Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 30 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 30 Nisan 2022
ARİFE KÖMBESİ
 
MALZEMELER
1 su bardağı yoğurt, 3 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı su, 2 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu, 2 tatlı kaşığı tuz.  Üzeri İçin; 1/2 su bardağı yoğurt, 1/2 su bardağı süt, 1/5 su bardağı çörekotu, 4 su bardağı sıvıyağ.
 
YAPILIŞI
Yoğurt, süt, sıvıyağ, su, yumurta, tuz, kabartma tozu ve un ile çok sert bir hamur yoğurun. 4-5 beze yapın. 1/2 cm kalınlığında açın. Açarken çörekotu serpin. Büyük karelere bölün. Kızgın yağa koyun. Yoğurt ve sütü karıştırın. Yüzüne sürün. Çörekotu serpin, yoğurt sürülen tarafı çevirin kızartın.

arife-kombesi.jpg
 
SAC BÖREĞİ
 
MALZEMELER
Hamuru için; 1 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, aldığı kadar un. Patatesli iç için; 3 adet orta boy patates, 1 adet orta boy soğan, 3 yemek kaşığı sıvıyağ tuz, karabiber, nane, pul biber. Ispanaklı iç için; 250 gr ıspanak, 1 adet orta boy soğan, karabiber, pul biber, tuz. Yağlamak için; 2 yemek kaşığı tereyağı.
 
YAPILIŞI
Hamuru için su, tuz ve alabildiği kadar unu bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde hamuru yoğurun. Hamuru bezelere ayırıp bir kenarda dinlendirin. Tereyağını börekleri yağlamak için eritin. Hamur dinlenirken patatesli iç için soğanları küp küp doğrayın. Patatesleri rendeleyin ve suyunu sıkın. Tavada yağ ile birlikte soğanları dirilikleri gidecek şekilde kavurun. Rendelenmiş patatesleri de ekleyip biraz daha kavurun. Baharatlarını da ekleyip ocaktan alın. Ispanaklı iç için soğanları küp küp doğrayın. Ispanakları da küçük küçük doğrayın. Soğanı, baharatlarını ekleyin. Bezeleri ince bir şekilde açın yarısına iç malzemesi koyup ortadan ikiye katlayıp kenarlarını yapıştırın. Hazırladığınız böreklerin iki yüzünü de pişirin. Pişen böreklere tereyağı sürün ve servis edin.

sac-boregi.jpg
 
CEMİLE
 
MALZEMELER      
5 yemek kaşığı tereyağı (erimiş), 1 adet orta boy soğan, 500 gr semizotu (kıyılmış), 1 tatlı kaşığı tuz, 1/4 su bardağı pirinç, 3 su bardağı su.
 
YAPILIŞI
Soğanı ve yağı pembeleştirin. Semizotunu koyun ve kavurun. Tuzu ve suyu ilave edin kaynatın. Pirinci yıkayın ve ilave edin. Kısık ateşte pişirin.
 
cemile.jpg
 
VİŞNELİ TİRİT
 
MALZEMELER
1 adet hazır ekmek kadayıfı, 1 kg vişne, 1 kg toz şeker, 1 litre vişne suyu, vişne üzeri için; 30 gr kaymak.
 
YAPILIŞI
İlk olarak tencereye 1 litre vişne suyu ve 1 kilo vişne konup 1 kilo toz şeker ile birlikte pişirilerek şerbeti hazırlayın. Hazır ekmek kadayıfı içme suyu ile iyice ıslatılıp biraz bekletilerek kabarması sağlayın. Kabarınca alt kısmından şerbetini daha kolay çekmesi için bıçakla çarpı yapın. Tepsiye alınıp ocağa koyun. Üzerine yavaş yavaş hazırlanan sıcak vişneli şerbet dökün. Pişme süresi boyunca tepsinin kenarında biriken şerbetten kepçeyle alıp üzerine bırakın. Pişince dilimlenerek sunum tabağına ters çevrilerek dilimleyin ve üzerine kaymak bırakın.
 
visneli-tirit.jpg