Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 25 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 25 Nisan 2022
KİKİRDEKLİ KESME ÇORBASI
 
MALZEMELER
Hamuru için; 2 bardak un, 2 adet yumurta, 1 çay bardağı su, 2 çay kaşığı tuz. yüzü için; 5 su bardağı su, 1 su bardağı süzme yoğurt (tatlı olmasına dikkat edin), 4 veya 5 diş sarımsak. çorbanın üzerine gezdirmek için 2-3 kaşık tereyağı, yeterince tuz.
 
 
YAPILIŞI
Önce hamur malzemeleriyle mantı hamuru gibi sert bir hamur yoğurun ve 10 dk. dinlenmeye bırakın. Hamuru iki parçaya bölün ve bir parçasını bıçak sırtı kalınlığında açın. Açtığınız hamurdan 1-2 cm büyüklüğünde parçalar kesin ve hafif unlayarak bir bez üzerinde kurumaya bırakın. Diğer hamuru da parmaktan daha ince şeritler halinde yuvarlayarak yine birer santimlik parçalara kesin. En son kestiğiniz 1 santimlik hamur parçalarını kızdırdığınız sadeyağ veya tereyağında kızartıp bir kenara alın. 5 bardak suyu kaynatarak ilk kesilen ve kurumaya bırakılan hamurları bu su içinde yumuşayana kadar pişirin. Hamur pişerken diğer tarafta, süzme yoğurdu kaynayan çorbanın suyundan yavaş yavaş alıp incelterek çırpın ve kıyılmış sarımsakları ekleyin. Tencerede kaynayan hamurlar yumuşayınca ocaktan alıp ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Sarımsaklı yoğurt ile pişen hamurları karıştırarak yavaş yavaş birleştirin, tuzunu ilave edin. Tereyağı kızdırıp servis tabaklarına aldığınız çorbalara paylaştırın ve üzerlerini kızarttığınız kikirdeklerle süsleyin.
 
kikirdekli.jpg
 
CALLA
 
MALZEMELER
1 kg yağlı eğe kemiği, 3 su bardağı su, 10/15 adet gök erik, 1 yemek kaşığı sadeyağ, 2 adet soğan (ince kıyılmış), 1 tatlı kaşığı salça, 2/3 yeşilbiber (küçük doğranmış), 2 adet domates, 1 çay kaşığı karabiber, 1 kaşığı tuz.
 
YAPILIŞI
Etleri yıkayın, kaynar suyu üzerine ilave edin ve yumuşayıncaya (yağına bininceye ) kadar pişirin. Erikleri bir iki yerinden yarın, etlerin üzerine yerleştirin. Tavada yağla soğanı kavurun, biberleri, domatesi ve salçayı koyun, çevirin. Erik döşenmiş etin üzerine gezdirin. Karabiber ve tuzu atın, kapağı örtün, erikler açılıncaya kadar pişirin. Tabağa erikleri üzerinden alarak etleri yerleştirin, sofraya yerleştirin.
 
calla.jpg
 
HERİSE
 
MALZEMELER
 
2/3 su bardağı dövme, 2 su bardağı su, 300 gr kemikli koyun eti, 3 yemek kaşığı kuyruk yağı, 2 tatlı kaşığı tuz, 7 yemek kaşığı tereyağı.
 
YAPILIŞI
Dövmeyi ve kemikli eti yıkayın. Basınçlı tencereye alta kemikli eti, üstüne de dövmeyi koyun. Tuz ve su ilave edin, kapağını kapatın, kısık ateşte pişirin. Keşkafı yayvan bir tabağa alın. Kuyruk yağı ve tereyağını kızartın, üzerine gezdirin.
 
herise.jpg
 
KURU MEYVE HOŞAFI
 
MALZEMELER
8 adet kuru incir, 10 adet şekerpare kayısı, 8 adet kuru erik, 1 çay bardağı kuru üzüm, 2-3 adet karanfil, 1 su bardağı toz şeker.
 
YAPILIŞI
Kuru meyveleri yıkayıp tencereye alın. Suyunu koyarak orta ateşte pişirmeye bırakın. Su kaynayınca toz şekeri ve karanfilleri koyun. İncirler yumuşayınca ateşten alın. Soğutarak servis yapın.
 
kuru-meyve-hosafi.jpg