Konya'da Ramazan 14. gün: Yaratılmışların en şereflisi insan
İçinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesini barındıran rahmet ayı, 11 ayın sultanı Ramazan tüm ihtişamıyla geldi. Bu gece Ramazan ayının on dördüncü sahuru. Ramazan ayınız mübarek olsun.
Rahmet iklimi Ramazan'ın manevi havası tüm İslam alemini sardı. Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar rahmet ayı Ramazan'ı en iyi şekilde geçirmek için büyük bir heyecan içinde. Sahurunuz hayırlı, Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.
KONYA SAHUR VAKTİ 4 MART
Konya'da on dördüncü4günün sahuru 3 Mart’ta, saat 05:51’de yapılacak ve gün doğumundan önce niyetler edilerek oruç ibadeti başlayacak.
YARATILMIŞLARIN EN ŞEREFLİSİ İNSAN
Mümin olarak Rabbimize karşı sorumluluğumuz, teslimiyet ve sadakat sahibi bir kul olmaktır. Her vesile ile Allah’ın rızasını aramaktır. O’na itaatsizlikten, ateşe düşmekten korkarcasına sakınmaktır. O’na, göndermiş olduğu kitaba ve peygambere karşı samimi olmaktır. Kendimize karşı sorumluluğumuz, Yüce Rabbimizin bize vermiş olduğu maddi ve manevi imkanları meşru ölçüler çerçe¬vesinde kullanmaktır. Allah’ın her birimize bahşettiği akıl ve bedeni, bilgi ve tecrübeyi, gücü ve kudreti insanlığın hayrı için seferber etmek¬tir. İsraftan haksız kazanca, gıybetten iftiraya, yalandan dolandırıcı¬lığa, hakaretten zulme; İslam’ın yasakladığı bütün davranışlar, günah olmanın yanında birer sorumsuzluk örneğidir. Hem Allah’ın hem de insanların hakkını ihlal etmektir. Müslüman, şerre alet olmamaya ve kötülükle anılmamaya dikkat eder. Çünkü Allah Rasulü’ne (s.a.s) göre Müslüman; insanların, elinden ve dilinden zarar görmedikleri ki¬şidir. Mümin ise, insanların canları ve mallarını kendisine karşı güven¬de bildikleri kimsedir.
SAĞLIKLI OLMASINA RAĞMEN ORUÇ TUTMAYAN KİŞİ FİDYESİNİ VEREREK KURTULMUŞ OLUR MU?
Oruç için fidye verilmesi, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlı kimseler ile iyileşme ümidi olmayan hastalar için geçerlidir. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve sahabenin uygulaması, fidyeden bahseden âyetteki “oruç tutmakta zorluk çekenler.” (Bakara, 2/184) ifadesinin yalnızca yukarıda sayılan kimseleri kapsadığını göstermektedir. Buna göre, oruç tutmaya gücü yettiği hâlde tutmayan veya geçici bir sebeple tutamayan kimseler hakkında fidye hükmü yoktur (Müslim, Sıyâm, 149,150). Mazeretsiz oruç tutmayanların, tutmadıkları oruçları kaza etmeleri ve tövbe istiğfar etmeleri gerekir. Ayrıca, oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, fidye vermiş bile olsalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza etmeleri gerekir. Önceden verdikleri fidyeler oruç borcunu düşürmez (Kâsânî, Bedâî’, II, 105; Merğînânî, el-Hidâye, II, 270).
MAUN SURESİ
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1-Dini yalanlayanı gördün mü?
2-İşte o, yetimi itip kalkar;
3-Yoksulu doyurmaya teşvik etmez;
4, 5-Yazıklar olsun o namaz kılanlar ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar.
6, 7-Onlar gösteriş yapanlardır; hayra da mani olurlar.
Bakmadan Geçme
