Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 23 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 23 Nisan 2022
PATLICAN TİRİDİ
 
MALZEMELER
250 Gr Kıyma, 3 Adet Orta Boy Patlıcan, 1 Adet Bayat Tandır Ekmeği, 1 Adet Orta Boy Soğan, 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası, 1 Adet Orta Boy Domates, 3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, Kırmızı Pul Biber, Karabiber, Tuz. Üzeri İçin: 2 Kâse Yoğurt, 2 Diş Sarımsak, 2 Tutam Maydanoz.
 
YAPILIŞI
Geniş bir tava içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve doğranmış soğanı ilave edip 1-2 dakika kavurun. Ardından 1 tatlı kaşığı domates salçası ve küp küp doğranmış 1 adet domates ekleyin. Küp küp doğranmış domatesler yumuşayıncaya kadar kavurun. Yumuşayan domateslerin üzerine 250 gr kıyma, tuz ve baharatları da ilave edip pişmeye bırakın. Diğer taraftan 3 adet patlıcanın kabuklarını soyun ve küpler halinde doğrayın. Patlıcanların acı sularının çıkması için 15 dk tuzlu suda bekletin. Acısı gitmiş patlıcanları kurulayın ve patlıcanları sıvı yağ içinde güzelce kızartın. Kızaran patlıcanları yağını süzdürerek tabağa alın. Kızarttığınız patlıcanları hazırladığınız kıymalı harcın içine ilave edip, güzelce karıştırın. Daha sonra küp küp doğranmış tandır ekmeğini servis tabağına alın. 2 kâse yoğurdu çatal ile çırpın, üzerine rendelenmiş 2 diş sarımsak ilave edin. Çırpılmış sarımsaklı yoğurdu ekmeklerin üzerine yayın. Yoğurdun üzerine patlıcan tiridini dökün. İnce ince kıyılmış maydanozlarla süsleyerek, sıcak servis edebilirsiniz.
 
 
patlican-tiridi.jpg
 
TANDIR ÇORBASI
 
MALZEMELER
1 Su Bardağı Yeşil Mercimek, 1 Su Bardağı Nohut, 1 Su Bardağı Kuru Fasulye, 2 Yemek Kaşığı Sadeyağ, 2 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Kıyma, 2 Adet Soğan, 1 Su Bardağı Bulgur, 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası, 8 Su Bardağı Et Suyu, 1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber, 1 Tatlı Kaşığı Karabiber, 1 Tatlı Kaşığı Tuz.
 
YAPILIŞI
Mercimek, nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatın. Güveçte yağ ile birlikte soğan sararıncaya kadar kavurun. Önce bulgur ardından salçayı ilave edin ve karıştırın. Mercimek, nohut, fasulye ve et suyunu ilave edin. Ardından biberleri atın ve kaynayıncaya kadar kapağı kapalı tutup hafif ateşte pişirin. Fasulye ve nohutlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat pişirin. Tuzu ilave ettikten sonra on dakika daha pişirin ve ateşten alın. 15/20 dakika kadar dinlendirin ve servis edin.
 
 
tandir-corbasi-1.jpg
 
GALLE GABAK
 
MALZEMELER
1/2 Kg Bal Kabağı, 2 Su Bardağı Su, 1 Su Bardağı Süt, 1 Su Bardağı Şeker, 1/2 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz.
 
YAPILIŞI
Kabakları doğrayın, yıkayın. Orta ateşte su ile beraber pişirin. Blenderdan geçirin. Sütü ve şekeri ilave edin. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırın. Ocaktan alın. Tabaklara dökün. Soğuyunca üzerine ceviz serpin.
 
galle-gabak-2.jpg
 
DUT KURUSU HOŞAFI
 
MALZEMELER
250 Gr Dut, 1 Litre Su, 150 Gr Toz şeker, 1 Yemek Kaşığı Gülsuyu.
 
YAPILIŞI
Dut kurusundan bir avuç ayırın, kalanını tencereye alın ve üzerine suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Temiz bir kaba süzdürüp posasını atın. İçine şekeri katıp eriyinceye kadar karıştırın. Yeniden ateşe oturtup bir taşım daha kaynatın. Ayırdığınız dut kurularını katıp tencereyi ateşten alın. Biraz soğumaya bırakın. Soğuyan hoşafa gülsuyunu katıp servis yapın.
 
dut-kurusu-hosafi-2.jpg