Konya İŞKUR’dan Kısa Çalışma Ödeneği hakkında açıklama

Konya İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”nde yer alan “Kısa Çalışma Ödeneği hakkında açıklamalarda bulundu.
Konya İŞKUR’dan Kısa Çalışma Ödeneği hakkında açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”nde yer alan “Kısa Çalışma Ödeneği hakkında konuşan Konya İŞKUR İl Müdürü Emrah Keleş, “İŞKUR Yönetim Kurulunca yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının yapılabilmesi için karar alınmıştır. Bilindiği üzere, kısa çalışma genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin en az 1/3 oranında azaltılması veya faaliyetin en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde uygulanabilmektedir. Kısa çalışma uygulanması halinde gerekli şartları sağlayan işçilere, çalışılmayan dönemler için 3 aya kadar kısa çalışma ödeneği ödenmektedir” dedi.

emrah-keles.png

BAŞVURUNUN NASIL YAPILACAĞI BELLİ OLDU

Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvuruların nasıl yapılacağını anlatan Keleş, “Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma uygulamak isteyen işverenler, Konya İl Müdürlüğümüzün ([email protected]) adresinden  Akşehir, Çeltik, Doğanhisar, Tuzlukçu ve Yunak İlçelerimizdeki işverenler Akşehir Hizmet Merkezimizin ([email protected]) adresinden, Beyşehir, Derebucak ve Hüyük İlçelerimizdeki işverenler Beyşehir Hizmet Merkezimizin ([email protected]) adresinden, Ereğli, Emirgazi, Halkapınar ve Karapınar İlçelerimizdeki işverenler Ereğli Hizmet Merkezimizin ([email protected]) adresinden ve Seydişehir, Ahırlı ve Yalıhüyük İlçelerimizdeki işverenler Seydişehir Hizmet Merkezimizin ([email protected]) elektronik posta adresinden Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları alınmaya başlamıştır. İşverenlerimizin başvuruda istenilen ve Kurumumuzun www.iskur.gov.tr adresinden rahatlıkla ulaşabilecekleri Kısa Çalışma Talep Formu, İşçi Listesi ve Üst Yazı ile Covid-19’dan etkilendiğini belgeleyen tüm evrakları (her sayfa kaşe ve imzalı olmalıdır) elektronik ortamda taratıp PDF olarak yukarıda belirtilen elektronik posta adresine göndermeleri gerekmektedir” dedi.

UYGUNLUK TESPİTİ YAPILACAK                                                  

Kısa çalışma ödemelerinin, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirileceğini söyleyen Keleş, “Kısa Çalışma Ödeneği, Cumhurbaşkanımız tarafından uzatılmadıkça 90 gün süre ile verilmektedir. İlk 7 günlük çalışma süresinin ücreti işveren tarafından karşılanmaktadır. İşyeri, haftalık çalışma süresinin 1/3’ünden az olmamak şartıyla (en az 15 saat çalışmama veya 45 saat tamamen faaliyetin durması) başvuruda bulunulabilir. Kısa Çalıma Ödeneği alınan süre içerisinde Genel Sağlık Sigortası yapılmaktadır. Çalışanlar ücretlerini her ayın 5’inde TC Kimlik Numaralarını ibraz edecek belge ile PTT şubelerinden alabilecekler. Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapan işyerinin çalıştırdığı işçi sayısı önemli değildir. Ancak yararlanmak istediği işçilerin işsizlik sigortası ödeneği alma şartlarına (başvurunun yapıldığı tarihten önceki 3 yılda 600 gün ve üzerinde sigortalı olması ve son 120 gün fiilen sigortalı olması) haiz olması gerekmektedir. Başvuruların yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreç hakkında Kurumumuz internet sitesinde (www.iskur.gov.tr) detaylı duyuru yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ