçuklu’dan miras kalan peynirli baklava çıtır çıtır lezzetiyle ve hafif bir tatlı olması nedeniyle damaklarda iz bırakıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmayla Türkiye genelinde coğrafi işaret alan Peynirli Baklavanın, aynı zamanda şu anda dünya genelinde bir coğrafi işaret almaya çalıştığı öğrenildi. Peynirli baklava, tamamen Konya’ya ait bir ürün olarak bilinirken, Konya’dan başka hiçbir yerde yapılmıyor.
Konya bu ürünle Gaziantep’e rakip olacak!

Geçtiğimiz yıl coğrafi işaret belgesi alan peynirli baklavayı yiyen herkes hayran kalıyor. Peynirli baklavanın tamamen Konya’ya ait bir ürün olduğunu vurgulayan Gaziantepli Hacı İbrahim Usta Firma Sahibi Halil İbrahim Azgın, “İnsanlar artık çok yakın zamanda bu peynirli baklavaya aşina olacak ve hastası olacaklar” ifadelerini kullandı.

konya-bu-urunle-gaziantepe-rakip-olacak-3.jpg

‘PEYNİRLİ BAKLAVA DÜNYAYA YAYILACAK’

Peynirli baklavanın dünyada tanıtılmasa yönelik çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Gaziantepli Hacı İbrahim Usta Firma Sahibi Halil İbrahim Azgın, “Konya’da dört tane şubemiz bulunuyor. Baklavacılık yapıyoruz. Burada Konya’nın kendine özgü lezzetlerini de yapıyoruz. Peynirli Baklava Selçuklu zamanlarında ortaya çıkmış Konya’ya ait olan bir üründür. Biz bu unutulmuş lezzetleri yeniden yapıyoruz, yeniden değerlendiriyoruz. Konyalı ve özel şeflerimizle bu ürünü defalarca deneyerek en güzel kıvama getirip tekrardan yapmaya başladık. Peynirli baklava Konya’ya özgü ama insanlar tarafından çok fazla bilinmiyor. Bu konuda Konya Büyükşehir Belediyesi ve Akşehir Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmayla Türkiye genelinde coğrafi işaret almış bir ürün. Aynı zamanda şu anda dünya genelinde bir coğrafi işaret almaya çalışıyorlar. Tamamen Konya’ya ait bir ürün ve Konya’dan başka hiçbir yerde yapılmıyor” şeklinde konuştu.

konya-bu-urunle-gaziantepe-rakip-olacak-4.jpg

‘DİĞER BAKLAVALARDAN FARKLI YAPILIYOR’

Peynirli baklavayı diğer baklavalardan ayıran belli başlı özelliklerinin olduğuna değinen Halil İbrahim Azgın, “Peynirli baklavanın içerisindeki tereyağı diğer baklavalardan daha farklıdır. Özel bir tereyağı var. Aynı zamanda içerisinde kullandığımız peynir süt kesiminden yaptığımız fakat üzerinde işlem uyguladığımız bir peynir. Yani şöyle söyleyeyim; peynirin içindeki malzemeleri tamamen Konya’nın yöresel ürünlerinden ayarlıyoruz. İçeresindeki peynir Konya’da yetiştirilen koyunlardan, ineklerden, keçilerden olan sütle yapıyoruz. Peyniri tamamen özel tereyağı Konya yöresine ait, içerisinde kullandığımız un ve lezzet tamamen Konya’da yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Gastrofest’te biz de yerimizi almıştık. Orada bir günde yaklaşık 800 kişiye peynirli baklavadan ikram ettik. Ancak bir kere bile kötü diyen olmadı. Herkesin damağına hitap ediyor. Bir de yerel bir ürün olduğu için insanlar aslında bunu daha önce tatmamış olsa bile atalarından gelen bir damak zevkiyle bunu beğenmiş oluyorlar” diye konuştu.

konya-bu-urunle-gaziantepe-rakip-olacak-5.jpg

‘PEYNİRLİ BAKLAVAYA AŞİNA OLACAKLAR’

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen yemek festivaliyle birlikte peynirli baklavanın sesinin daha çok duyurulduğunu vurgulayan Azgın, “İnternet ortamında, televizyonlarda, gazetelerde, Konya’nın işletmelerinde mümkün olduğu kadar biz bunları tanıtıyoruz. Ve gastrofest’e gelen insanların belli kısmına gücümüzün yettiği kadar bunları ikram ediyoruz. Dolayısıyla insanlar artık çok yakın zamanda bu peynirli baklavaya aşina olacak ve hastası olacaklar. Her yerde de yemiş olacaklar” diyerek sözlerini tamamladı.

konya-bu-urunle-gaziantepe-rakip-olacak-6.jpg

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :