Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 22 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 22 Nisan 2022
SU BÖREĞİ
 
MALZEMELER
Pişme süresi: 25-30 dakika
Tepsi ölçüsü: 35-40 cm çapında bir tepsi
2 yemek kaşığı sadeyağ (tepsiyi yağlamak için)
Börek İçi İçin: 1 yemek kaşığı sadeyağ
2 soğan (ince yemeklik kıyılmış)
250 gram koyun eti (çok ince bıçak arası kıyılmış; günümüzde kıyma)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Hamur için: 5 yumurta
1/2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
Haşlama suyu: 3 litre su
2 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sadeyağı (suda hamurların yapışmaması için)
Yufkaları Yağlamak için: 1 su bardağı eritilmiş sadeyağ.
 
YAPILIŞI
Eti, yağ, soğanı kavur. Tuz ve karabiberi ilave et, çevir. Ateşten al. Unları hamur tahtasına ele, ortasını aç, yumurtaları kır, suyu ve tuzu ilave et, kenarlarından un alarak sert bir hamur yap, 15 dakika yoğur, 12 beze yap, un serpilmiş bir tepsiye al, yaş bez altında 30 dakika dinlendir. Dinlenen bezeleri oklava ile olabildiğince ince aç, çok az un serperek üst üste koy, muntazam olanlarından ikisini alta ve üste sermek için ayır, birini tepsiye ser. Diğerlerini dörde böl. Büyük bir tencerede haşlama suyunu tuz ve sadeyağı ile kaynat. Dörde bölünen bezeleri suya ikişer üçer at, en az 2 dakika haşla. Hamurlar su yüzüne çıkınca kevgirle al, başka tencerede hazırlanmış soğuk suya at, ters çevrilmiş süzgeç üzerine alarak sularını süzdür, tepsiye döşe. Tepsiye iki üç yufka döşeyince erimiş yağdan bir yemek kaşığı gezdir. Yufkalar yarıya gelince içini yay, diğer yufkaları da aynı şekilde haşlayarak döşe, üstüne ayrılan kuru yufkayı muntazam kapat, fırça ile üzerini yağla. Ateş üzerinde çevirerek veya önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişir.
 
su-boregi.jpg
 
DÜĞÜN ÇORBASI
 
MALZEMELER
 
750 gram kuzu gerdan
12 su bardağı içme suyu (eti pişirmek için)
1 su bardağı un, 100 gram tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
1/2 limon suyu
2 yumurta sarısı
Tuz
Karabiber
 
 
YAPILIŞI
Bir tencerede 12 su bardağı içme su ile kuzu gerdanlar harlı ateşte haşlamaya bırakılır, suyun üzerinde oluşan köpükler kaşık ya da kepçe ile alınır, su kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır, orta ateşte kapağı kapalı olarak haşlanır, etlerin yumuşamasına yakın biraz tuz ilave edilir, etler iyice yumuşayana kadar pişirilir, daha sonra ince bir süzgeçle etlerin suyu süzülür, soğuyan etler dikkatle kemiklerinden ayrılıp küçük parçalar halinde doğranır, derin temiz bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı konur, yağ eridikten sonra un ilave edilir, kısık ateşte unun rengi hafif değişip kokusu gelinceye kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılır, süzmüş olduğunuz et suyundan 10 bardak tencereye azar azar ilave edilir, hiç topak kalmaması için et suyu eklendikçe hızlı bir şekilde çırpıcı ile veya el blenderi ile karıştırılır, son olarak ayıklanıp doğranmış etler de eklenip biraz daha kaynatılır, kaseye alınan çorba üzerine karabiber ve/veya ince doğranmış dereotu eklenerek servis yapılır.
 
dugun-corbasi.jpg
 
GÜL ŞERBETİ
 
 
MALZEMELER
 
Şurup İçin
250 gram kokulu gül yaprakları
1,5 su bardağı toz şeker
Şerbeti hazırlamak İçin
1/2 su bardağı hazırladığınız gül şurubu
4 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 adet limonun suyu
 
 
YAPILIŞI
Şurubun hazırlanışı: Gül yapraklarının beyaz kısımları kesilir. İyice yıkanır ve durulanır. İyice kurutulan gül yaprakları toz şekerle beraber iyice yoğurulur. Bu işlem sırasında eldiven takabilirsiniz. Yoğurma işlemine yaklaşık 10-15 dakika şeker iyice eriyene kadar devam edin. Yoğurduğunuz kabın ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabında yaklaşık 10-12 saat bekletin. Bekleme süresinin ardından temiz bir tülbentten gül yaprakları ve şekeri geçirin. Tahta kaşıkla ezerek suyunu iyice süzdürün. Şerbetin hazırlanışı: Bir tencereye suyu, şekeri ve şerbeti koyun ve hafif kaynatın. Kaynayınca limon suyunu sıkın ve fazla kaynatmadan ocaktan alın. İyice soğuduktan sonra şişelere alın ve buzdolabında bekletin. İşte bu kadar, afiyetler olsun.

gul-serbeti-1-001.jpg
 
SACARASI
 
MALZEMELER
Hamuru İçin;
1 Adet Yumurta
1 Kaşık Yoğurt
Yarım Fincan Sıvıyağ
Yarım Çay Kaşığı Tuz
1 Su Bardağı Su
1 Tatlı Kaşığı Sirke
5 Damla Limon
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
Alabildiği Kadar Un
Arası İçin;
350 Gr. Kaymak
5 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Su Bardağı Sıvıyağ
Şerbeti İçin;
4 Su Bardağı Şeker
3 Su Bardağı Su
10 Damla Limon
 
YAPILIŞI
Hamur ele yapışmayacak kıvamda yoğurun ve bezelere ayırın. Her birini açılabilecek kadar ince açın. Önce unla sonra nişasta ile büyütün. Bezenin yuvarlak kısmına kaymak ve erimiş yağ karışımından koyun ve katlayarak gül şekli verin. Tepsiye dizin üzerlerini yağlayın. 200 derecede pişirin.

sacarasi-2.jpg