• Haberler
  • Konya
  • Konya DSYB'den süt konseyine çağrı: Üreticileri kaderine terk etmeyin!

Konya DSYB'den süt konseyine çağrı: Üreticileri kaderine terk etmeyin!

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, tarım ve hayvancılık sektörünün güncel konu ve sorunlarına değinmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Ulusal Süt Konseyi'nin hızlı bir şekilde toplanıp üreticinin tükettiği yemle ürettiği süt arasındaki kaliteyi koruyarak bir fiyat belirlemesi gerektiğini söyleyen Başkan Edip Yıldız, çiğ sütün litre fiyatının minimum 5 lira olması gerektiğinin altını çizdi.

Konya DSYB'den süt konseyine çağrı: Üreticileri kaderine terk etmeyin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gerçekleştirdiği basın toplantısında işletmelerin artan maliyetler altında ezildiğini dile getiren Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, “ Son bir aydır hem kurdan hem de ham madde artışından kaynaklanan zamlarla iyice bitme noktasına geldik. Üreticinin sabrı kalmadı. birçok üreticinin yılbaşına çıkamayacağını paylaşmak istiyorum. Bu süreci gerçekten geniş ölçekli değerlendiremezsek üreticiyi kaderiyle baş başa bırakırsak zarar karşısında dayanamayan üreticilerimiz ineklerini kestirmeye devam edecekler” dedi.

edip-yildiz-007.jpg

‘SÜT FİYATLARI GENEL EKONOMİYİ DE ETKİLEYECEK’

Süt fiyatlarının genel ekonomiyi de etkilediğini vurgulayan Edip Yıldız, “Bugün bu süreci eğer üretici lehine çevirip üretimin sürdürülebilir yolunda önünü açmazsak yarın genel ekonomiye etkisinin ve zararının çok daha fazla olacağını belirtmek isterim. Birçok ülke salgından çok önce gıda tedariki karşılamak amacıyla kendi sınırları dışında bile birçok faaliyet yürütürken, ülkemizde tarım ve hayvancılık üreticisi adeta kendi kaderine terk edilmiştir. Unutulmamalıdır ki, salgın sürecinin gizli kahramanlarından biri de üreticileridir. Üreticilerimiz hiçbir zaman fırsatçı olmamış her zaman mağdur olmuştur. Salgın süreci boyunca hep sabretmiş, ülkemiz tüketicisinin ithalata muhtaç etmemek için kâr etmemesine rağmen üretimden çekilmemiştir. Ancak gelinen noktada üreticimizin sabrı kalmamıştır. Her geçen gün ülkemizde üretici sayısı azalırken, üreticinin para kazanmamasından dolayı üretimden kaçarken, üreticimizin durumunu daha ne kadar görmezden gelebiliriz. Görmezden geldiğimiz sürece kim kazanır bunun muhasebesini iyi yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

konya-dsyb-1-001.jpg

‘SEKTÖR HER GEÇEN GÜN DARALIYOR’

Sektörün her geçen gün daraldığına dikkat çeken Başkan Yıldız, şöyle konuştu: “Tüm dünyada hammadde fiyatlarının artması nedeniyle yem fiyatları her neredeyse her hafta düzenli bir şekilde artmasına karşılık, et ve süt fiyatlarında aynı orantıda artış sağlanmamaktadır. Maalesef ülkemizde halâ et ve süt fiyatları sabit, yem fiyatları sürekli artan bir doğrultuda değişkenlik göstermektedir. Bu durum sektörün her geçen gün daralmasına neden olmaktadır. Süt konseyi acilen toplanmalı, 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni çiğ süt fiyatını belirlenmelidir. Tüm dünyada süt fiyatlarının oluşmasında önemli bir ölçek olan süt/yem paritesi yeni belirlenecek süt fiyatlarında mutlaka dikkate alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki, özellikle hayvancılığın şakası olmaz, hayvancılık ciddiyetsizliği, ertelemeyi kabul etmez. Bugün hep birlikte üreticimizi artan maliyetler karşısında içerisinde bulunduğu durumdan çekip kurtaramazsak, üreticimiz dönüşü olmayan bir yola girmek durumunda kalır. Yıllardır emek emek geliştirmiş olduğumuz hayvancılık materyalleri, bir günde maalesef mezbahalarda ziyan olmaktadır. İnanıyorum ki bunun yaşanmasını hiç kimse istemez.”

konya-dsyb-3-001.jpg

‘ÜRETİCİYİ YALNIZ BIRAKIRSAK KAYBEDEN ÜLKEMİZ OLUR’

“Üreticimizi çaresiz bırakırsak, sahip çıkmazsak, onları kaderleriyle baş başa bırakırsak kaybeden ülkemiz olur” diyen Yıldız, “  Hayvancılık sektöründe ülkemizin en köklü ve en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğini olarak üreticimizin her zaman yanında olduğumuzu her fırsatta göstermeye çalıştık. Yem fiyatlarının sürekli artışına karşılık üreticimize, kaliteli, güvenilir ve uygun fiyata yem tedariği yapmaya çalıştık. Üreticimizin üretmiş olduğu et ve süte katma değer sağlamak amacıyla süt işleme tesisimizi ve et entegre tesisimizi sektörün hizmetine sunduk. Sektörün içerisinde bulunduğu durum hakkında yetkilileri her fırsatta bilgilendirdik. Dolaysıyla biz bir sivil toplum yapılanması olarak üzerimize düşen bütün ödevlerimizi yerine getirdik. Artık sıra yetkililerde, sürdürülebilir bir üretim için fiyat oluşması adına ellerini taşın altına koymasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme