Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 29 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 29 Nisan 2022
SU BÖREĞİ (KIYMALI)
 
MALZEMELER
Hamuru için; 2,5 su bardağı un, 2 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı ılık su.
İç için; 200 gr kıyma, 1 adet orta boy soğan, 1 tutam maydanoz, tuz, karabiber, nane.
Haşlamak için; 2 litre su, 2 yemek kaşığı tuz, 2 litre soğuk su.
 
 
YAPILIŞI
Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağı koyup kıymayı kavurun. Daha sonra soğanı ekleyip kısa bir süre daha kavurun. Kavrulan kıyma ve soğana baharatları ve maydanozu ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Bir kapta un, tuz, yumurta ve ılık suyu karıştırıp yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru 6 bezeye isteğe göre 8 bezeye bölüp 15 dakika dinlendirin. Bu sırada tencereye 2 litre suyu ocağa koyup kaynatmaya başlayın. Bir bezeyi tepsimizi kaplayacak boyutta açınız, kalan bezeleri de açınız ve bir örtü üzerine serin. Hamuru koyacağımız tepsiye sıvı yağ veya tereyağ koyup tepsinin tamamına sürün ve hamuru koyun. Haşlama suyuna tuzu koyalım ve yanına da 2 litre soğuk suyumuzu hazır bekletelim. Açılan hamurumuzu haşlama suyunda haşlayıp soğuk sudan geçirip tepsiye dizmeye başlayalım. 4 haşlanmış hamur alta 4 tanesi de üste olacak şekilde eşit olması gerekli. Alta koyduğumuz hamurun üstüne kıymalı harcımızı ekleyip düzgün bir şekilde dağıtalım. Harcı koyduktan sonra kalan hamurlarla da üstünü kapatın. Kapattıktan sonra ocakta önce alt kısmını daha sonra üst kısmını olacak şekilde ocakta pişirin. Sıcak servis ediniz. 
 
+++
 
ÜZÜMLÜ KURU FASÜLYE YAHNİSİ
 
MALZEMELER
1,5 su bardağı kuru fasulye, 6 su bardağı su, 5 yemek kaşığı erimiş tereyağı, 1 adet orta boy soğan, 150 gr kuşbaşı et (koyun), yarım yemek kaşığı salça, 1 su bardağı kuru üzüm, karabiber, kırmızıbiber, tuz.
 
YAPILIŞI
Fasulyeyi yıkayıp su ile bir taşım kaynatın. Kapağını kapatıp 1 gece bekletin. Basınçlı tencerede yağ ile soğanı kavurun. Eti ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. Salçayı ve baharatları ilave edip su ve fasulyeyi koyun. Üzümleri de ilave ettikten sonra basınçlı tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
 
+++
 
EKŞİLİ KABAK YEMEĞİ
 
MALZEMELER
2 çay bardağı kuzu eti, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, 1 adet büyük soğan, 2 adet su kabağı, 1 salkım üzüm koruğu veya limon, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet ham domates, 1 adet biber, 1 çay kaşığı tuz, isteğe göre mor reyhan.
 
YAPILIŞI
Eti yumuşayıncaya kadar kavurun. Tereyağı, soğan ve biberi ekleyip kavurun. Sonra domatesi ekleyip ölmeye başlayınca salçayı ekleyip kavurun. Üstüne haşlanmış nohutu ekleyin. Kabakları doğra ve tencereye koyun. Üzüm koruğunu tüm olarak koyun. Tuzunu ekle ve kısık ateşte yarım saat pişirin.
 
+++
 
UYUTMA
 
MALZEMELER
12 adet kuru incir, yarım su bardağı şeker, 3 su bardağı süt.
 
YAPILIŞI
İncirleri yıkayın. İncirleri ufak ufak doğrayın. Sütü kaynatın. İncirleri tabağa dökün, üzerine şekeri serpin. İncirlerin üzerine sıcak sütü dökün, kaşıkla veya el ile incirleri iyice ezin. Tabağın üzerine kapak örtün, bastırın. Aynı yoğurdun mayalanması gibi 10-12 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanınca buzdolabına koyun, soğuk servis yapın.