Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 26 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 26 Nisan 2022
İKİ BIÇAK ARASI CİĞER
 
MALZEMELER
1 adet koyun veya kuzu ciğeri, 1 su bardağı kuyruk yağı veya sadeyağ, 2 baş soğan (doğranmış), 1 çay kaşığı tuz. Yüzüne: 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 su bardağı maydanoz (kıyılmış).
 
YAPILIŞI
Ciğeri bıçak veya satırla ince ince kıyın. Bir tavada yağ ile soğanı kavurun ve bu karışımı ciğerin üzerine ilave edip tuzunu serpin. Yağına bininceye kadar pişirin. Tabağa alıp üzerine karabiber ve maydanoz serperek servis edin.
 
 
iki-bicak-arasi-ciger.jpg
 
 
TANDIR BÖREĞİ
 
MALZEMELER
Hamur için; 2.5 su bardağı ılık su, 1 adet instant veya yaş maya, 1 kaşık şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un. Peynirli harç için: 400 gr peynir (küflü peynir veya yağlı koyun peyniri), kıymalı veya patateste kullanılabilir. 1 büyük soğan, 1 çay kaşığı karabiber. Piştikten sonra içine sürmek için: tereyağı.
 
YAPILIŞI
Büyükçe bir kasede yarım bardak ılık su, şeker ve mayayı karıştırın ve üzerini örterek 15 dakika bekletin. Kalan malzemeleri de karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Yaklaşık 45 dakika hamuru dinlenmeye bırakın. Ayrı bir yerde yemeklik ince kestiğiniz soğan ile peynir ve karabiberi karıştırın. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Biraz un yardımıyla dikdörtgen olacak şekilde açın. Ortasına hazırladığınız harçtan koyup iki yandan birleştirin. Hazırlanan hamurları tandırın kenarına yapıştırın ve pişirin zaman zaman bu börekler tandırın dibine düşer ve bunlara da düşme denir birçok kişi düşmenin çok daha lezzetli olduğu iddia eder. Börekler piştikten sonra yan taraflarından bıçakla kesip içene bir miktar tereyağı koyun. Ardından kestiğiniz yeri kapatın ve yağın böreğe nüfus etmesini bekleyin.
 
 
tandir-boregi-002.jpg
 
TANDIR ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 2 yemek kaşığı sadeyağ, 2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma, 2 adet soğan, 1 su bardağı bulgur, 1 yemek kaşığı domates salçası, 8 su bardağı et suyu, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
YAPILIŞI
Mercimek, nohut ve fasulyeyi akşamdan ıslatın. Güveçte yağ ile birlikte soğan sararıncaya kadar kavurun. Önce bulgur ardından salçayı ilave edin
ve karıştırın. Mercimek, nohut, fasulye ve et suyunu ilave edin. Ardından biberleri atın ve kaynayıncaya kadar kapağı kapalı tutup hafif ateşte pişirin. Fasulye ve nohutlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık bir saat pişirin. Tuzu ilave ettikten sonra on dakika daha pişirin ve ateşten alın. 15/20 dakika kadar dinlendirin ve servis edin.
 
 
tandir-corbasi.jpg
 
PALİZE
 
MALZEMELER
1,5 su bardağı su, 2 yemek kaşığı şeker, 1,5 yemek kaşığı nişasta.
 
YAPILIŞI
Önce suyu ekleyin. Nişasta ve şekerini ekledikten sonra karıştırmaya başlayın.
 
palize.jpg

Etiketler :