Konya patateste lider şehir oldu

Konya Şeker tarafından 2009 yılında Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin orta noktasına yapılan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri, üreticilerden aldığı patatesleri işleyerek hem üreticilere hem de ülke ekonomisine kazandırmaya devam ediyor.
Konya patateste lider şehir oldu

Konya Şeker tarafından 2009 yılında Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin orta noktasına yapılan ve Türkiye’nin çift üretim hattı ile dondurulmuş parmak patateste en büyük kapasitesine sahip olma unvanını elinde bulunduran Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri, üreticilerden aldığı patatesleri işleyerek hem üreticilere hem de ülke ekonomisine kazandırmaya devam ediyor.

konya-seker-patates-3.jpg

Konya Şeker’in Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin ortalarına kurduğu Seydibey Doğal Patates Deposu, Tohumluk Patates Doku Kültürü Tesisi, Soğan Halka ve Kroket Tesisi, Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi ve Patates Nişasta Tesisi Konya basınına tanıtıldı.  Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisleri hakkında bilgi veren Seydibey Tesisleri Direktörü Erman Gümüş, “Konya’nın rekabet içerisinde olan iki ilçesi Seydişehir ile Beyşehir İlçelerinin tam ortasında yer alan, adı bu konumundan esinlenilerek belirlenen Seydibey Tesislerinin ilk ayağı olan dondurulmuş patates fabrikasının temeli Bayavşar mahallesinin tarıma elverişli olmayan (eski çöp sahası olan) kayalık bir arazi üzerine 2008 yılı ilkbahar döneminde atılmıştır, bu sayede iki ilçenin kaynaşmasına da vesile olmuştur” dedi.

konya-seker-patates-1.jpg

BÖLGE ÇİFTÇİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR

Yöre çiftçisinin alışkın olduğu Şeker pancarı ve tahıl ürünleri dışında çiftçinin katma değerli bir ürün olan patates üretimini yapması ve tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk öncülüğünde kurulan tesislerin bölge çiftçisine büyük katkısı olduğunu ifade eden Gümüş, “475 bin metrekare açık alan üzerine kurulan tesislerimiz, 75 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Erenkaya mevkiinde bulunan 62 bin metrekare açık, 19 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan doğal patates deposu tesisi ile birlikte toplamda 537 bin metrekare açık alan ve 94 bin 500 metrekare kapalı alana sahibiz” dedi.

konya-seker-patates-2.jpg

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPASİTELİ PATATES TESİSİ

Seydibey bünyesinde bulunan dondurulmuş patates tesisinin 2009 yılında devreye alındığını ifade eden Gümüş, “Seydibey kısa bir sürede dondurulmuş patates sektörünün lideri olmuş ve %25 Pazar payına ulaşmıştır. 2013 yılında ikinci patates üretim hattı devreye alınarak kapasite % 120 artırılmıştır. İkinci üretim hattı ile Türkiye’ de ilk defa kaplamalı patates üretimi yapılmıştır. Dondurulmuş Patates tesisi 70.000 ton/yıl mamul ürün üretim kapasitesine sahiptir. Çift üretim hattı ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli patates tesisidir.  Dünya da sayılı tesiste bulunan teknolojiler ile Türkiye’nin en modern tesisidir.  Dünya üzerindeki her türlü kesim ölçüsünde patates üretebilecek teknolojiye sahiptir. 16.500 Palet donuk ürün depolama kapasitesine sahiptir. Fabrikada işlenen patatesin bozulmadan depolanmasını sağlamak amacıyla en son teknoloji ile kurulmuş 60.000 ton fabrikasyon patates depolama kapasitesine sahiptir” diye konuştu.

konya-seker-patates-4.jpg

KROKET VE SOĞAN HALKA PAZARINDA DA SEKTÖRÜN LİDERİ

Konya Şeker Seydibey tesisleri kroket ve soğan halka pazarında da sektörün lideri konumunda olduğunu vurgulayan Gümüş, “2011 yılında dondurulmuş soğan halka ve kroket hattı devreye alınmıştır. 2019 yılında soğan ve kroket hattı kapasitesi % 150 büyütülmüştür. 5.000 ton/yıl Patates Kroket ve Soğan halka gibi ileri işlem ürünler üretim kapasitesine sahiptir” dedi.

konya-seker-patates-5.jpg

SEYDİŞEHİR İLE BEYŞEHİR’İN TOPLAM AYDINLATMA İHTİYACINI KARŞILAYABİLECEK ENERJİYİ ÜRETİYOR

Konya Şeker Seydibey tesislerinin bünyesinde bulunan Biyogaz ve Elektrik Üretim Tesisi ile milli servetin heba edilmeden enerjiye dönüştürüldüğünü belirten Gümüş, “2011 yılında sıfır atık projesi kapsamında atıklardan gaz üretimi ve bu sayede enerji tasarrufunun sağlanması amacıyla biyogaz tesisi devreye alınmıştır. Türkiye de ilk defa Biyogaz tesisi kuran patates işletmesidir. 2013 yılında Biyogaz işletme kapasitesi % 100 artırılmıştır.  2019 yılında Biyogazdan elektrik üretmek ve katma değeri artırmak amacıyla 2,72 MW’lık elektrik üretim tesisi devreye alınmıştır. 80.000 ton/yıl Katı Atık işleme, 10.000.000 m3/yıl Biyogaz üretim ve 19.000.000 kw/yıl elektrik üretim kapasitesine sahiptir. Devreye alınan elektrik üretim tesisi 30 bin evin, kabaca Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin toplam aydınlatma ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Patates ve fabrika atıkları dışında atık sudan dahi biyogaz üretimi yapılmış bu sayede çevreci bir tesis oluşturulmuştur.  Türkiye’nin sıfır atık prensibi ile çalışan tek, dünyanın ise sayılı patates entegre tesislerinden biridir” ifadelerini kullandı.

konya-seker-patates-6.jpg

ORTADOĞU VE YAKIN COĞRAFYADAKİ TEK PATATES NİŞASTA TESİSİ

Seydibey Patates Nişasta Tesisi’nin ise sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu ve yakın coğrafya bölgesinde de tek tesis olduğunu vurgulayan Gümüş, “2013 yılında Türkiye’nin patates nişasta ithalatına son vermek amacıyla Türkiye’ de ilk ve tek olan Patates Nişasta Tesisi devreye alınmıştır. Seydibey Patates nişasta tesisi ortadoğu ve yakın coğrafyadaki tek patates nişasta tesisidir. 30.000 ton/yıl Patates Nişastası üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye’nin yıllık patates nişasta ihtiyacının tamamını sağlayabilecek kapasitededir. Geçen yıl Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 30’unu karşıladık. Hedefimiz, yüzde yüz ihtiyacı karşılayarak ithalattan bir kalemi daha ülkemiz adına eksiltmek” diye konuştu.

konya-seker-patates-7.jpg

PATATES ÇİFTÇİSİ KÂR ETTİ

Konya Şeker Seydibey tesisleri sayesinde Konya’da patates üretiminin arttığını söyleyen Gümüş, “Konya 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye’nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili olmuştur. Profesyonel ekim yöntemleri ve sağlıklı hastalıklardan ari tohum kullanımı ile bölge çiftçisinin dekara patates verimi 3 ton/dekar dan 4 - 4,5 ton/dekar seviyesine yükseltilmiştir, çiftçinin geliri artırılmıştır. Seydişehir ve Beyşehir bölgelerinde daha önce sözleşmeli patates ekimi yapılmıyordu, Seydibey tesisleri sayesinde bölgede sözleşmeli patates ekimi hızla yükselmiştir. Yıllık 25.000 dekar alanda 100.000 ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlamanın yanında yaklaşık 300 milyon TL’lik cirosu ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sağlamaktadır. 2009’dan bugüne Konya Şeker sayesinde hem Konya Bölgesinde hem de Türkiye genelinde çiftçiden alınan patatesin fiyatı yükseltilmiştir. Patates fiyatlarının düştüğü dönemlerde çiftçi elindeki patatesi zararına bile satmakta zorlanır iken Konya Şeker’e sözleşmeli ekerek hem satış problemi yaşamamış hem de mahsulünü kar ederek satabilmiştir. 2013 yılında serbest piyasada patates 8 kuruş iken Konya Şeker 40 kuruştan alım yaptı, 2016 yılında piyasa fiyatlar 15-20 kuruş iken Konya Şeker 55 kuruştan alım yaptı, 2020 yılında piyasa fiyatları 60 kuruşa düştüğü halde Konya Şeker 1 liradan alım yapmıştır” dedi.

konya-seker-patates-8.jpg

KONYA ŞEKER, FERHAT GİBİ DAĞI DELİP PATATES DEPOLADI

Konya Şeker tarafından dağların delinmesiyle oluşturulan doğal depo hakkında bilgi veren Torku Alternatif Zirai Ürünler Ziraat Direktörü Tamer Değer, “Bölgenin doğal yapısından istifade ederek 2012 yılında dağı delerek Konya’da ilk defa Konya Şeker tarafından doğal patates deposu yapıldı. Bu sayede doğal yöntemler ile soğutma enerjisi harcanmadan patates muhafaza edilebilmektedir. Doğal depo yıllık 20.000 ton tohumluk patates depolama kapasitesine sahiptir. Ayrıca, Tohumluk Patates Doku Kültürü Tesisimizde de sertifikalı tohum üretiminde çok önemli çalışmalar yapıyoruz. 2013 yılında patates tohum ithalatına son vermek, yerli ve milli patates tohumu üretmek amacıyla doku kültürü laboratuvarı devreye alınmıştır. Sanayilik Patates işleyen tesisler içerisinde Türkiye’de ilk doku kültürü tesisini Konya Şeker kurmuştur. Doku kültürü tesisi yıllık 3 milyon adet miniyumru üretim kapasitesine sahiptir. 3 milyon miniyumru patates yaklaşık 20 bin ton sertifikalı tohum üretimine karşılık gelmektedir” ifadelerini kullandı.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

konya-seker-patates-10.jpg

konya-seker-patates-9.jpg

konya-seker-patates-11.jpg

konya-seker-patates-12.jpg

konya-seker-patates-13.jpg