Konya Kitap Günleri’nde 27 Ekim Pazar programı

Konya Kitap Günleri 27 Ekim akşamına kadar çok sayıda söyleşi, imza günü ve atölye çalışmaları ile devam edecek. İşte Kitap Günleri’nin yarınki programı…
Konya Kitap Günleri’nde 27 Ekim Pazar programı

Konya Kitap Günleri 27 Ekim akşamına kadar çok sayıda söyleşi, imza günü ve atölye çalışmaları ile devam edecek. İşte Kitap Günleri’nin yarınki programı…

İLBER ORTAYLI KİTAP GÜNLERİ’NE GELİYOR

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya Bregenz'de bir göçmen kampında Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Chicago Üniversitesi'nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık ile yaptı. "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla 1979 yılında doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova'da misafir profesör olarak ders verdi, Roma, Sofya, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ve Rusya tarihiye ilgili makaleler yayınladı. 1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu. 1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapmış, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Tarihi anabilim dalı başkanı olmuştur.. İki yıl sonra da Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir. Ayrıca İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir. Topkapı Sarayı Müzesi'nin 2005-2012 yılları arasında başkanlığını yaptı. 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu. Halen Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı'dır. İlber Ortaylı; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca bilmektedir.

ilber-ortayli-001.png

AHMET ŞİMŞİRGİL KONYA’DA KAYILARI ANLATACAK

Ahmet Şimşirgil, 25 Mayıs 1959'da Boyabat’ta doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini aynı yerde tamamladı. 1978'de girdiği Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nden 1982'de mezun oldu. 1983'te aynı bölümdeki Yeniçağ Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak vazifeye başladı. 1985'te Yüksek Lisansı’nı tamamladı. 1989'da Marmara Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’ne naklen geçiş yaptı. 1990'da “Osmanlı Taşra Teşkilatı’nda Tokat (1455-1574)” isimli çalışmasıyla Tarih Doktoru ünvanını aldı. 1997'de “Uyvar’ın Osmanlılar Tarafından Fethi ve İdaresi” isimli takdim teziyle Doçent oldu. 2003'te Profesör kadrosuna atanan Şimşirgil’in Osmanlı şehir tarihi, siyasi hayatı ve teşkilatı ile ilgili çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda ilmi makalesi bulunmaktadır. Halen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Üyesi görevine devam etmektedir.

ahmet-simsirgil-001.png

PELİN ÇİFT KONYALI SEVENLERİ İLE BULUŞACAK

Pelin Çift, 1978 yılında İzmir’de doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesini bitirdi. Sonra da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde “Özel Televizyonların Yapısal Özelliklerinin Haber Oluşumuna Etkilerini İnceleme” adlı Fransızca tez ile yüksek lisansını tamamladı. 1997 yılında NTV ekranlarında hava durumu sunuculuğu ile televizyonculuğa başladı. Daha sonra NTV haber sunuculuğuna terfi ederek 2 sene haber sundu. 2001 krizinde işten çıkarılınca işsiz kaldı ve yüksek lisansını tamamlamak üzere Galatasaray Üniversitesi'nde radyo televizyon gazeteciliği bölümünde okumaya başladı. Yüksek lisans biterken Paris'te Sorbonne Üniversitesi'ne kabul edildi, Tam Fransa'ya gidecekken Sky Türk kuruldu. Orada işe başladı. Pelin Çift NTV’den sonra sırasıyla 2003-2004 yılları arasında SkyTürk, 2004-2009 yılları arasında CNN Türk ve 2009 yılında HaberTürk kanallarında sunuculuk hayatına devam etti. Son olarak HaberTürk kanalında Öteki Gündem adlı programın sunuculuğunu yaptı. 2014 yılına kadar HaberTürk kanalında Medya Kritik programını hazırlayıp sundu. 2013 yılının Ekim ayında Show TV'de 31 Aralık 2013 gecesine kadar yayınlanan “Bir Milyon Kimin?” adlı bilgi yarışmasında, yarışmanın jüri üyeleri Bülent Özveren, Okan Bayülgen ve Gülben Ergen olurken yarışmanın sunucusu Pelin Çift, Hakan Hatipoğlu ile birlikte sunuculuk görevi yaptı. 2015 yılında ocak ayından itibaren TRT 1'de Pelin Çift ile Gündem Ötesi programını sunmaktadır. Fransızca ve İngilizce bilen Pelin Çift, 2009 yılında Okan Akbaş ile evlendi. Ömer adında bir oğlu vardır.

pelin-cift-001.png

TUFAN GÜNDÜZ KIZILELMA’YI ANLATACAK

Tufan Gündüz,11 Mayıs 1964 yılında Kayseri’nin Tomarza ilçesinde dünyaya geldi. Tufan Gündüz üniversite eğitimini Gazi Üniversitesi’nde aldı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümünü tamamladı. Tufan Gündüz, 1996 yılında ‘’Bozulus Türkmenleri 1540-1640’’ adlı tezi ile doktorasını tamamladı. Tufan Gündüz Doçent unvanını 2006 yılında aldı. 2011 yılında profesör unvanı alan Tufan Gündüz, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktır. Tufan Gündüz’ün Türkmenler hakkında pek çok akademik makalesi bulunmaktadır. Tufan Gündüz, Osmanlı Devleti ve Safeviler döneminde Türkmen aşiretleri üzerinde araştırmaları yapmıştır. Tufan Gündüz birçok televizyon programına konuk olarak katılmıştır. Tufan Gündüz’ün Kitapları: Oğuz Kağan Destanı, Büyük Olayların Kısa Tarihi, Son Kızılbaş Şah İsmail, Osmanlı Tarihi El Kitabı, Bozkırın Efendileri Türkmenler Üzerine Makaleler, Osmanlı Teşkilat Tarihi El Kitabı, Türkler Uzun Bir Serüvenden Kısa Notlar, Büyük Olayların Kısa Tarihi 2, Kızılbaşlar Osmanlılar Safeviler, Kızılbaşlar Tarihi Tarih-i Kızılbaşan.

tufan-gunduz-001.png

CANSU CANAN ÖZGEN KONYA’YA GELİYOR

Cansu Canan Özgen, TV ekranında sunuculuğun yanı sıra aynı zamanda gazateci ve yazardır. Anne tarafından Selanik göçmeni olan Cansu Canan Özgen'in babası aslen Erzurumludur. Kariyerine BJK TV'de sunuculuk yaparak başlayan Cansu Canan Özgen daha sonra bu alandaki kariyerine Habertürk TV'de devam etmiştir. Cansu Canan Özgen 23 Eylül 1989 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. BJK TV'de başladığı sunuculuk kariyerinde Habertürk TV'ye geçiş yaparak çalıştığı 2013-2018 yılları arasındaki dönemde haber kuşaklarında sunuculuk yapmış ayrıca geniş bir izleyici kitlesi tarafından beğeniyle izlenen gizem-strateji ve tarihsel konuların ele alındığı "Öteki Gündem" programı ile ekranlara gelmiştir. 2018'de Habertürk TV'den ayrılarak A Haber Kanalı'na geçerek bir süre hafta sonu haber kuşaklarını sunan Cansu Canan Özgen 2019 yılının başından itibaren aynı yayın grubuna bağlı A Para kanalına geçerek Cuma geceleri yayınlanan "Gündem Dışı" programıyla ekranlara gelmeye devam etmiştir.1 Ağustos 2019'da A Para kanalından ayrılan Özgen, TV8 kanalına geçerek "8'de Bugün" programıyla ekranlara gelmeye başlamıştır. Sunuculuk kariyeri dışında bireysel olarak ve sanat tarihçisi Talha Uğurluel ile birlikte kitaplar yazıp yayınlayan Cansu Canan Özgen ayrıca birçok kitap semineri ile fuarda konuşmacı olarak yer almıştır.

cansu-canan-ozgen.png

Hazırlayan: Gülşen Yılmaz