Konya esnafından uyarı... Kışın vaçgeçilmezinde hileye dikkat!

Her kış öncesi olduğu gibi bu yıl da bakliyat ürünleri daha fazla rağbet görmeye başladı. Yerli üretimin fazla olduğu Konya’da satışlar hız kesmeden devam ediyor. Satışlardan memnun olan Konyalı esnaflar bakliyatta yapılan hilelere karşı ise tüketicileri uyarıyor.
Konya esnafından uyarı... Kışın vaçgeçilmezinde hileye dikkat!

Konyalıların kış mevsiminde en çok nohut, fasulye, mercimek, barbunya, bamya ve bulgur almayı tercih ettiğini söyleyen Kadınlar Pazarı esnafı Naim Temiz, “Sattığımız bakliyatlar organik olarak müşterilere sunuluyor. Pirinçler Edirne Uzunköprü, Çorum’dan geliyor. Nohut ve fasulye kendi bölgemizde yetişiyor. Yeşil mercimek ve köy mercimeği yine bölgemizden ve Yozgat’tan geliyor. Ürünlerimiz genel olarak yerli. Yerli ürün satmaya önem gösteriyoruz. Tarım Bakanlığı izinli ve onaylı üreticilerden alıp satışını gerçekleştiriyoruz. Tarladan sofraya doğal bir şekilde bakliyat ulaştırıyoruz” ifadelerini kullandı.

konya-esnafindan-uyari-kisin-vacgecilmesinde-hileye-dikkat.jpg

FİYATLAR UYGUN

Bakliyat fiyatları hakkında bilgi veren Temiz, “Bakliyatlar tek çeşit değil, her bakliyat kendi içinde çeşitleniyor. Müşteri nerede hoşuna gidiyorsa oradan alışveriş yapıyor. Ama marketlere göre uyguna sattığımızı düşünüyorum. Market bakliyatlarının içerisinde kırık ürün oranı yüksek oluyor. Bu da paket içerisinden gözükmüyor, bizim ürünlerimiz öyle değil, müşteri seçerek alabiliyor. Müşteri ürünü beğenmezse iade alıyoruz ya da değiştiriyoruz. İyi ürünü ucuza satıp müşteriyi memnun etmeye çalışıyoruz. Yeni yılda fiyatlarda çok bir değişiklik olmadı. Fasulye kilogram fiyatı 60 TL, nohut 50-60 TL, köy mercimeği ve normal mercimek 40 TL, yeşil mercimek 60 TL, bulgur ve ince bulgur 25 TL, yarma, aşurelik buğday 20 TL, bamya 800-900 TL civarında, pirinçler de 25-60 TL arasında çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Pirincin İthal, kırık ve baldo gibi çeşitleri var“ dedi.

konya-esnafindan-uyari-kisin-vacgecilmesinde-hileye-dikkat-001.jpg

ESNAF SİTEMLİ!

Satışlarda yılbaşından sonra bir düşüş yaşandığını belirten Temiz, “Konyalılar yılbaşında zam gelir düşüncesiyle alışverişi çok yaptı. Esnafın sorunu çok fazla, kira artışları enflasyonla doğru orantılı yapılmadığı için esnaf zor durumda. Bu gibi sorunlar da denetleme ve esnafın yanında olunması gerekiyor. Esnafın hakkını arayan, derdini dinleyen, halini hatırını soran genellikle yok“ diyerek sitem etti.

konya-esnafindan-uyari-kisin-vacgecilmesinde-hileye-dikkat-002.jpg

BAKLİYATTA HİLEYE DİKKAT!

Bakliyat ürünlerinde çeşitli hileler yapıldığını söyleyen Temiz, “Bizim gibi esnaflar sattığı ürünlerde hile yapamaz çünkü buna gücü yetmez. Büyük satıcılar hangi bakliyatın hangi yılda üretimi az ya da çok ve Türkiye’de ne kadar tüketimi var bunu inceliyorlar. Ekili alanları kontrol ediyorlar, tespit edip dünyayla da karşılaştırıyorlar. Bu yılda hangi üründe üretim azsa ona yatırım yapıyorlar. Büyük çapta o ürünü satın alıp satmıyor ondan sonra ürün pahalanıyor. Bu bakliyatta çok fazla oluyor. Bakliyatı depolayıp fiyat yükselmesine sebep oluyorlar. Bu tür oyunları perakendecinin yapma ihtimali yok. Bunun için denetleme yapılması gerekiyor ve cezaların hafif olmaması gerekiyor. Çünkü ceza alanlar bir aylık kirasıyla bu cezayı ödeyebiliyor.

konya-esnafindan-uyari-kisin-vacgecilmesinde-hileye-dikkat-003.jpg

Bizim gibi esnaflar ise kira derdiyle, çalışanlarının maaşı derdiyle uğraşıyor. Asgari ücrete zam gelmesiyle çalıştırılan işçinin aynı oranda sigorta ücretleri artıyor. Asgari ücrete zam gelmesi her şeyi etkiliyor. Bu döngüyü kırmak lazım, gıda fiyatlarının ve genel fiyatların sabit kalması lazım. Büyük satıcılarda veresiye hiçbir şey alamazsınız ama biz müşteri zor durumda kaldığında daha sonra ödeyebilir diyerek kolaylık sağlıyoruz“ ifadelerini kullandı.

konya-esnafindan-uyari-kisin-vacgecilmesinde-hileye-dikkat-004.jpg

Etiketler :