Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 27 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 27 Nisan 2022
TERHUN ÇORBASI
 
MALZEMELER
500 gr süzme yoğurt, 1 litre et suyu, 3 yemek kaşığı un, 1 adet yumurta, 2 su bardağı su, 300 gr kuzu boyun, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 demet taze veya bir avuç kuru terhun, 1 tatlı kaşığı tuz.
 
YAPILIŞI
Yoğurt, yumurta ve un iki su bardağı su ile karıştırılıp boza kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Haşlanarak küçük parçalara ayrılmış boyun eti ve hazırlanan yoğurt, yumurta unlu karışımı tencereye boca edin ve terhun otunu ilave edin. Üzerine kızdırılmış tereyağı döküp servis edin.
 
terhun-corbasi.jpg
 
YAĞLI KÖMBE
 
MALZEMELER 1 su bardağı tereyağı, yarım su bardağı sıvıyağ, 5 buçuk su bardağı un, 1/2 su bardağı su (ılık), 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz maya, 1/5 su bardağı yoğurt, 2/5 su bardağı su.  
 
YAPILIŞI
Tereyağı, sıvıyağ, tuz, maya, su ve un ile hamuru yoğurun, mayalandırın. Tepsiyi yağlayın mayalanan hamurdan küçük bezeler alın, tepsiye koyun ve üzerine bastırarak biraz inceltin. Yoğurdu sulandırın ve hamurların üzerine sürün. Sıcak fırına koyun ve pişirin.
 
yagli-kombe.jpg
 
YAPRAK CİĞER
 
MALZEMELER
1 adet koyun veya kuzu ciğeri, 4 adet domates (ortadan ikiye bölünmüş), 8 adet kıl biber,
beraberinde; 1 demet yeşil soğan, 1 demet maydanoz (limon sıkılmış), 1 demet nane (limon sıkılmış).
 
YAPILIŞI
Ciğerleri el büyüklüğünde parçalara ayrılarak ince tabakalar halinde kesin. Ciğer tabakalarının bir tarafına bıçağın ucuyla kareler çizin. Domates ve biberleri kömür ateşinde pişirin. Sonra ciğerlerin her iki tarafını ateşin 10 cm yukarısında olacak şekilde pişirin. Domates ve biberler eşliğinde istediğiniz gibi servis edin.
 
yaprak-ciger.jpg
 
PEKMEZ HELVASI
 
MALZEMELER
1 su bardağı sadeyağ, 1 su bardağı un, 1 su bardağı pekmez.
 
YAPILIŞI
Bir tencereye yağı koyup kızdıktan sonra unu ilave edin. Hafif ateşte yağ ve un pembeleşinceye kadar kavurun. Ayrı bir kapta pekmezi ısıtıp kavrulmuş olan yağ ve unu ateşten alarak pekmez ilave edin ve tekrar ateşe koyun. Tenceredeki malzeme pekmezi çekinceye kadar karıştırın. Yaklaşık 40 dakika piştikten sonra helvayı ateşten alın. Helva 10 dakika dinlendikten sonra sıcak olarak servis edin. 
 
pekmez-helvasi-001.jpg