Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 4 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 4 Nisan 2022
DÜĞÜN PİLAVI
 
MALZEMELER
Pilav için;
2 Su Bardağı Pilavlık Pirinç
2-3 Çorba Kaşığı Tereyağı
3 Su Bardağı Sıcak Su (Tavuk Suyu)
İstek Halinde Nohutlu ve Kuş Üzümlü Yapılabilir.                                                                                                        Tuz
Kavurma İçin;
1 Kg Yağlı Dana Eti
 
 
YAPILIŞI
Pilav İçin; Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akanakadar2-3kere suyla yıkayın.Sonra ılık suda ıslatıp 10 dakika bekletin, tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.Kullanacağınız suyu kaynatın (et suyu)
Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ilave edin, pirinçler birbirine yapışmayacak kıvama gelene kadar kavurmaya devam edin.Sıcak suyu ilave edip ve tuzu da bu aşamada ekleyin. Bir müddet yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirmeye devam edin.Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10 dakika dinlendirin. Son aşamada pilavı karıştırarak servise hazır hale getirin.Kavurma için;Eti kuşbaşılık kestikten sonra tavaya alıp suyunu salıp çekene kadar pişirin. Ocaktan olmaya yakın tuzunu atıp ocaktan alın.Dinlenmiş pilavın üzerine eti dökerek servis edin.
 
 
dugun-pilavi-1.jpg
 
 
BAMYA ÇORBASI
 
MALZEMELER
300 Gr Kuru Bamya
200 Gr Kuşbaşı Et
3 Adet Orta Boy Soğan
2-2.5 Litre
2-3 Adet Limon
3 Yemek Kaşığı Kuyruk Yağı
Yarım Kaşık Salça
Tuz
 
 
YAPILIŞI
Kuyruk yağını tavaya alıp biraz kavurduktan sonra eti ilave edip kavurun. Soğanlar ince ince kesildikten sonra ilave edilip hafif pembeleşmeye başlayınca salçayı ilave edin. Salça kokusu çıktıktansonra suyunu ilave edin ve kaynamaya bırakın. Bamyaları elbezinin arasında iyice ovarak tüylerini dökün. Ardından bamyaları birkaç limon dilimi ile haşlayın. Ancak haşladığınız suyu atmayın.
Ateşte kaynayan etli suya bamyayı, haşladığınız suyu ilave edin ve kalan limonları içine sıkın. Bamyalar yumuşamaya başlayınca ocaktan alın. Zamanının varsa 3-4 saat dinlendirin.
 
bamya-corbasi-3.jpg
 
İRMİK HELVASI
 
MALZEMELER
1 Su Bardağı Sadeyağ veya Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Helva Fıstığı
2 Su Bardağı İrmik
2 Su Bardağı Şeker
2 Su Bardağı Süt
 
 
YAPILIŞI
Bir tencerede yağı eritip tencereye fıstık ve irmikleri ilave ederek hafif ateşte irmik ve fıstıklarsararıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Başka bir tencereye şeker ile süt ilave edin veorta hararetli ateşe koyup şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamış olan şekerli sütü, kıvamı gelmişolan irmiğe ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte pişirin. Helva suyunu çekince tekrar karıştırın. Ardından tencereye temiz bir kağıt koyun ve kapağı kapatıp dinlendirin. Pişen helvayı tahta kaşıkla karıştırarak tane tane olmasını sağlayın.
 
irmik-helvasi.jpg
 
GÜL SUYU ŞERBETİ
 
MALZEMELER
50 Gr Kokulu Gül Yaprağı
150 Gr şeker
5 Su Bardağı Su
 
 
YAPILIŞI
Gül yapraklarının beyaz kısımlarını makasla kesin. Bir kâsede şekerin yarısı ile ovun. 1 saat bekletin.Kalan şekerle suyu bir taşım kaynatıp ateşten alın. Ilıyınca içine gül yapraklarını ilave edin. Soğuyunca temiz bir bezle süzüp soğuk servis yapın
 
gul-suyu-3.jpg