Konya İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanı Hasan Hüseyin Uysal: Türkiye dünyanın vicdanıdır

Konya İHH İnsani Yardım Vakfı, Ramazan ayında her yıl olduğu gibi bu yıl da yetimlerin ve ihtiyaç sahipleri vatandaşların yüzünü güldürmeyi başarıyor. Hem yurt için hem de yurt dışı faaliyetlerine devam eden İHH, bu yıl Ramazan ayının Korona virüsü sürecine denk gelmesi nedeniyle birtakım değişikliklere gidildiğini açıkladı.
Konya İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanı Hasan Hüseyin Uysal: Türkiye dünyanın vicdanıdır

Konya İHH İnsani Yardım Vakfı, Ramazan ayında her yıl olduğu gibi bu yıl da yetimlerin ve ihtiyaç sahipleri vatandaşların yüzünü güldürmeyi başarıyor. Hem yurt için hem de yurt dışı faaliyetlerine devam eden İHH, bu yıl Ramazan ayının Korona virüsü sürecine denk gelmesi nedeniyle birtakım değişikliklere gidildiğini açıkladı. Yapılan yardımların Türkiye ve bazı bölgelerle sınırlı hale geldiğini ifade eden Uysal, “ Kriz bölgelerinin dışındaki yerlere bu Ramazan hizmet götürmeyeceğiz. Çünkü Türkiye, ayakta kalması, korunması gereken ve dünyanın vicdanı konumundaki bir ülkedir” dedi.

ihh-001.jpg

Çeyrek asırdır kesintisiz bir şekilde Ramazan’da iftar sofraları kuran, gıda yardımlarında bulunan İHH, bu yıl da yetimlerin yüzünü güldürmeyi, ihtiyaç sahipleri aileleri sevindirmeyi hedefliyor ancak Ramazan ayının korona virüs sürecine denk gelmesi birtakım değişikliklere gidilmesine neden oldu.Bazı yerlerden ne olursa olsun yardımı kesemeyeceklerinin altını çizen Konya İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, “Filistin, Doğu Türkistan, Arakan, Somali, Yemen, Libya, Suriye’nin Kuzey kısımları gibi kriz bölgelerinin dışındaki yerlere bu ramazanda hizmet götürmeyeceğiz. Adeta bu ülkeler Türkiye’ye emanet edilmiş gibidir. Bu virüs sadece içimizden birilerine öldürmekle kalmıyor. Ekonomiyi sarsıyor. Ekonomiyi sarsması da ülkemizin dünya ülkeleri arasındaki üst ligden, alt lige alt bir kümeye düşmesi anlamına gelir. Yani uzun yıllar kaybetmemiz anlamına gelir. Bunları düşündüğümüz zaman ülkemize yoğunlaşmamız lazım dedik. Ülkemizin küme düşmemesi gerekmektedir. Gelen bağışların Türkiye’ye ve bu saydığım ülkelere yönelmesi için İHH olarak çok çalışıyoruz” diye aktardı.

2-20200509014809.jpg

‘SORUNLARI ERKEN TESPİT EDİYORUZ’

Konya İHH olarak ülkede yaşanan sorunları erken tespit ettiklerini ve o doğrultuda hareket ettiklerini belirten Uysal, “Konya İHH İnsanı Yardım Vakfı Başkanı Hasan Hüseyin Uysal, 11 Mart’ta ülkemizde ilk korona virüs vakası tespit edildi. Bunun üzerine yönetim birtakım kısıtlamalara gitti. Bu kısıtlamalar bazı küçük esnafın çalışmasını durdurdu. Sonuç olarak evini geçindirmekte sıkıntı duymayan insanlar bu kısıtlamalardan sonra bazı esnaflar evlerini geçindiremez duruma geldiler. Biz tabi İHH olarak her zaman sorumluluk taşıyan teşkilatız ve her zaman bir sorunu olabildiğince erken teşhis etmeye ve onun için yapılabilecekleri hayata geçirmeye çalışan bir teşkilatız. Bunda da öyle oldu. Biz 27 Mayıs’ta bu kısıtlamaların oluşturduğu ekonomik sıkıntıların bazı aileler için katlanamaz duruma gelebileceğini, onları çok zor duruma sokabileceğini değerlendirdik ve 27 Mart’ta yani kısıtlamalar başladıktan 16 gün sonra biz bir paket açıkladık. Dedik ki işlerini kaybetmiş insanlara 10 milyon TL nakit dağıtacağız. Ayrıcı 100 bin gıda kolisi dağıtacağız ve hijyen paketi dağıtacağız dedik. Biz her zaman teşkilat olarak öncü olmaya, rehberlik yapmaya çalışıyoruz.  Bütün Türkiye’nin sıkıntılarını çözeceğiz demiyoruz ama sorunu biz tespit ediyoruz. İlk önce durumun kritiğe gittiğini görüyoruz ve ona ilişkin bir çözüm önerisi getiriyoruz. Arkasından da diğer kurum ve kuruluşlarla bizim tespit ettiğimiz, işaret ettiğimiz noktadan yürüyorlar. Oradan onlar da hizmet üretiyorlar. Dolayısıyla bizim çaktığımız çakmağın ışığı kocaman bir ışığa dönüşüyorlar. Bizim yaptığımız açıklamadan sonra kitlesel bir faaliyet başladı” şeklinde konuştu.

3-20200509014809.jpg

‘KONYA OLARAK OMUZ OMUZA VERDİK’

Ramazan ayı ve Korona virüs sürecinde Kona İHH olarak omuz omuza verdiklerini vurgulayan Uysal, şunları kaydetti: “Süreçte genel merkezimin açıkladığı faaliyet programını Konya olarak biz de olabildiğince omuz verdik. Şuanda ilçelerdekilerdekilerle birlikte yaklaşık 3 bin gıda kolisine ulaştık. Allah izin verirse Ramazan’ın sonuna doğru 5 bini bulacak. Bu konuda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Eski ilgilendiğimiz ailelerle yine ilgilenmeye devam ediyoruz ama yeni müracaatlar oluyor. Zaten bu süreçte ihtiyaç sahibi olan insan sayısı arttı. Süreçte yaşadığımız zorluklardan bir tanesi de eskiden ekiplerimiz daha rahat evlere gidip tespit yapabiliyorlardı. Hanım kardeşlerimiz bu konuda daha rahat olabiliyordu ama şimdi korona nedeniyle evlere girip yerinde tespit etme imkanı biraz zor. Bu zorluk hanımlar için biraz daha fazladır. Çünkü 20 yaş altı çocuklar var. Sağda, solda başka şehirde okuyan çocukları geldiler evdeler. Dolayısıyla hanımların evlerdeki yoğunlukları arttı. Daha ayrıntılı evrak hazırlama suretiyle çevresel imkanları değerlendirerek ve Büyükşehir Belediyemizle bir ortak çalışmayla aşmaya çalışıyoruz. Onların yardım ettikleri kişi listelerine bizim listemizi ekleyip mükerrerlerden sakınmaya çalışıyoruz. Genel merkezimiz dedi ki, ‘bu dünyayı saran kitlesel bir sıkıntıdır. Genel manada ülke ekonomilerini, ülkelerin vatandaşlarının çok büyük bir kısmını sıkıntıya sokan bir salgın olduğu için biz bu yıl Ramazan’da yardım çalışmalarını dana çok ülkemize yoğunlaştıracağız’ Normalde biz dünyanın 145 ülkesine ve bölgesine kadar yardım götüren bir teşkilattık.”

hasan-huseyin-uysal-001.jpg

‘KONYA’DA 600 YETİMLE İLGİLENİYORUZ’

Konya’da bayramlarda 600 yetimle ilgilendiklerini, bu yıl korona virüsünden dolayı çocukları mağazalara götüremeyeceklerini ama bu konuya bir çözüm bulacaklarını aktaran Uysal, “Bizim hep yaptığımız şeylerden biri de: Bayramlarda yetimleri giydirmek. Şimdi çocukları alıp mağazalarda götürmek korona münasebetiyle mümkün değil gibi görünüyor. Onun için formül arıyoruz. İnşallah yapabilirsek halkımıza bunu açıyorum. Bir yetimin giydirilmesi 150 liradır. Konya’da biz yaklaşık 600 yetimle ilgileniyoruz. Diyelim ki 150 liradan bize 3 bin tane yetim bayramlık giydirme bağışı gelirse biz ilk önce Konyalı yetimlerimiz olmak üzere diğerlerini hesaplarına buna giydirme bayramlık yardımı olarak aktarmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla yetimin annesi kalabalık olmadan çocuğunu götürüp oradan uygun bayramlık kıyafetini yasak olmayan zamanlarda alabilir diye düşünüyoruz. Bizim binamızın altında gıda marketimiz vardı. Gıda bankacılığı çerçevesinde bağışlanan gıdaları oradan daha önce tespitlerini yaptığımız ihtiyaç sahiplerine kartlar veriyorduk, onlar da gelip o kartlarla gıda marketimizden alışveriş yapıyorlardı. Ama şuanda korona nedeniyle bunu iptal ettik. Daha önceki klasik usül koli dağıtmayla işimizi çözmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

7-232.jpg

‘LİBYA’YI ÖNEMSİYORUZ’

Konya İHH olarak Libya’ya için 20 bin Euro’luk bir görev üstlendiklerinin bilgisini veren Uysal, “İnşallah onu da bu Ramazan içerisinde Libya’daki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştıracağız. Tarihi bağlarımızın ötesinde şuanda emperyalistlerin Libya’ya tümüyle ele geçirip, onun petrollerine el koymak gibi hedefleri var. Tabi emperyalistler bölgelerdeki birtakım kullanışlı unsurları kullanırlar. Yani milli duygulardan uzak sadece kendi saltanatını düşünen kişileri güya o ülke kökenli olan insanları ülkenin başına getirmek isterler. Burada halife HAFDER diye isimlendiren şahıs o da aynı şekilde emperyalistlerin bir piyonu olarak çalışıyor. Türkiye, meşru Libya hükümetiyle anlaşmak suretiyle münhasır ekonomik alan ilan etmişti. Ve meşru Libya hükümetine birtakım teknik destekler sağlayacaktı. Hükümetin yapabileceklerinin yanında sivil toplum olarak da bizlerin bir şeyler yapmamız lazım ki meşru çalışmalar kuvvetlensin.  Yine Suriye’nin kuzeyindeki kamplar, kriz bölgelerinden birisidir. Oraya ayni yardım gönderebiliriz. Oraya, içinde konservesi olan, suyu, tatlısı, meyve suyu, ekmeği olan yaklaşık 100 bin kadar kumanya iftar ya da sahurluk göndermeye çalışıyoruz. Bunun hazırlıkları yoğun bir şekilde sürüyor. Arkadaşlarımız paketliyorlar. Nihayetinde de onları tırlarla oraya ulaştıracağız” diye konuştu.

11-107.jpg

‘ARALIKSIZ ÇALIŞIYORLAR’

Korona virüs sürecinde yaptıkları çalışmalara değinen Uysal, şöyle konuştu: “Halkımızın zekat, fitre, sadakasını bu güne kadar en güvenli şekilde ulaştıran bir teşkilat olarak; bağışların her türlüsünü kişilerin işaret ettikleri yönde değerlendirmek konusunda hassasiyetle hizmet verdiğimizi, bundan sonra da aynı şekilde hizmet vermeye devam edeceğimizi söylemek isterim. Biz farklı bir teşkilatız. Bu farklılığımızı korona günlerinde ortaya koyduk. On birlerce maske dağıttık ve maske ürettik. Esnafın güvenliği de çok önemli çünkü çarşıda bir esnafın hizmet verebilmesi toplum güvenliğine, toplum sağlığına hizmet eder. Dolayısıyla esnaflara hijyen paketi ve maske vs. dağıttık. Bu hizmetimizin de yine kamu yararına hizmetler bazında değerlendirilmesi lazım. Konya’da 13 taşra ilçelerimizde kadın gönüllülerimiz sürekli maske üretiyorlar. Kendi bölgelerinin ihtiyaçlarını gördükleri gibi komşu ilçelere de bunları gönderiyorlar. Ayrıca biz merkezde seri olarak maske üretimine devam ediyoruz. Başta Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere bazı hastanelere, bazı Sivil Toplum Kuruluşlarına ve bağış ulaştırdığımız ailelere, kimi kamu görevlilerine maskeyi ücretsiz olarak veriyoruz. Bir Sivil Toplum Örgütü olarak üzerimize düşenleri hakkıyla yapmaya çalışıyoruz. Hem ilçelerimize yardım kolisinin gidebilmesi konusunda hem ilçedeki hem de merkezdeki çalışanlarımızın gelip burada çalışabilmeleri adına izinlerini temin ettik ve elamanlarımız Allah’a hamd olsun aralıksız çalışıyorlar.”Toplumun daha iyiye gitmesi için kurum ve kuruluşlarlaberaber çalıştıklarını söyleyen Uysal, “ Birçok ilçemizde vefa destek grubuyla bizim temsilcilerimiz omuz omuza çalıştılar. İHH olarak bizim gönderdiğimiz kolilerimizi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıkları gibi oradaki insanların bildirdikleri ihtiyaçlara uygun olarak, varsa başka yardım kuruluşlarının verdikleri bağışların da ulaştırılmasında ya da oradaki hizmetlerin görülmesinde çalıştılar. Gerek Büyükşehir Belediyemiz olsun gerekse ilçe belediyelerimiz olsun bu konuda dirsek teması içerisinde beraber yardımlaşarak çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

12-070.jpg

10-068.jpg

8-183.jpg

9-334.jpg