Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 13 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 13 Nisan 2022
ÇULLAMA
 
MALZEMELER
Yarım Kg Koyun Kıyma
1 Su Bardağı Pirinç
1 Baş Kuru Soğan
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
7 Yemek Kaşığı Tereyağı
Sos İçin;
Yarım Su Bardağı Un
1 Yumurta
 
YAPILIŞI                  
Kıyma, rendelenmiş soğan, pirinç, tuz ve karabiberi karıştırarak yoğurun.Yoğrulan etten cevizbüyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.Tencereye 4 su bardağı su koyun.Su kaynayıncayuvarladığınız etleri haşlayın.Haşlanan etleri yumurta ve unla yapılan boza kıvamındakisosa batırıp tereyağında kızartın.

cullama.jpg
 
BULAMAÇ ÇORBASI
 
MALZEMELER
4 Yemek Kaşığı Tereyağı (Erimiş)
Yarım Su Bardağı Un
2/5 Su Bardağı Bulgur
1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
8 Su Bardağı Su
2 Yemek Kaşığı Tereyağı (Üzeri İçin)
 
 
YAPILIŞI
Yağla unu kavurun. Bulgur, kırmızıbiber ve tuz ilave edin, çevirin. Suyu koyun iyice karıştırın. Bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Tereyağını eritin üzerine gezdirin. Bulamaç çorbası, Konya mutfağının en eski çorbalarından olmasına rağmen günümüzde neredeyse unutulmaya yüz tutmuştur.
 
bulamac-corbasi.jpg
 
KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI
 
MALZEMELER
1 Adet Hazır Orta Boy Ekmek Kadayıfı
3 Su Bardağı Sıcak Su
Şerbet İçin;
2 Kg Toz Şeker
2.5 Litre Su
1 Çay Kaşığı Limon Suyu
Üzeri İçin;
Kaymak
 
YAPILIŞI
Kadayıfı kendisinden iki kat büyük yüksek kenarlı bir tepsiye yerleştirin. Üzerine sıcak suyu ilave edip tepsiyle kapatın. Su soğuyunca kadayıfın üzerine bastırarak suyunu süzdürün (gerekirse fazla suyunu kâğıt havlu ile alın). Su ve şekeri tencerede şurup kıvamında kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Ekmek kadayıfını ocağın üzerine alın. Şerbetin yarısını üzerine gezdirip dökün. Tepsiyi sık sık çevirerek kısık ateşte pişirin ve şerbetini çektikçe üzerine tekrar şerbet ilave ederek 45 dakika pişirin. Ekmek kadayıfını soğuyunca dilimleyip kaymakla servis yapın.
 
kaymakli-ekmek-kadayifi.jpg
 
 
KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI
2adetbostan patlıcanı
5-6adetsivri biber
2adetkapya biber
1adetkuru soğan
2dişsarımsak
4yemek kaşığızeytinyağı
3yemek kaşığısirke
1yemek kaşığınar ekşisi
1çay kaşığıtuz
 
YAPILIŞI
Közlenmiş patlıcan ve sivri biberleri soğuk su dolu bir kabın içinde 5 dakika kadar beklettikten sonra kabuklarını kolaylıkla soyabilirsiniz.Patlıcanları ve biberleri yıkadıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar fırınlayın. Fırından aldıktan sonra kabuklarını soyun, doğrayın ve bir kaseye alın.Soğanı piyazlık doğrayın ve içine ekleyin. Sarımsakları da rendeleyin. Zeytinyağı, tuz, sirke ve nar ekşisini de ekledikten sonra güzelce karıştırın.Bir servis tabağına alın ve üstüne ince doğranmış maydanoz serptikten sonra servis edin.Salatayı maydanoz ilavesiyle de servis edebilirsiniz.
 
kozlenmis-patlican-salatasi.jpg

Etiketler :