Konya pilavı hasreti bitti

Kademeli normalleşme kapsamında düğün ve nikah törenlerinde yiyecek ve içecek ikramına izin verilmesinin ardından hazır yemek sektöründe canlılık başladı.
Konya pilavı hasreti bitti

Kademeli normalleşme kapsamında düğün ve nikah törenlerinde yiyecek ve içecek ikramına izin verilmesinin ardından hazır yemek sektöründe canlılık başladı. Türkiye genelinde yaklaşık 440 bin kişinin sektörde çalıştığını söyleyen İlter Boyalı, “Düğünlerde yemek ikramı yasağının kalkmasının hem yemek sektörüne hem de düğün sektörüne büyük bir etkisi olacak” dedi.

konya-pilavi-hasreti-bitiyor-1.jpg

Düğünlerde ikram yasağının kaldırılması düğün yemekleriyle ön plana çıkan Konya için önemli bir adım oldu. Alınan kararla birlikte sektördeki hareketliliğin arttığını söyleyen Konya Düğün Salonları ve Organizasyoncuları Derneği Başkanı İlter Boyalı, “Köydeki besicimizden tutun da buğday eken çiftçimize kadar bir hareketlilik yaşanacak. Hepimiz birbirimize bağlı sektörleriz. Bu çarkın içerisinde hepimiz varız” ifadelerini kullandı.

ilter-boyali-konya-pilavi-hasreti-bitiyor.jpg

‘YOĞUNLUĞUMUZ ARTTI’

Yemek yasağının kalkmasıyla birlikte sektörde yaşanan yoğunluğa değinen İlter Boyalı, “Kararın yayınlanmasının ardından telefonlarımız susmadı. Müşterilerimizin sayısı artmaya başladı. Yaklaşık 18 aydan beri gelinlerimiz damatlarımız onların aileleri ciddi anlamda mağdur oldular. Bizler de mağdur olduk ama onlar da tarih değiştirmekten yoruldular. Tekrar kapanacağına dair korku ve panik havası var. Bu nedenle düğün yapacak çiftler tarafından bir yoğunluk yaşıyoruz. Salgının Türkiye’de görülmesinden itibaren ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Salgın gıda sektörünü yüzde 35,4 oranında etkiledi. İlk etapta bunları yemeklerimize yansıtamadığımız için zararına yemek vermeye başladık. Yemek sayıları çok ciddi oranda düştü. 300 kişilik yemek veren firmalarımız personel çıkarmak zorunda kaldılar. Çoğu yer yemeği iptal etmek zorunda kaldı” diye konuştu.

konya-pilavi-hasreti-bitiyor-2.jpg

‘GIDA FİYATLARINDA CİDDİ ARTIŞ VAR’

Gıda fiyatlarında ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken Boyalı şunları söyledi: “Ayçiçek yağı ve et fiyatları ciddi oranda arttı. Bu sorunları aşabilmek için federasyon olarak Ankara’da görüşmeler yapıyoruz. Devletimizden bu noktada yardım bekliyoruz. Konya’da bir düğün yemeğinin 28-29 lira gibi bir maliyeti var. Eğer Kurban Bayramı’nın gelmesi nedeniyle et fiyatlarına herhangi bir zam yapmazsa düğün yemeği fiyatları 30-32 liradan aşağıya olmaz. Bu sene yağışın olmaması çiftçiyi de mağdur etti. Şu an bütün ürünleri zamlı alıyoruz. Bu da haliyle hazır yemek fiyatlarına yansıyacak. Eğer yansımazsa bizler bu işi bırakmak zorunda kalacağız. Ancak gelen 34.5’lik zammı yüzde 8-9’dan yukarısına yansıtmamaya çalışacağız. Meslektaşlarımızla konuştuğumuzda hepsi amaçlarının para kazanmak değil ayakta kalabilmek olduğunu söylüyorlar.”

konya-pilavi-hasreti-bitiyor.jpg

‘BELLİ BİR ZAMAN DAHA KURALLARA UYMAK ZORUNDAYIZ’

Sektördeki bir çok çalışanın aşılarını yaptırdığının bilgisini veren Boyalı, “Hijyen noktasında Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ayda bir sefer mutlaka denetleme yapıyor. Türkiye genelinde aşılanma yüzde 80’i bulursa bu kurallar da zamanla kalkacaktır ama şu anda belli bir zaman daha bu kurallara uymak zorundayız. Personelimizin eldiven takması, bone takması çok önem arz ediyor. Tabak, çatal, kaşık gibi ürünler tek kullanımlık şeklinde oluyor. Yemeklerin normal tabaklara koyulmasını tercih ediyorum. Tarım İl Müdürlüğü tek kullanımlık ürünlerin kanserojen madde içerdiği için kullanılmasını istemiyor. Ama devlette tek kullanımlık ürünler kullanılmasını istiyor. Burada bir çelişki var inşallah bunu devlet büyüklerimiz çözecektir.” diyerek sözlerini tamamladı. 

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ