Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay: Verilemeyecek hesabımız yok!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günde bir televizyon programında ortaya atılan iddiayla ilgili basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay: Verilemeyecek hesabımız yok!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  geçtiğimiz günde bir televizyon programında ortaya atılan iddiayla ilgili basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Konya Valiliği tarafından esnafa destek için bir para aktarımı gerçekleştirilmediğini söyleyen Başkan Altay, “Verilemeyecek bir hesabımız, bir kusurumuz, bir hatamız Allah’ın izniyle kasten asla olmadı. Anlımız ak, başımız dik” ifadelerini kullandı.

ezvpnuaucacdixc.jpg

Konya'da bir televizyon programına konuk olan Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, Konya Büyükşehir Belediyesi hakkında çarpıcı bir iddiada bulunmuştu. Ekonomik olarak zor bir süreç yaşayan esnafa destek için Konya Valiliği'nin  Konya Büyükşehir Belediyesi’ne 6 milyon lira verdiğini ancak buna rağmen kendilerine destek verilmediğini ileri sürmüştü. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Altay, “Konya’nın değil 6 milyonunu 1 kuruşunu bile kimseye vermeyiz. Bunun en büyük savunucusu biz oluruz. Böyle mübarek günlerde böyle gündemlerle boşuna kamuouyunu meşgul etmenin bir anlamı yoktur” dedi.

‘ANLIMIZ AK, BAŞIMIZ DİK’

Konya’da bir karalama politikası yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Altay, “12 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. 16 yıldır da bu şehirde kamu hizmeti yürütüyorum. Verilemeyecek bir hesabımız, bir kusurumuz, bir hatamız Allah’ın izniyle kasten asla olmadı. Anlımız ak, başımız dik. Peki mesele ne? Konu Konya olunca birileri hazırda bekliyor. Kinlerini kusmak, nefretlerini söylemek, onları hadi anıyoruz. Konya’ya karşı algılamaktan kaynaklanan sorunları var. Aslında gelseler onları bir Konya’da misafir etsek, Konya’da nelerin değiştiğini, Konya’nın nasıl bir şehir olduğunun belki farkına varabilirler. Asıl anlayamadığımız şey, bu şehirde yaşayıp, bu şehrin ekmeğini yiyip, bu şehrin suyunu için bu şehre hakaret edilmesine fırsat verenler. Bunu hangi sahiple yaptıklarını biliyoruz. Buradan bir sonuç elde etmek. Buradan bir sonuç çıkmaz. Çünkü ortada bir mesele yok. Üzücü olan şey, Konya Büyükşehir Belediyesinin, Konya valiliğinin, Konya’nın böyle bir gündemle kamuoyu önünde tartışmaya açılmasıdır. Biz önce Allah’a sonra milletimize hesap vereceğimizi biliyoruz. Bunu yapanlar da burada bir şey olmadıklarını bildikleri halde yapıyorlar. Asıl üzücü olan şey de budur” şeklinde konuştu.

ezvpnt-uua4ncck.jpg

‘BÖYLE BİR PARA YOK’

İddia edildiği gibi Konya Büyükşehir Belediyesine, Konya Valiliğinden esnafa dağıtmak adına ya da başka bir sebeple aktarılmış, herhangi bir para bulunmadığını söyleyen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Konya Büyükşehir Belediyesi bütçesi 2.4 milyar liradır. Konuştuğumuz para 6 milyon lira. Peki bu gündem ne? Nereden çıkıyor bu para? İşin aslı nedir? Konya Valiliği Konya Büyükşehir  Belediyesiyle bir protokol yapıyor. Tarih 9 Nisan. 12 Nisan’da kongresini yazılı olarak gönderiyor. Konya’nın 24 ilçesinde yapılacak park ve yollarla ilgili 6 milyon 84 bin liralık paranın kaynağa aktarılmasıyla alakalı  bir protokoldür. Peki, YİKOB kendi yapmıyor da bunu Konya Büyükşehir Belediyesin veriyor? Mesele şu: İşçilikle ilgili bedelleri biz ödüyoruz. Amaç ne? 120 bin metre kare yol yapmak yerine 234 bin metre kare yol yapmak. Daha fazla imalat yapmak, daha fazla insanın bu yolu kullanmasını sağlamak. YİKOB’un Konya merkezin dışında bir taşra yapılanması yok ama Konya Büyükşehir Belediyesinin 7 bölgede hem kontrol teşkilatı var hem de devletin mekanizması var. Burası İstanbul değil, burası Kocaeli değil, 232 kilometre ötede ilçemiz var.  İlçeler arasındaki mesafe her biri neredeyse 400 kilometredir. İşin daha düzenli ve tertipli yapılması için bu para YİKOB’da duruyor. Hak ediş karşılığı Konya Büyükşehir Belediyesine verilecek. Nerede diye sorduğunuz para işte orada. Bütün gündem, bütün fırtına koparılacak mesele bu.”

‘KONYALARI RENCİDE EDEN BİR DURUMDUR’

Ortaya atılan iddianın şahsi olmadığını bütün Konyalılarını hedef aldığını aktaran Altay, “Konya Valiliğiyle yaptığımız bir protokol var. O protokolün kaynağı da henüz Konya Büyükşehir Belediyesine aktarılmadı. Bu yaz ihalesini yapacağız. O ihale neticesinde Konya Büyükşehir Belediyesine para aktarılacak. Peki, mesele ne? Konya Büyükşehir Belediyesi bu muhalefeti dinlemiyor. Buna cevap vermekle mi uğraşacağız. Bunların düşündükleri şey şu: Biz bir yalayan söyleyelim, bir iftira atalım, bir gündem oluşsun, belediye sürekli buna cevap vermekle uğraşsın. Böyle bir meseleden bile Konya’ya hakaret etmek için fırsat kollayanlar hiç kusura bakmasınlar bundan sonra cevap vermeyeceğim. İşimiz var, Konya için derdimiz var. Ve bunları kasıtlı yapanların çocukları için de biz çalışıyoruz. Bir gün belediye hizmetinde bir gün kamu hizmetinde bulunmamışlar, meydanı boş bulup oturdukları yerden Konya’da bir gündem oluşturalım. Konya’nın hiçbir meselesi kalmadı bunu mu konuşalım. Bu beni rencide eden bir durum değildir, bu Konyalıları rencide eden bir durumdur. Bu Konyalılara hakaret edilmesine bir fırsat oluşturmaktır. Konya’nın adının böyle anılmasını kasten yapanlar da umarım yaptıklarını unutmazlar” ifadelerine yer verdi.

‘KONYALILARIN YANINDA OLMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORUZ’

Konyalıların yanında olmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Altay, “Konya 42 bin kilometre kare alanda 2 milyon 350 bin nüfusa sahip sadece Türkiye’nin değil dünyanın en güzel şehirlerindendir. Biz pandemiden itibaren gece gündüz demeden çalışıyoruz. Şimdi yeni  bir soru bu 150 milyonu kime harcadınız? Ne yaptınız? TC numaralarıyla birlikte billboardlara ilan mı asacağız? Kamu bir şeyi yapıyorsa bir belgesi vardır bir evrakı vardır. Yeni tartışmalar yaratarak Konya’nın adını böyle tutmayı uygun bulmuyorum. Pandemi döneminde dört başlıkta toplam 178 milyon 459 bin 212 lira destekte bulunduk. Kiracımız olan esnaflara kira indirimi olarak 11 milyon 382 bin 162 lira, sosyal destek paketlerimiz kapsamında 98 milyon 604 bin 324 lira, su desteğimiz kapsamında 65 milyon 187 bin lira ve ticari araç sahibi esnaflarımıza da 3 milyon 285 bin 626 lira destek verdik. Hatırlarsanız pandemi ilk çıktığında kiracılarımızdan kira almıyoruz dedik. Esnaf Odalarına kayıtlı tüm esnafımıza iki ay boyunca iş yerinde suyu ücretsiz kullandılar. 2020’nin üç aydır uyguladığı su fiyatları 2019 fiyatlarına geçtik ve hala o fiyattan uygulamaya devam ediyoruz. Biz zaten Konyalıların yanında olmak için her şeyi yapıyoruz. Ben Konyalıyım, bu sokaklarda yaşıyorum ve bu iş bitince de yaşamaya devam edeceğim. Bu şehir benim. Kantinci, şoför, kahvehaneci gibi işletmelerini kapatan esnafımıza nakdi destekte bulunduk. Ayrıca billboardlarda ücretsiz tanıtım desteğinde bulunduk. Ekmek tedarikinde bakkal ve marketleri tercih ederek esnafımıza destek olduk” diye aktardı.

ezvpnugvcbe6j8z.jpg

‘AMAÇ SİYASİ RANT ELDE ETMEKTİR’

Ortaya atılan iddianın amacına değinen Altay, “Bunların amacı şu:  Bu  belediye başkanı rahat durmuyor her gün sokakta ve bunu sokağa çıkmaz hale getirelim. Esnafla arasını bozalım. Hiç kusura bakmayın biz 12 yıldır bu şehre hizmet ediyoruz ve 12 yıldır sokaktayız, sokakta olmaya devam edeceğiz. Oturduğunuz yerden naval okumanın derdi de geçmiştir. Bizim herhangi bir sorun karşısında duyarsız olmamız mümkün mü? Konya’nın tüm sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyoruz. Bu şehrin bir hikayesi var. Her Konyalının üstüne düşen şey bu şehrin hakkını savunmaktır. Herkes bu konuya dikkat etsin. Olmayan bir şey için bu kadar yaygara koparılmasına şaşkınlığımı ifade etmek isterim. Konya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin kurumsal yapısıdır. Biz burada olduğumuz sürece kimsenin Konya’ya laf etmesine izin vermeyiz. Meydanı boş buldular diye herkesin bir şey söylemesi doğru değil. Bu konuda hepimizin bir şeyler yapması gerekir. Bu benim şahsıma yapılmış bir durum değildir. Konyalılara yapılmış bir hakarettir. Bu muhalefetin de ortada bir şey olmadığını bildikleri halde kasıtlı yaptıkları budan siyasi rant elde etmek için yaptıkları bir şeydir. Konya’nın çözülmesi gereken çok sorunu var. Bir taraftan pandemiyle, bir taraftan sahadaki işlerimizle uğraşıyoruz. Konya merkezde bugüne kadar konuşulup hayal edilmiş projeler için adım atıyoruz. Bu şehre hizmet etmek bizim için şeref ve onurdur” diye konuştu.

‘DEĞİL 6 MİLYON 1 KURUŞU BİLE KİMSEYE VERMEYİZ’

Konyalıların hakkını kimseye vermediklerinin altını çizen Altay, “Konya Büyükşehir Belediyesine ifade edilen rakam aktarılmamıştır. Yapılan bir toplantıdaki yanlış anlaşılma birinin söylediğinden çıkan sonuç birinin beklentisiyle anladığı yanlış şey dönüp dolaşıp böyle bir suni gündem oluşturdu. Konya’nın değil 6 milyonunu 1 kuruşunu bile kimseye vermeyiz. Bunun en büyük savunucusu biz oluruz. Böyle mübarek günlerde böyle gündemlerle boşuna kamuouyunu meşgul etmenin bir anlamı yoktur. Siz ne kadar iftira ederseniz edin biz esnafımızla el ele verdiğimiz zaman bu şehrin hayallerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ