Konya e- ticaret payını artırmakta kararlı!

Türkiye'de geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.
Konya e- ticaret payını artırmakta kararlı!

Türkiye'de geçen yıl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yıl 213 milyar dolara, gelecek yıl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Konya Ticaret Odası olarak, dijital dönüşümle ilgili firmalara verdikleri destekleri Koronavirüs süreci ile birlikte daha da artırdıklarını söyleyen KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “ Firmalarımızla işbirliği içinde çalışarak Konya’nın ve ülkemizin e-ticaret ve e-ihracat payını artırmaya kararlıyız” dedi.

Koronavirüs salgınının tüketici davranışlarını dönüştürmesiyle birlikte e-ticaretin önemi ortaya çıktı. Bunun farkına varan firmalar dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını artırdı.  Koronavirüs sürecinin e-ticaret, e-ihracat, sosyal ticaret, mobil ticaret gibi kavramların önemini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada pazarın hızla büyümesi Türkiye’nin de bu yarışta geç kalmaması gerekliliğini ortaya koymuştu. Bu sebeple tüm Türkiye’de özellikle KOBİ’lerimizin dijital dönüşüme hızla uyum sağlamaları için deyim yerindeyse bir seferberlik yürütüldü. Böylelikle firmalarımızın büyük oranda sürece hazırlandığını ve Koronavirüs ile birlikte dijital ticaretin payının hızla arttığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

konya-e-ticaret-payini-4.jpg

‘KÜRESEL TİCARET HACMİNDE AZALMA BEKLENİYOR’

2020 yılının küresel ticaret hacminde azalma beklediklerini söyleyen Başkan Öztürk, “Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, ülkeler arasındaki ticaret gerilimleri ve yavaşlayan ekonomik büyüme nedeniyle küresel ticaret hacmi, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 2,9 azalarak 38,1 trilyon dolara geriledi. Koronavirüs sebebiyle 2020’nin tamamında ise yüzde 30’a yakın bir oranda azalma bekleniliyor. Bununla birlikte tüm dünyada; işletmelerin ve endüstrilerin “dijital dönüşüm” kavramı ile iş yapma modellerinin büyük ölçüde değişime uğradığı bir süreci yaşıyoruz. Küresel ticarette de hızla devam eden bu dönüşüm Koronavirüs süreci ile birlikte yeni boyut kazanmıştır. Hem salgın sürecindeki ticaret alışkanlıklarının değişmesi hem de dünya pazarından pay almakta geç kalınmaması için firmalarımızın dijitalleşmenin sunduğu avantajlardan faydalanmaları gerektiğini düşünmekteyiz” diye aktardı.

‘SINIR ÖTESİ E-TİCARETTE ARTIŞ BEKLENİYOR’

2021 yılında sınır ötesi e-ticarette artış beklendiğini kaydeden Öztürk, “Sosyal ticaret ve mobil ticaretin de hızla artmasının genel olarak dijital ticaretin payını artırdığını biliyoruz. Fakat şu an bile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüzde 15 civarında olan e-ticaretin toplam perakende pazarına oranında Türkiye’nin halen çok geride olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada dijital ticaretin Koronavirüsle birlikte hızla artacağını düşünerek; Türkiye ve dünya pazarları arasında farkı daha hızlı bir şekilde kapatmalıyız. Bunula birlikte 2021’de de sınır ötesi e-ticaret pazarında da büyük bir artış bekleniyor. Dünya genelinde e-ihracatın payı giderek artıyor ve firmalar büyük oranda e-ihracata geçiyor. Bu yüzden e-ihracat da özel sektörün öncelikli gündeminde yer alacak. Türkiye’de e-ihracatta hızla artış sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZDIR’

Son olarak dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Öztürk, “Bu gelişmeler özellikle KOBİ’lerimiz için dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu göstermiştir. Koronavirüs sürecinde dijital dönüşüm sürecinde geri kalamamak ise neredeyse bir zorunluluktur. Tüm KOBİ’lerimize dijital ticaret sektörüne girmekte, girmişler ise bu sektöre ağırlık vermekte geç kalmamaları çağrımızı tekrarlıyoruz. Oda olarak dijital dönüşümde programlarımızla, eğitimlerimizle bugüne kadar firmalarımıza verdiğimiz desteği Koronavirüs süreci ile birlikte daha da artırdık. Firmalarımızla işbirliği içinde çalışarak Konya’nın ve ülkemizin e-ticaret ve e-ihracat payını artırmaya kararlıyız” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ