Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 15 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 15 Nisan 2022

BÜTÜMET

MALZAMELER

1 Adet Koyun Ön Kolu veya Kaburgası

2 Su Bardağı Nohut                                                                                                                                               Yeterince Su

1 Tatlı Kaşığı Tuz

5 Su Bardağı Süt

1 Su Bardağı Eritilmiş Kuyruk Yağı veya Sadeyağ

2 Su Bardağı Pirinç

 

YAPILIŞI

Etin içerisine 1 defne, 1 limon dilimi ve 1 yemek kaşığı sirke döküp yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Haşlanan eti alıp süzgece çıkarın. Süzgeçte bir süre bekleyen eti sütün içinde 10 dakika bekletin. Bir tavada yağı kızdırın ve eti sütten çıkartıp bu kızan yağda altını üstünü kızartın. Nohut ve pirinç ile hazırlanan nohutlu pilavın üstünde servis edin. Nohutlu pilav dışında patates, patlıcan veya düğün pilavının üzerinde de servis edilebilmektedir.


butmet.jpg

DÜĞÜRCÜK ÇORBASI

 

MALZEMELER

2 Yemek Kaşığı Sadeyağ

2 Yemek Kaşığı Un

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

5 Su Bardağı Et Suyu

1/2 Su Bardağı Düğürcük

1 Çay Kaşığı Tuz

Yüzü İçin;

1 Yemek Kaşığı Sadeyağ

1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane

 

YAPILIŞI

Yağla unu sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ilave edip karıştırın. Et suyunu koyun. Kaynayınca düğürcüğü ilave edip pişirin. Üzerine nane döküp, yağı kızdırıp gezdirin.

 

dugurcuk-corbasi.jpg

 

ELMA BASTI

 

MALZEMELER

1 Kg Elma

2 Su Bardağı Su

3 Yemek Kaşığı Sadeyağ veya Tereyağı

2 Yemek Kaşığı Pirinç

1 Su Bardağı Seker veya Üzüm Pekmezi

 

 

YAPILIŞI

Elmaların kabuklarını soyun. Dolma oyacağı veya bir bıçak yardımıyla elmaların çekirdek

yatağını çıkarın. Çekirdekleri çıkarılan elmaları yıkadıktan sonra dilimleyerek doğrayın. Ardından bir tencereye dilimlenmiş elmaları dizin. Tencereye suyu ekleyip kapağını kapatın. Hafif ateşte elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Elmalar yumuşayınca yağ ve pirinci ilave edin. Pirinçler pişince tencereye seker veya pekmez ilave edin. Tatlı yağına binince ateşten alın ve tencerenin kapağını açmada: 10 dakika dinlenmeye bırakın.

 

elma-basti.jpg

 

BABAGANNUŞ

 

3 adet büyük boy patlıcan

3 adet kırmızı biber

4 adet yeşil biber

2 adet domates

2 diş sarımsak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

 

YAPILIŞI

Közlenmiş patlıcanları daha kolay soymak için bıçağın tersiyle hafif hafif kabuklarına dokunarak soyabilirsiniz. Közlemek için köz tavası ya da sac kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Patlıcan, domates ve biberleri közleyin. Közlenen sebzeleri geniş bir tabağa alıp üzerine streç film çekin ve soğumaya bırakın. Bu sayede kabukları daha kolay soyulacaktır. Közlenen sebzelerin hepsinin kabuklarını dikkatlice soyarak bir kaseye alın. Patlıcanları bir bıçak yardımıyla incecik doğrayarak ezin. Kalan sebzeleri de dilediğiniz boyutta, küp küp doğrayın ve kasede karıştırın. Bir kasede ezilmiş sarımsağı, zeytinyağını, tuzu ve nar ekşisini karıştırın ve köz karışıma dökün. Bütün malzemeleri karıştırın ve sunuma hazır hale getirin. İsteğe göre doğranmış maydanozla servis edin. Dilerseniz, üzerine minik minik doğranmış beyaz soğan ve ince ince kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

 

babagannus.jpg

Etiketler :