Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 28 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 28 Nisan 2022
YAPRAK SARMASI
 
MALZEMELER
Yarım kg asma yaprağı, 1 su bardağı bulgur, 1 su bardağı pirinç, 1 adet orta boy kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı kuru nane, yarım bağ maydanoz, 3 adet orta boy domates, yarım su bardağı sıvı yağ, 150 gr kıyma, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 kahve fincanı nar ekşisi. Hamuru için; yarım yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 2 yemek kaşığı sıvı yağ.
 
YAPILIŞI
Asma yapraklarını dağılmayacak şekilde iyice haşlayın. Bulgurlar ve pirinçleri yıkayın ve doğranacak malzemeleri doğrayarak tüm malzemeleri harmanlayın. (Asma yaprakları hariç). Haşlanan asma yapraklarına hazırladığınız içi koyup rulo şeklinde sarın. Sarılan sarmaları tencereye düzenli bir şekilde dizin. Tencereye 3 bardak kaynar su dökün ve sarmaları kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Üzeri için yazan malzemelerin hepsini tavada kızartın ve sarmaların ocaktan alınmasına 10 dakika kala sosu sarmaların üzerine yayarak dökün. Pişmeye devam eden sarmaları 10 dakika daha kısık ateşte pişirip ocaktan alın.
 
+++
 
CİMCİK
 
MALZEMELER
6 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz. hamuru için: 4 su bardağı un, 2 adet yumurta, tuz 1 tatlı kaşığı, 2 bardak su. İçi için: 1 adet orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 tatlı kaşığı kırmızıbiber, 2 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz. Üzeri için; 2 diş sarımsak, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı süzme yoğurt, 2 bardak su, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı.
 
 
YAPILIŞI
Un, yumurta, tuz ve su ile hamuru yoğurun, bezelere ayırın. Yağ ile soğanı pembeleştirip ardından kıymayı ekleyip kavurun. Karabiberi, kırmızıbiberi ve tuzu ilave edip, soğumaya bırakın. Hamuru açıp üçgen parçalara ayırın, iç harcını koyun ve üçgenlerin 3 ucunu birleştirin. Suyu koyun, tuz ilave edin ve ardından kaynayan suya hamurları ekleyip pişirin. Sarımsakları tuzla dövün, su ilave edilmiş yoğurt ile karıştırın. Cimcikleri tabağa alın, üzerine yoğurt dökün, ardından tereyağını kızdırın ve üzerine gezdirin.
 
+++
 
ÇİRLİ
 
MALZEMELER
 
150 gr ufak parçalanmış kuzu kaburgası, 200 gr kuzu kuşbaşı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı iç yağı veya kuyruk yağı, 1 çay kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı salça, 1 adet orta boy soğan, 1 su bardağı siyah çekirdekli üzüm (mevsime göre siyah kuru üzüm), 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı şeker.
 
YAPILIŞI
Yağları tencereye alıp etleri de ekledikten sonra renk alana dek kavurun. Toz biber, salça, tüm şekilde 1 baş soğan tüm olarak tencereye eklendikten sonra yeteri kadar su ilave edin ve etler yumuşayana kadar pişirin. Üzümleri ekleyin ve şişinceye kadar kaynatın. Kıvam alınca karabiber ve şekeri ekleyin. Bir taşım kaynayıp yeteri kadar dinlendikten sonra servis edin.
 
+++
 
ZÜLBİYE
 
MALZEMELER
500 gr kuşbaşı kuzu eti (kaburga ön kol karışımı), 500 gr arpacık soğan, 100 gr tereyağı, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı silme karabiber.
 
YAPILIŞI
Kuşbaşı eti önceden biraz haşlayın ve tencerenin dibine yerleştirin. Başka bir kapta yağla soğanı biraz kavurun ve karabiberi ilave edip karıştırın. Salçayı da ekleyerek salçanın pişmesini sağlayın. Önceden hazırlanan etin üzerine hazırladığınız salçalı soğanı ilave edin. Üzerine 1-2 su bardağı haşlanan etin suyundan ilave edin. Bir kaşık tuz ilave ederek ocakta etler yumuşayana kadar pişirin.