Konya Büyükşehir ve KOSKİ'den yerin altına dev yatırım!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün 31 ilçedeki altyapı yatırımlarıyla ilgili temel atma ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Konya Büyükşehir ve KOSKİ'den yerin altına dev yatırım!

Selçuklu Kongre Merkez’inde düzenlenen toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugün ele aldığımız bu yatırımlar, 31 ilçemizin topyekün kalkınmasına büyük katkı sağlayacak inşallah. Çünkü, güçlü şehirler alt yapısı güçlü olan şehirlerdir. Yerel yönetimler anlamında Türkiye’ye örnek olan Konya’mız bu anlamda da öncü olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

ugur-ibrahim-altay-021.jpg

‘ARITMA TESİSLERİYLE DOĞAL YAPI KORUNACAK’

Birçok yerleşim yerinde atık su arıtma tesislerini hayata geçireceklerinin bilgisini veren Başkan Altay, “Beyşehir Gölü’nü korumak için Beyşehir, Derebucak, Hüyük ve Derbent ilçelerimizde bulunan 79 yerleşim yerinde 2026 yılına kadar 57 atık su arıtma tesisini hayata geçirerek bölgeden göle akan kirli suyun önüne geçerek doğal yapıyı koruyacağız. Şu anda havzada bulunan 4 atık su arıtma tesisi ile 7 yerleşim yerinden kaynaklanan atık sular arıtılıyor. Huğlu ve Üzümlü Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerimizin temelini attık, yapımı devam ediyor. Tuz Gölü havzasında çevre kirliliğinin önlenmesi için Cihanbeyli ilçe merkezi, Gölyazı mahallemiz ile Kulu Ömeranlı ve Tuzyaka mahallelerimizden kaynaklanan atık suların arıtılması için 4 adet tesisin temelini de bu ayın başında attık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü hibeleriyle yürüttüğümüz bu tesislerle paralel olarak; Kulu Atık Su Arıtma Tesisi revizyonuna da başladık” şeklinde konuştu.

’20 BİN HANENİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ’

Mavi Tünel çıkışındaki 25 megavat/saat gücünde hidroelektrik santralini tamamlayarak devreye aldıklarını ifade eden Altay, şöyle konuştu: “Yaklaşık 100 milyon lira harcayarak yaptığımız santralde 20 bin haneli bir yerleşim yerinin ihtiyacına tekabül edecek elektrik üreteceğiz inşallah. 5 yıl içinde projenin kendini amorti etmesini bekliyoruz. Buradan oluşacak elektrik enerjisi ile KOSKİ’ye ekonomik anlamda önemli katkı sağlamış olacağız. 2.3 milyon nüfusun yaşadığı 31 ilçemizde 36 milyon metre uzunluğundaki 6 farklı su şebekesini ve 3 binden fazla üst yapı tesisini sorunsuz bir şekilde kontrol ediyoruz. Su şebekelerindeki kayıp-kaçakları önlemek amacıyla yeni bir müdürlük kurduk. Araç-gereç ve teçzihat ekipmanlarını tamamladık. Bu ekibimizin çalışmasıyla Konya merkez ve 28 ilçe merkezinde kayıp kaçakları en aza indirerek 2020 yılında 13 milyon metreküp suyun boşa akmasını engelledik. Bu rakam Akşehir ve Çumra büyüklüğündeki iki yerleşim yerinin yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktardadır.”

haber-koski.jpg

‘SU KAYIPLARIMIZ YÜZDE 40’A KADAR DÜŞECEK’

Altay, yaptıkları çalışmalarla merkez dışındaki şebekelerde su kayıp ve kaçaklarını yüzde 70’ten yüzde 55’e düşürmeyi başardıklarını aktardı. Altay sözlerine şöyle devam etti: “Konya genelinde bütün şebekede basınç kontrol merkezleri oluşturarak su kayıp ve kaçaklarının tespitini daha kolay hale getirdik. 2022 yılı içinde yapacağımız çalışmalarla Konya merkezde su kayıplarını yüzde 25’in altına; ilçe ve diğer mahallelerimizde yüzde 40’ın altına düşürmeyi hedefliyoruz. Mor Şebeke ismini verdiğimiz sistem ile yeşil alanları sulamanın yanında tarımsal sulama amaçlı talepte bulunan hemşehrilerimize de suyu ulaştırıyoruz. Su temini konusunda da 31 ilçemizde çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Bugüne kadar toplam 900 su deposunun 480 adedinin tamir ve bakımını yaptık. Ömrünü dolduran 110 adet deponun yerine yenisini inşa ettik. Bunun yanında 80 adet kaptaj çalışması ve 28 adet terfi merkezi yaptık.  2021 yılında da 20 adet yeni su deposu yapacağız, 60 adet su depomuzun bakımını gerçekleştireceğiz. 15 adet kaptaj çalışması, 10 adet terfi merkezi yapacağız inşallah.”

‘ARITILMIŞ SU TARIMSAL SULAMADA KULLANILACAK’

Arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılacağının bilgisini veren Altay, “Yapımı devam eden 26 KOSKİ alt yapı yatırımımızın toplam maliyeti 173 milyon 817 bin TL. Bugün temelini atacağımız 14 altyapı tesisimiz var. Bu tesislerimiz ise; Bu altyapı tesislerimizin maliyeti de 182 milyon 234 bin TL. Bu sene yapımına başlayacağımız 13 altyapı yatırımız bulunuyor. Bu yatırımların maliyeti 151 milyon 614 bin TL. Devam eden, bugün temelini atacağımız ve ihaleye çıkacağımız 53 alt yapı yatırımımızın toplam maliyeti 507 milyon 666 bin TL.  Dünya bizim evimiz ve onu korumak zorundayız. Su kaynaklarımızı koruyan, kullanılmış suların tekrar kullanımını mümkün kılan, fiziki-kayıp kaçakların önüne geçen ve şehrimizin ihtiyaç duyduğu suyu temin eden bir yönetim anlayışla Konya Su ve Kanalizasyon İdaremiz KOSKİ; kanalizasyon atıklarının çevreye herhangi bir zararı dokunmadan, sağlıklı bir şekilde deşarjını sağlarken, arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılması için de önemli adımlar atıyor” diye konuştu.

‘ŞEHRİN ÜSTÜNE KADAR ALTINA DA YATIRIM YAPILIYOR’

Şehrin üstüne yatırım yapıldığı kadar altına da yatırım yapılması gerektiğinin altını çizen Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Leyla Şahin Usta ise “Bu bize emanet edilen doğaya karşı bir borcumuzdur. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı arzu ediyorsak bunu hedefliyorsak bu yatımı yapmamız gerekiyor. Birileri temel atmamak adı altına törenler yaparak Marmara’ya verdiği zararı görmek, farkına vermek ve bu zihniyetten vazgeçmek zorunda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başkanlığında yürütülen çalışmalarla aslında sadece Marmara denizimizi değil bütün denizlerimizi tehdit altına alacak bir belayla mücadele ediyoruz. Vaktinde yapılması gereken işler, bu arıtma tesisleri, çevreyi koruyacak yatırımları yapmaz temellerini atmazsanız işte sonuçlarını böyle öderiz maalesef. Bugün yapılan yatırımları zorluklarını yaşayarak hissedeceğiz. Dolaştığımız sokaklarda kazıları göreceğiz biraz zahmetini çekeceğiz ama yapılan yatırımın birkaç sene sonra ne kadar değerli oluğunu güzel bir Konya ve su bırakarak hissettireceğiz. Bugün yapılan yatırımlarla birlikte Konya’nın değerine değer katılacak” diye aktardı.

leyla-sahin-usta-021.jpg

‘ŞEHRİMİZ GÜÇLENİYOR’

Türkiye’nin ve Konya’nın günden güne güçlendiğine vurgu yapan Ak Parti İl Başkanı Hasan Angı, “500 milyon lirayı aşan bir proje devleti şehrin alt yapısı olarak geleceğe çok daha umutla bakacağımız bu işlerin yapıldığını hep birlikte görüyoruz. Bu şehri daha yaşanabilir kılmak, sadece çevreye duyarlı değil insanlarını mutlu huzurlu kılmak için gün geliyor bir okul projesinde görüyoruz, gün geliyor bir sağlık tesisi projesinde görüyoruz. Pek çok büyük projenin tüm bakanlıklarımızla beraber uyum için ilerlediğini görüyoruz. 20 yılda bu şehrin nerelere geldiğine dönüp baktığımızda hepimizin bazı şeyleri unuttuğunu görüyoruz. Şehrimiz büyüyor güçleniyor. Her alanda Türkiye güçlü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Konya’mız ise hayırseverliğiyle ön plana çıkıyor. O nedenle dünyada Konya’ya olan sevginin arttığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

hasan-angi-019.jpg

‘SU DEMEK HAYAT DEMEKTİR’

Hayat denilince akla suyun geldiğini ifade eden Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hayatın olmazsa olmazı yeterli ve kaliteli suya erişim yönünde çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere tüm ilçe belediyeleri ve KOSKİ çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Çevresel değerlerin korunması yönündeki adımlar çok kıymetlidir.” diyerek sözlerini noktaladı.

vahdettin-ozkan-002.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :