Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 20 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 20 Nisan 2022
YOĞURT ÇORBASI
 
MALZEMELER
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı et suyu (yoğurdu ezmek için)
5 su bardağı et suyu
1/2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı haşlanmış nohut
1 tatlı kaşığı tuz
Yüzüne serpiştirmek için 1 tatlı kaşığı nane
2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
 
YAPILIŞI
Çorba tenceresinde yoğurt, yumurta, unu et suyu ile iyice ez. Et suyunu, pirinci ve nohudu ilave et, ateşe koy. Kesilmemesi için, tahta kaşıkla, tek yöne karıştır. 10 dakika sonra kaynamaya başlayınca ateşi kıs. Hafif ateşte özleşinceye kadar 10-15 dakika daha pişir. Çorbayı tasa doldur. Sadeyağını kızdır, naneyi at, naneler kabarınca kararmadan çorbanın yüzüne gezdir. Pişme Süresi: 30-40 dakika
 
 
yogurt-corbasi.jpg
 
 
TİRİT
 
MALZEMELER (4 kişilik)
 
1/2 kg kemikli et
5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
3 tandır ekmeği (kuşbaşı doğranmış)
4 baş soğan (ince halka doğranmış)
1 tatlı kaşığı tuz (soğanı öldürmek için)
1 tatlı kaşığı sumak
1 su bardağı nane (kıyılmış)
Pişme süresi: 60-70 dakika
 
 
YAPILIŞI
Eti yıka, ateşe koy. Kaynamaya başlayınca üzerine biriken köpüğü kevgirle al, kapak ört, etler dağılıncaya kadar yaklaşık 60-70 dakika pişir. Tuz at, beş dakika sonra ateşten al. Ekmekleri tabağa koy. Soğanı tuzla iki dakika beklet, elle ov, yıka, iyice sık, ekmeklerin üzerine yay, sumak serp. ılıyan etlerin kemiklerini ayır, etleri dit, ekmeklerin üzerine gezdir; nane ile sofraya al.
 
tirit.jpg
 
MÜRDÜM ERİĞİ HOŞAFI
 
 
MALZEMELER
 
1 kg mürdüm eriği
1,5 su bardağı toz şeker
ya da 5-6 yemek kaşığı bal
1,5 litre su
 
YAPILIŞI
 
Erikleri yıkayın ve çekirdeklerini çıkarıp, istediğiniz büyüklükte doğrayın. Ardından tencereye toz şekeri ve suyu koyup, 5-10 dakika kaynatın. Kaynadıktan sonra erikleri ilave edin ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika bekleyin. Sonra tencerenin kapağını açın ve oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Erik Kompostosunu buzdolabına kaldırıp, soğuyunca servis yapın.
 
murdum-erigi-hosafi-1.jpg
 
KENEVİR HELVASI
 
MALZEMELER
1 Su Bardağı Üzüm Pekmezi
1,5 Su Bardağı Kenevir
1 Su Bardağı Fıstık
1 Su Bardağı Badem
1 Su Bardağı Ceviz
1 Su Bardağı Susam
Leblebi Tozu
 
YAPILIŞI
1 su bardağı pekmezi kısık ateşte ağır ağır kaynatın. 1,5 su bardağı kenevir tohumunu, teflon bir tavada kokusu çıkana kadar kavurun. Ceviz, badem ve fıstığı iri iri dövün; kenevir tohumlarının üzerine ekleyin. Bütün malzemeler kavrulduktan sonra, üzerine kaynar pekmezi dökün. Diğer tarafta leblebi tozunu bir tepsinin tabanını kaplayacak şekilde serpin. Pekmezli karışımı, leblebi tozu serpilen tepsiye dökün ve soğutup servis yapın.
 
kenevir-helvasi-2.jpg