Konya ile ilgili iddialar doğru mu? Ünlü uzmandan çarpıcı Konya analizi

Sosyal mecralarda aralarında Konya’nın da olduğu 24 şehirde 7 büyüklüğünden fazla deprem beklendiğine dair yaptığı açıklama dikkat çekti. Sosyal medyada yayılan listeye tepki gösteren Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş ise Konya ile ilgili olarak çarpıcı bir analiz paylaştı.
Konya ile ilgili iddialar doğru mu? Ünlü uzmandan çarpıcı Konya analizi

Sosyal medya mecralarında geçtiğimiz günlerde yayımlanan, ‘Türkiye’de 7 ve üzeri deprem beklenen şehirler’ listesi konuşulmaya devam ediyor. Yayınlanan rapora göre Türkiye’de 24 ilde 7 ve üzeri deprem beklenirken bu iller; Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Bursa, İzmir, Bolu, Tekirdağ, İstanbul ve Adıyaman şeklinde sıralandı. Hazırlanan listede en dikkat çekici şehir ise Konya oldu.

konya-ile-ilgili-iddialar-dogru-mu-unlu-uzmandan-carpici-konya-analizi-002.jpg

LİSTE BAŞINDA KONYA’NIN OLMASI ŞAŞIRTTI

Deprem olasılığı açısından Türkiye’nin en güvenli illerinden biri olarak bilinen Konya’nın, 7 ve üzeri deprem olasılığına sahip olan iller arasında olması gündeme damga vurdu. Sosyal medyada da pek çok kişi tarafından paylaşılan listede Konya üzerine çok sayıda yorumlar yapıldı.

ÜNLÜ PALEOLOGDAN KONYA ANALİZİ

Sosyal medyada yayılan listeye tepki gösteren Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, listede yer alan 24 şehirle ile ilgili olarak çarpıcı bir analiz paylaştı. Konya ile ilgili olarak da bilgiler paylaşan Demirtaş, “Konya merkezinin 5 kilometre batısından Konya Fay Zonu geçiyor. Normal fay, uzunluğu 17 kilometre. Aletsel-tarihsel-tarihsel öncesi dönemde 6.0 büyüklüğünde deprem ürettiğine ilişkin tek bir deprem kaydı yok. Yıllık kayma hızı milimetrenin onda-yüzde biri civarında. Ürettiğini varsaysak bile, üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 6.0-6.5 arası, o da son 10 bin yılda bile olmamış. Deprem tekrarlanma aralığı 10-30 bin yıl aralığı” dedi.

konya-ile-ilgili-iddialar-dogru-mu-unlu-uzmandan-carpici-konya-analizi-001.jpg

“İNSANLARI MAĞDUR ETMEYİN!”

Konya fay zonunun 7.0 büyüklüğünde deprem üretmesinin imkansız ötesi olduğunu söyleyen Demirtaş, “Deprem üretmeyen bir fayın etrafında keyfi koruma bantları oluşturmak, yapılaşmaya yasak bölge ilan etmek mühendislik jeolojisi, yerbilimleri, deprem bilimi ve deprem mühendisliği ile bağdaşmaz. Konya fay zonu eğim atımlı normal fay zonu olup, zaten yinelenme aralığı 10-30 bin yıl, üreteceği deprem büyüklüğünün yüzey faylanması oluşturması söz konusu olmayacağı ve haritada çizilen izi izlemeyeceği için koruma bandı oluşturmak insanları mağdur etmekten öteye gidemez. Zaten eğim atımlı normal faylarda yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz” diye konuştu.

konya-ile-ilgili-iddialar-dogru-mu-unlu-uzmandan-carpici-konya-analizi-003.jpg

KONYA İLİ İÇİN 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMA OLASILIĞI MİLYONDA SIFIRDIR”

İnsanların yanlış yönlendirilmesine tepki gösteren Demirtaş, “Sırf diri fay geçiyor diye kent planlamasını yanlış yönlendirmek, insanları mal varlığını sıfıra indirgemek, yüzey faylanması oluşturmayacak bir faydan dolayı mağdur etmek mühendislik değildir. Gördüğünüz üzere, deprem tehlike parametresi ile ifade edilmeyen bu tür spekülatif bilgilerin faydasından çok zararı olmaktadır. Özetle Konya ili için 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı milyonda sıfırdır” dedi.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :