Konya ekibi çalışmalarını anlattı: Sesimi duyuyorsan 3 kere vur!

Hatay’da arama kurtarma faaliyetleri sürdürün Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi yaptığı çalışmalarla büyük takdir toplarken, onlarca depremzedeyi de enkaz altından kurtardı. Konya İtfaiyesi Kurtarma Amiri İbrahim Navruz, ekibin başarılı çalışmalarını anlatarak, “Cihazlarımız en ufuk bir sesi bile algılıyor. Enkaz altındaki kişi tırnağını bile sürtse onun yerini tam olarak buluyoruz” dedi.
Konya ekibi çalışmalarını anlattı: Sesimi duyuyorsan 3 kere vur!

Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekibi onlarca can kurtardı. Ekibin bu başarısı Türkiye’nin gündemine otururken çalışmaların büyük bir titizlikle yapıldığı da ortaya çıktı. Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Arama-Kurtarma Amiri İbrahim Navruz, hayat kurtaran yöntemleri ve kuralları NTV’ye anlattı.

Navruz, çalışmalarda çok titiz bir yöntem kullandıklarını ve kesin sonuç aldıklarını belirterek, “Elimizdeki cihazlar 30 metre derinliğindeki bir enkazda rahatlıkla ses alabilmekte. Küçük bir tırnak sürtmesi sesini bile alabiliyoruz. Ekip arkadaşlarımız enkaz altında olduğunu umut ettiğimiz kişiye “Sesimi duyan varsa 3 kere vur veya elini sürt” diye ses veriyor. Enkaz altındaki kişi eğer bunu yaparsa yerini rahatlıkla tespit ediyoruz. Zaman ilerledikçe enkaz altındaki vatandaşlarımızın sesleri kısılmaya başladı. Sesi duyulmaz hale geliyor. Elini veya ayağını sürttüğü anda elimizdeki ses dinleme ve enkaz altı görüntülenme cihazlarıyla dinleme yapıyoruz. Bu cihazları açtığımızda ortamda tamamen sessizliğin sağlanması gerekiyor. Dinleme cihazları çok hassas olduğu için tam sessizlik gerekiyor. Sessizlik sağlanmadığı takdirde 500 adım çevresinde o cihazlar, ufak bir taş hareketini bile algılayabiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımız dinleme yapılırken sessiz olması gerekiyor ve trafiğin durması gerekiyor. Hala mucizeler bekliyoruz” dedi. •Servet R. Çolak

 Muhabir
Etiketler :