Konya kitapların kapılarını araladı!

Dolu dolu geçen Konya Kitap Güneri birbirinden önemli yazarları, birbirinden önemli yayınevlerini ve birbirinden değerli ziyaretçileri ağırladı. Yoğun katılımla gerçekleşen Konya Kitap Günleri kitapların kapılarını araladı.
Konya kitapların kapılarını araladı!

Türkiye’nin en kapsamlı fuarlarından biri olan ve 15-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Konya Kitap Günleri 450 yazar, 250 yayınevi ve 500 etkinlikle birlikte ziyaretçi rekoru kırdı. Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Konya Kitap Günleri insanların kitapla buluşmasına olanak sağladı. Fuara katılan birbirinden önemli isimler ise ortak akılla kitabın önemine dikkat çekti.

kitap-5.jpg

‘KİTAPLAR EN ÖNEMLİ HAZİNELERİMİZDİR’

Konyalıların kitap günlerine yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ak Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Konya’dan, merkezden ve ilçeden gelenleri de gördük. Herkes büyük bir keyifle geziyor. Bugün havanın da çok güzel olmasına rağmen insanlar Kitap Fuarını tercih etmişler ve bilinçli olarak da kitap alıyorlar. Ben çok güzel bir ilgi gördüm. Kitap günleri çok kıymetli günlerdir. Hem yayın evlerinin gelmiş olması hem de yazarlarla tanışmak için çok önemli bir fırsat. Kitaplarını da imzalatma şansları da buluyorlar. Bunlar okurlar için en kıymetli anlar. Kitap okumanın daha da kıymetlendiği günlerdeyiz. Birbirimize özel günlerde bile kitap hediye etmeyi daha önemli ve anlamlı hale getirmek için de kitap fuarları bize bu önemi hatırlatıyor aslında. Kitabın değerini anlatıyor. Sadece dijital olarak değil kitaba kağıdıyla, kapağıyla dokunmak temas etmek bir de yazarıyla buluşmak çok büyük bir keyif. İnsanın kendini keşfetmesi için veya sadece bilmediklerini öğrenmek için değil, yeni ufakları ve yeni dünyaları bilmeleri için kitaplar en önemli hazinelerimizdir. Bizim sonsuz aynamız. O yüzden hepimiz okumalıyız” şeklinde konuştu.

kitap-3.jpg

‘CEHALETİN GİDERİLMESİNİN TEK YOLU KİTAPTIR’

Gazetemizin köşe yazarı Mehmet Toker de Kitap Fuarında okuyucuları ile buluştu. Kitap okumanın önemine dikkat çeken Yazar Mehmet Toker, “Pandemiden dolayı 2 yıldır Kitap Fuarı yapılamıyordu. Bu açıdan özellikle okurların kitaba açlığı oluşmaya başlamıştı. Konya kitap fuarı böyle bir eksikliği doldurmuş oldu. Bu nedenle fuarı ziyaret eden okuyucuların sayısı bir hayli yüksek. Konya kitap fuarı ‘kitap okunmuyor’ tezini de geçersiz kıldı. Fuarlar sayesinde bütün yayınevlerini tek bir çatı altında bulabiliyorsunuz. Bu nedenle hem okuyuculara hem de yayınevlerine büyük bir katkısı var. Hem zamandan kazanıyorlar hem de farklı kitap çeşitlerini görme imkanı buluyorlar. Kitap dünyaya açılan penceredir. İnsan okuduğu her kitapta farklı bir dünya yaşıyor. Her kitapta yazarının dünyasından yansımalar buluyor. Kitaba baktığımız zaman orada hem kendimizi hem yazarı hem de yazarın zihin ve fikir dünyasını bulabiliyoruz. Kitapların böyle bir özelliği var. İnsanlar okumaya devam etsinler. Kitap okumak için zaman ayırsınlar. Okumak; yaşımız, mesleğimiz, işimiz, eğitim ve öğrenim düzeyimiz ne olursa olsun hayatımızın sonuna kadar devam eden bir süreçtir. İnandığımız kitabın ilk insanla buluşan cümlesi de ‘oku’dur. İnsanoğlu bilmediğinin cahilidir. Cehaletin giderilmesinin tek yolu da okumaktır” diye konuştu.

mehmet-toker-002.jpg

‘HER KİTAP BAŞKA BİR DÜNYADIR’

Her kitabın başka bir dünya olduğunu ifade eden Eğitimci Yazar Alişan Kapaklıkayada, “O kadar keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik ki sahnenin enerjisi beni 30 yaş gençleştirdi. Konya’ya her geldiğimde insanlara bir şeyler öğretmek yerine feyz alıyorum. Enerji doluyorum. Mevlana’mızla besleniyorum öyle gidiyorum. Hafta içi olmasına rağmen salon çok doluydu. İmzanın ise ucu bucağı görünmüyordu. İnsanlar yüz yüze teması, dokunmayı, sohbet etmeyi gerçekten çok özlediler. Bunu belediyenin devam ettireceğini düşünüyorum. Çünkü insanların ilgisi çok fazla. Onun için çok mutlu ve çok sevinçliyim. İnsan bin odalı bir saray gibidir. Her kitap o saray odasının kapılarının birini daha açar. İnsanın kendisini keşfetmesine yardımcı olur. İnsanın kendisini tanımasına destek verir. Her kitap başka bir dünyadır. Her kitap bir insanın 50-60-70 yıl yaşadığı birikimini hazır olarak sana getiren bir nimettir. Onun için kitaplara dalan bir insan başka arayışlara pek girmiyor” diye aktardı.

alisan-kapaklikaya.jpg

‘KİTAPLAR İNSANIN KARANLIĞINA AYNA TUTAR’

İnsanın kitap okudukça kendisini daha iyi tanığını belirten Psikiyatri Hekim ve Yazar Kemal Sayar, “Konya’ya her geldiğimde çok canlı bir izleyici kitlesiyle karşılaşıyorum. İlgili, kitaplarımı okumuş insanlarla karşılaşıyorum ve onlarla buluşmak beni mutlu ediyor. Salonda karşılıklı bir etkileşim oluyor ve biz de buraya geldiğimize mutlu oluyoruz. Çünkü tek taraflı bir konuşma yazarı çok mutlu etmiyor. Karşı taraftan da bir titreşim bir uyarı geldiği zaman daha keyifli oluyor. Bu sefer de yine mutlu bir buluşmadan sonra iyi ki geldim diyerek ayrılıyorum Konya’dan. Konya her zaman canlıydı. Burada iyi kitap okuyan insanlar var. Özellikle gençlerde kitaba ve kültüre çok yoğun bir ilgi var. Bu tür kitap fuarlarının da bu ilginin kökleşmesine çok iyi hizmet ettiğini düşünüyorum. Kitapları biraz da tarif edemediğimiz duyguları isimlendirmek için okuyoruz. Kitaplar insanın karanlıkta olan yerlerine ayna tutarlar. Ne kadar okursak kendimizi o kadar iyi tanırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

kemal-sayar-001.jpg

kitap-4.jpg

kitap-7.jpg

kitap-13-001.jpg

kitap-15.jpg

kitap-19.jpg