Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 8 Nisan 2022

Tarihi Konya mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler gelecek kuşaklara aktarılıyor. Tarihi Konya Mutfağına ait damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Konya mutfağının unutulmaz lezzetleri | 8 Nisan 2022
OVMAÇ ÇORBASI
 
MALZEMELER
1 Su Bardağı Yeşil Mercimek
6 Su Bardağı Et Suyu
1 Su Bardağı Un
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yumurta
1 Tatlı Kaşığı Nane
1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
YAPILIŞI
Ovmacı yapmak için: 1 su bardağı un tepsiye yayın. Bir el ile su serpip diğer elinizle unu ovcalayın. Şehriye taneleri gibi taneler yapın ve elekten geçirin. Büyük taneleri ayırarak çorbaya ilave edin.
Mercimeği önceden haşlayıp et suyu ile ateşe koyun. Et suyu kaynamaya başlayınca hazırladığınız ovmaçları yavaş yavaş ilave edin. Topaklanma olmaması için yavaş yavaş ilave edin. Ocaktan almaya yakın tuz ve naneyi ilave edin ve bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alınca kırmızıbiberle kızdırılmış tereyağını üzerine gezdirin.
 
ovmac-corbasi.jpg
 
BULGUR PİLAVI
 
MALZEMELER
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı                                                                                                                                           1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
3 Adet Orta Boy Yeşil Biber
2 Adet Orta Boy Kapya Biber
2 Diş Sarımsak (İnce Doğranmış)
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1/2 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
300 Gr Pilavlık Bulgur
800 Ml Sıcak Su
10 Adet Kiraz Domates
 
YAPILIŞI
2'şer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı orta ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun. Renk alan soğanların üzerine doğradığınız 3 adet yeşil biber ve 2 adet kapya biberi de ekleyerek karıştırmaya devam edin. 2 adet ince dilimlenmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım yemek kaşığı biber salçası, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından 1.5 su bardağı bulguru tencereye aktarın ve 3-4 dakika kadar kavurun. Ortadan ikiye böldüğünüz 10 adet kiraz domatesi ve 3 su bardağı sıcak suyu da katıp, ilk 3-4 dakika yüksek ateşte, sonra 15 dakika kısık ateşte pişirip pilavı dinlenmeye bırakın.
 
 
bulgur-pilavi.jpg
 
YOĞURTLU ERİŞTE SALATASI
 
1 su bardağı erişte
1 su bardağı su
1 adet kabak
1 adet havuç
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt (200-220 g)
1 yemek kaşığı mayonez
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
½ dal yeşil soğan (yeşil kısmı)
 
YAPILIŞI
1 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtıp erişteleri tavaya aktarın. Hafifçe renk alana dek kısık-orta ateşte karıştırarak kavurun. İstediğiniz rengi aldıktan sonra oda sıcaklığında veya sıcak suyu üzerine ekleyin. Kapağını kapatıp ocağı kısın ve suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu tamamen çekince demlenmesi için kenara alın. Havucu soyun. Kabakla birlikte geniş bir kaseye rendeleyin. Ellerinizde bastırarak fazla suyunu sıkıp dökün. İnce ince doğrayıp püre haline getirdiğiniz sarımsak ve kalan zeytinyağı ile tavada kabak ve havuç rendesini soteleyin. Hafif renk alması ve pişmesi için 5-6 dakika yeterli olacaktır. Erişte ve sebze harcını birleştirin. Eğer hala ılık veya sıcaksa, soğuması için dinlendirin. Soğuyan karışıma yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırın. Tereyağını pul biberle birlikte sos tavasında ısıtın. Rengi iyice kızarıp köpüklenmeye başlayınca ocaktan alın. Servis tabağına aldığınız erişte salatanızın üzerine tereyağlı sostan dökün, üzerine ince ince kıydığınız taze soğanı serpiştirip servis edin.
 
yogurtlu-eriste-salatasi.jpg
 
KAYISI HOŞAFI
 
MALZEMELER
3 Su Bardağı Su
1 Avuç Kuru Kayısı
1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
1 Yemek Kaşığı Kuru Sarı Üzüm
1 Su Bardağı Toz Şeker
Karanfil
Tarçın
 
YAPILIŞI
Kaynayan suya yıkanan kuru kayısıları atın ve 5 dk. Kaynatın.
Kaynadıktan sonra toz şekerini, kuş üzümünü ve kuru sarı üzümü ilave edin ve karıştırın.
5 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
Karanfil ve tarçınla süsleyerek servis edin.
 
kayisi-hosafi.jpg
 
KAYGANA
MALZEMELER
Hamur İçin;
500 Ml sizin
500 Gr Bir
20 Gr şeker
20 Gr Yaş Maya
10 Gr Tuz
 
YAPILIŞI
Su, un, şeker ve tuz bir kaba karıştırılır. Daha sonra yaş maya küçük parçalar şeklinde harca eklenir. Çırparak karıştırmaya devam edilir ve hamur özleştirilin Oda ısısında 1 saat mayalandırma işlemine tabii tutulur. Mayalandırma sonrası hamur karıştırılır bir çay kaşığı yardımı ile şekil verilerek, sıcak yağda kızartılır. Yağı süzdürülen hamurlar tabağa alınır üzerine pudra şekeri elenerek servise hazır hale getirilir.
 
kaygana.jpg