Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 14 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 14 Nisan 2022
EKMEK SALMASI
 
MALZEMELER
500 Gr Kuzu Eti (Kuşbaşı)
1 Adet Tandır Ekmeği
4 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yeterince Tuz
 
YAPILIŞI
Kuşbaşı doğranmış etleri basınçlı tencereye koyun. Eti biraz kavurun ve pişmeye bırakın. Et piştikten sonra tereyağını ilave edip karıştırın. Ete tuzu ve dilimlediğiniz ekmekleri ekleyerek biraz karıştırın ve ocağın altını kapatın. Yemeği dinlenmesi için kenara alın. Yemeği tabaklayın ve sıcak servis edin.
 
ekmek-salmasi.jpg
 
TOYGA ÇORBASI
 
MALZEMELER
250 Gr Nohut
500 Gr Yoğurt
1 Çorba Kaşığı Kuru Nane
300 Gr Dövme Aşurelik Buğday
100 Gr Tereyağı
1 Su Bardağı Un
Tavuk Suyu
 
YAPILIŞI
Nohut ve buğdayı akşamdan ıslatın ve ertesi gün yıkayıp su, tuz ilave ederek pişirin. Un, yoğurt ve et suyuyla hazırlanmış karışımı homojen bir şekilde dağıtın. Haşlanan nohut ve buğdayı da ilave edip çorbayı kaynatın. Bir tavaya yağ koyup nane ve pul biber ilave edin, ardından hazırlanan karışımı yavaş yavaş çorbaya yedirin.
 
toyga-corbasi.jpg
 
PEKMEZ HELVASI
MALZEMELER
1 Su Bardağı Sadeyağ
1 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Pekmez
 
 
YAPILIŞI
Bir tencereye yağı koyup kızdıktan sonra unu ilave edin. Hafif ateşte yağ ve un pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir kapta pekmezi ısıtıp kavrulmuş olan yağ ve unu ateşten alarak pekmez ilave edin ve tekrar ateşe koyun. Tenceredeki malzeme pekmezi çekinceye kadar karıştırın. Yaklaşık 40 dakika piştikten sonra helvayı ateşten alın. Helva 10 dakika dinlendikten sonra sıcak olarak servis edin.
 
pekmez-helvasi.jpg
 
 
SEMİZOTU SALATASI
 
 
MALZEMELER
1 demet semizotu
1 diş sarımsak
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
5-6 adet ceviz içi
1 çay kaşığı tuz
 
 
YAPILIŞI
Semizotu yapraklarını tek tek ayıkladıktan sonra bol suda zedelemeden yıkayın. Semizotu yapraklarını dilerseniz az miktarda sirke ilave ettiğiniz bol suda bekletebilirsiniz. Salataya ezilmiş beyaz peynir ve incecik kıyılmış dereotu da katabilirsiniz. Semizotunun topraklı kök kısımlarını kesin. Körpe yapraklarını tek tek ayıklayın. Bol suda zarar vermeden yıkadığınız semizotu yapraklarının fazla suyunu süzün. Geniş bir salata kasesinde sarımsakları rendeleyin. Süzme yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semizotu yapraklarıyla harmanladıktan sonra salatayı servis tabağına alın. Arzuya göre ekstra zeytinyağı, ceviz içi ve pul biber ilavesiyle servis edin. Üzerine toz kırmızı biber, zeytinyağı ve ceviz ilave ederek servis edebilirsiniz.
 
semizotu-salatasi.jpg

Etiketler :