Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 18 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 18 Nisan 2022
HASSATEN LOKMA
 
MALZEMELER
1 Kg Havuç
4 Su Bardağı Pirinç
1 Kg Dana Biftek
6 Yemek Kaşığı Sadeyağ
2 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
4 Su Bardağı Su ya da Et Suyu
1 Kâse Ayıklanmış Kestane
Yeterince Karabiber
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
Yeterince Kaya Tuzu
 
YAPILIŞI
Pirinçleri bol suyla yıkayın ve 1 saate yakın sıcak suda bekletin. Pirinç suda beklerken havucu soyun ve kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye sadeyağı koyup kuşbaşı şeklinde doğranmış eti kavurmaya başlayın, eti yaklaşık 45 dakika kısık ateşte kavurmaya devam edin. Kavrulan ete, doğradığınız havuçları, soğanı ve ayıklanmış kestaneyi ilave edip beraberce kavurmaya devam edin. Havuç yumuşamaya başladığında süzdüğünüz pirinçleri ve haşlanmış nohudu ilave edip beraber 5 dakika daha kavurun. Su ve tuzu ilave edin. Tencerenin altını iyice kısığa alın ve kapağını kapatın. 20 dakika sonra altını kapatın ve 10 dakika dinlendirip karabiberle servis edin.
 
 
hassaten-lokma.jpg
 
TARHANA ÇORBASI
 
MALZEMELER
100 Gr Toz Tarhana
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ veya Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Adet Orta Boy Soğan
2 Litre Su
 
 
YAPILIŞI
Yağı tavaya koyup kızınca soğanı ilave edin ve soğanlar pembe renk alana kadar kavurun. Soğanlar pembe renk alınca salçayı da ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Tarhanayı da ilave edip kavurduktan sonra suyu ilave edin. Kaynayana kadar karıştırıp başka bir tencereye süzgeçten geçirip iyice ezip aktarın. Ezmeden de tüketebilirsiniz.
 
tarhana-corbasi.jpg
 
AŞURE
MALZEMELER
 
2 Su Bardağı Aşurelik Buğday
1 Su Bardağı Nohut
1 Su Bardağı Kuru Fasulye
Yarım Su Bardağı Pirinç
3 Litre Su
200 Gr Kuru Kayısı
200 Gr Kuru Üzüm
Yarım Çay Bardağı Susam
10 Adet Karanfil
1 Su Bardağı Süt
4 Su Bardağı Toz Şeker
Yarım Çay Kaşığı Tuz (Silme)
1 Paket Kuş Üzümü
1 Su Bardağı Fındık
1 Kase İri Çekilmiş Ceviz
1 Adet Nar
Tarçın
 
 
YAPILIŞI
Akşamdan nohut, kuru fasulye, buğdayı ayrı ayrı kaplarda yıkayın ve yine aynı bir tencerelerde bir taşım kaynatıp ocağı kapatın. Tencerelerin kapaklarını kapatın ve sabaha kadar kaynamış sıcak suda ıslatın. Ertesi gün suları süzün ve yine ayrı tencerelerde nohut ve fasulyeyi haşlayın. Akşamdan ıslatılan buğdayı büyük bir tencereye (ıslatılan suyu süzülür) alıp üzerine 3 litre sıcak su dökerek yaklaşık 30 dakika pişirin. Üzerine pirinç ilave edin. Gerekli görüldüğünde üzerine ara ara kaynamış su eklenebilir. Haşlanmış nohut ve fasulyeleri ekleyip 15 dakika daha kaynatın ve tuz ilave edin. Küçük bir cezvede 10 adet karanfilin üzerine yarım çay bardağı su ekleyin kaynatın. Aşurenin üzerine karanfil suyunu süzerek ilave edin. Küp küp doğranmış kuru kayısı,kuru üzüm, fındık, kuş üzümü (sıcak suda ıslatılmış), susam ekleyin ara sıra karıştırılarak 15 dakika kaynatın. Daha sonra toz şekeri ilave edin. Damak zevkinize uygun olarak şeker miktarını ayarlayabilirsiniz. Ara sıra karıştırarak 15 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın. Kaselere servis edip ceviz, tarçın, nar ile aşurelerin üzeri süsleyebilirsiniz.
 
asure-001.jpg
 
SALATA
 
MALZEMELER
4 adet orta boy Domates
1 adet büyük boy soğan
½ demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
4 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı zeytinyağı
 
YAPILIŞI
Bu salatanın en önemli püf noktası malzemelerin incecik doğranması ve yağını ekşisini koyduktan sonra elle havalandırılarak karıştırılması. Toz biberi damak zevkinize göre acı da kullanabilirsiniz. Kuru soğanı yerine kırmızı da kullanabilirsiniz. Kuru soğanı piyazlık olacak şekilde çok ince olarak doğrayın ve bir kaba alın. Üstüne sumak serptikten sonra elinizle karıştırın. Üstüne incecik doğradığınız domatesleri ve soğanları ekleyin. Toz kırmızı biberi de serpin. Tuzunu ve nar ekşisini de koyduktan sonra elinizle havalandırarak karıştırın ve bir servis tabağına alın ve sonra servis edin.
 
salata.jpg

Etiketler :