Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 11 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 11 Nisan 2022
KIYMALI PATLICAN SÖĞÜRMESİ
 
MALZEMELER
2 Kg Patlıcan
1 Yemek Kaşığı Sadeyağ
1 Baş Soğan
200 Gr Kıyma
4 Adet Domates
1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber
1 Çay Kaşığı Karabiber
8 Adet Kıl Biber
Tuz
 
YAPILIŞI
Patlıcanlar ateş üzerinde söğürün. Söğürdükten sonra kabuklarını temizleyin. Bir tavada yağ ile soğanı sararıncaya kadar kavurun. Ardından kıyma ilave edin ve kavurun. Sonra domates, biber ve tuzunu ilave edin. Domatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen malzemeleri patlıcanların üzerine yayın ve kapağı kapatın. Hafif ateş üzerinde dinlendirircesine pişirin. Kıl biberleri ocağın üzerinde sögrürün ve üzerine düzenleyerek sofraya servis edin.
 
 
kiymali-patlican-sogurmesi.jpg
 
AYRAN AŞI ÇORBASI
 
MALZEMELER
1 Su Bardağı Buğday
1 Su Bardağı Nohut
250 Gr Süzme Yoğurt
250 Gr Yoğurt
2 Litre Su
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Tutam Dereotu
 
YAPILIŞI
1 su bardağı buğdayı kaynayan suyun içerisine aktarın ve yumuşayana kadar pişirin. Ardından süzdürün. Büyük bir karıştırma kâsesinin içine 250 gram yoğurt ve süzme yoğurdu alıp çırpın. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve buğdayı ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz da ilave ederek karıştırın. Üzerine 2 litre soğuk suyu azar azar ekleyerek kıvamını ayarlayın ve dereotunu ilave edin. Çorbanızı 1 saat buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
 
ayran-asi-corbasi-001.jpg
 
KAYGANA
 
MALZEMELER
Hamur İçin;
500 Ml sizin
500 Gr Bir
20 Gr şeker
20 Gr Yaş Maya
10 Gr Tuz
 
YAPILIŞI
Su, un, şeker ve tuz bir kaba karıştırılır. Daha sonra yaş maya küçük parçalar şeklinde harca eklenir. Çırparak karıştırmaya devam edilir ve hamur özleştirilin Oda ısısında 1 saat mayalandırma işlemine tabii tutulur. Mayalandırma sonrası hamur karıştırılır bir çay kaşığı yardımı ile şekil verilerek, sıcak yağda kızartılır. Yağı süzdürülen hamurlar tabağa alınır üzerine pudra şekeri elenerek servise hazır hale getirilir.
 
kaygana-001.jpg
 
ELMA ŞERBETİ
 
MALZEMELER
2 Kg Yeşil Elma
1 Kg Toz Şeker
2 Litre Su
2 Adet Kabuklu Tarçın
2 Adet Elma Kabuğu Rendesi
 
 
YAPILIŞI
Elmaların kabuklarını soyun ve derin bir tencereye ikiye bölerek yerleştirin. Üstüne su, tarçın, soyduğunuz kabukları, şekeri ilave edin. Yaklaşık yarım saat kaynattıktan sonra ocaktan alın. İnce bir tülbent veya kevgirde süzün, soğutarak servis yapın.
 
elma-serbeti.jpg