Konya, kanola üretimiyle ikinci sırada yer aldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, tohumunun yüzde 50'sinin bakanlık tarafından karşılanacağını dile getirdiği kanolada ortalama üretim, son 10 yılda yaklaşık 115 bin ton oldu.
Konya, kanola üretimiyle  ikinci sırada yer aldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, tohumunun yüzde 50'sinin bakanlık tarafından karşılanacağını dile getirdiği kanolada ortalama üretim, son 10 yılda yaklaşık 115 bin ton oldu. Kanola üretiminin sağlanacak desteklerle artırılması hedefleniyor. Kanola, hafif ve kumlu topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişiyor. Kanola, erken dönemde hasat edildiği için de üreticiye avantaj sağlıyor. Su tüketiminin az oluşu nedeniyle de tercih edilen kanola, barındırdığı yüksek organik maddeler dolayısıyla da toprağın yapısının düzelmesine yardımcı oluyor.

KONYA’DA 16 BİN TON KANOLA ÜRETİLDİ

Dünyada yıllık kanola üretimi yaklaşık 71,5 milyon ton olarak hesaplanırken, Türkiye'de üretim geçen yıl 122 bin ton oldu. Ülke kanola üretimi son 10 yılda ortalama 115 bin ton olarak gerçekleşti. Tekirdağ, geçen yıl yaklaşık 38 bin ton kanola üretimiyle ilk sırada yer aldı. Bu ili 24 bin tonla Edirne ve 16 bin tonla Konya takip etti. Geçen yıl üretici maliyeti kilogram başına ortalama 2,2 lira olarak hesaplanan kanolanın borsalarda satış fiyatı ise yaklaşık 3 lira oldu.