Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 2 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 2 Nisan 2022

TOPALAK

MALZEMELER

1 Su Bardağı Köftelik Bulgur

1 Adet Yumurta

1 Çay Kaşığı Tuz

1 Çay Kaşığı Karabiber

1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber

250 Gr Yağsız Koyun Kıyması

2 Yemek Kaşığı Tereyağı

1 Yemek Kaşığı Domates Salçası

1 Yemek Kaşığı Un

4 Su Bardağı Et Suyu

1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut

1 Yemek Kaşığı Nane

 

YAPILIŞI

Kıyma; bulgur, tuz, karabiber, kırmızıbiber ve yumurtayı birlikte yoğurun ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Diğer tarafta tereyağını unla kavurun. Salça ilave edin ve 4 su bardağı et suyu ekleyin.

Et suyu kaynayınca köfteler ve nohudu ilave edip pişirin. Üzerine bir yemek kaşığı nane döküp servis edin.

topalak.jpg

ARABAŞI ÇORBASI

MALZEMELER

1 Adet Tavuk

2 Litre Su

4 Yemek Kaşığı Tereyağı

4 Yemek Kaşığı Un

2 Yemek Kaşığı Domates Salçası

1 Tatlı Kaşığı Acı Kırmızıbiber

Yarım Su Bardağı Limon Suyu

(İsteyenler İçin)

Hamuru İçin;

5 Su Bardağı Tavuk Suyu

1 Su Bardağı Un

1Tatlı Kaşığı Tuz

 

YAPILIŞI

Tavuk eti yaklaşık 45 dakika haşlanır ve pişmesine yakın tuzu ilave edilir. Piştikten sonra etler tel tel didiklenir. Tencerede yağ eritilir ve un ilave edilir. Un hafif ateşte sararıncaya kadar kavrulur ve salçası ilave edilerek bir iki defa çevrilir ve biber ilave edilir. Tavuk suyu hazırlanan bu meyaneye yavaş yavaş ilave edilir. Kaynayınca hafif ateşe alınıp etleri ilave edilir. Kapağı kapatılıp 10 dakika daha pişirilip servis hazır hale getirilir. Hamuru için; Tavuk suyunun 2 bardağı ile un boza kıvamında ezilir ve tencerede 3 bardak tavuk suyu ile tuz kaynatılır. Ardından Unlu karışım iplik gibi dökülerek ilave edilir. Hafif ateşte karıştırarak koyulaşınca tepsiye dök. Donunca baklava dilimi şeklinde kes ortasını bıçakla çorba tası olana kadar açıp çorba kasesini ortaya koy ve limon eşliğinde servise hazırdın Not: Arabaşı çorbası Anadolu'nun pek çok bölgesinde sevilerek tüketilen bir çorba çeşididir. Ancak her bölgede farklı özelliklere sahiptir. Konya’da da bol acılı ve soğuk günlerde tüketilmesi öne çıkan özellikleridir.

arabasi-corbasi-1.jpg

 

GÜLLAÇ

MALZEMELER

500 Gr Güllaç Yufkası

2 Litre Süt

500 Gr Toz Şeker

100 Ml Gül suyu

250 Gr Ceviz içi

100 Gr Çekilmiş Yeşil Fıstık

200 Gr Nar Tanesi

 

YAPILIŞI

Süt ile şekeri bir tencerede kaynatın. Ilık hale gelince gül suyunu döküp karıştırın. Sütün yarısını genişçe bir tepsiye dökün. Güllaç yufkalarını yumuşatıp alt üst edin. Yufkaların her birini tepsiye yerleştirin. Arasına yarım kepçe daha şekerli süt dökün, dövülmüş cevizi serpin. Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayın. Kalan sütü üzerine dökün ve dinlendirin. Porsiyonluk dilimleyin. Yeşil fıstık ve nar tanesi ile süsleyerek servis yapın.

 

gullac-2.jpg

ELMA KOMPOSTOSU

MALZEMELER

5 Adet Elma

6,5 Su Bardağı Su

2 Yemek Kaşığı Limon Suyu

1,5 Su Bardağı Toz Şeker

1 Adet Çubuk Tarçın (İsteğe Göre)

3 Adet Karanfil

 

YAPILIŞI

Elmaların kabuklarını soyun. İster dört eş parçaya bölüp çekirdeklerini çıkartın isterseniz çekirdek çıkartıcıyla oyarak çekirdeklerinden kurtulun. Küp küp doğrayın ve derin bir tencereye alın. Limon suyuyla elmalarınızı ovalayın. Suyu ve şekeri ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Tarçın ve karanfili bu aşamada ekleyin. Meyveler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin ve soğuması için ocaktan alın. Soğuduktan sonra taze naneyle servis edin.

elma-kompostosu.jpg