Konya Su Altı Arama Kurtarma Ekibi 'nefes' oldu

Konya Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, özellikle yaz ayında artan boğulma vakalarına hızlı müdahale etmeleriyle ön plana çıkıyor.
Konya Su Altı Arama Kurtarma Ekibi 'nefes' oldu

Şehir içi ve şehir dışı bütün vakalara giden ekip, ortaya koydukları kahramanlıkla birçok kişiye nefes aldırdı. Cankurtaran sertifikasına da sahip olan tim, İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görev yapan 850 personele de cankurtaran eğitimlerini vermeyi hedefliyor.

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-1.jpg

Konya’da serinlemek için göl, gölet, akarsu, baraj gibi yerlere giren vatandaşların hazin sonu boğulmak oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı Su Altı Arama Kurtarma Ekibi bu tür boğulma vakalarına hızlı müdahale etmesiyle dikkat çekiyor. İtfaiye Dairesi Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre; Konya Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, 1 eğitmen ve 8 dalgıç olmak üzere 9 kişiden oluşuyor. Bünyesinde bir tane tam donanımlı su altı arama kurtarma aracı, bir de Zodyak botu bulunan ekip, Emniyet kuvvetleri ve AFAD ekibiyle beraber Konya’daki bütün boğuma vakalarına gidiyor. Tim, son günlerde Düzce’deki sel felaketinden Tunceli’de barajda kaybolma vakasına kadar ülkemizdeki bu tür vakaların tümüne müdahale ederek dikkat çekti.

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-2.jpg

‘İLK MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR’

Yaz aylarında artan boğulma vakalarında can kaybının önüne geçmek için yapılan ilk müdahalenin hayat kurtardığını ifade eden İtfaiye Dairesi Başkanlığı, suda boğulmalara karşı alınabilecek ilk yardım önlemleri hakkında bilgiler verdi. Suda boğulan kişinin fark edilmesiyle yapılacak ilk işin 112 Acil Çağrı Merkezini aramak olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Boğulma sırasında; nefes almada güçlük çekme, gürültülü, hızlı ve derin solunum, yüzde ve deride morarma, bayılma gibi durumlar görülmektedir. İlk yardım kurallarının iyi bilinmesi, suda boğulma tehlikesi geçiren kişilerin yaşama dönmesini sağlayabilmektedir. Yüzme dahi bilseniz ilk etapta suda boğulmakta olan kişiye; can yeleği, can simidi, ip gibi cisimler atmak gerekmektedir. Ayrıca boğulan kişiyi kurtarmak için, iyi bir yüzücü olmak gerekir. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde olacağından, sizin de boğulmanıza sebep olabilir. Suda boğulan kişi karaya çıkarıldıktan sonra en önemli ve ilk yapılacak iş 112 Acil Çağrı merkezini aramaktır. Daha sonra kurtarıcı müdahaleler yapılmalıdır.”

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-3.jpg

BOĞULMALARIN ÖNÜNE NASIL GEÇİLİR?

Boğulma vakalarının önüne geçebilmek için alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirmede bulunan İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşları, bilinmeyen bir yerde veya tek başına denize, baraja, göle, gölete, akarsuya girmemeleri, derinliği bilinmeyen bir yerde suya atlamamalı konusunda uyardı. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada şu bilgiler verildi: Kişi, boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünde, yüzmeyi bilmiyorsa kurtarmak için de suya atlamamalıdır. Ayrıca simit, deniz yatağı gibi plastik yüzmeye yardımcı olan yüzücülere de çok güvenmemek gerekir. Çünkü denizdeki akıntı, yatağı açığa sürükleyebilmektedir. Yemek yedikten hemen sonra da havuza ve denize girilmemelidir. Özellikle çocuğunuz yüzme dahi bilse, simit ve kolluğu da olsa suda yalnız bırakılmamalıdır.”

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-4.jpg

61 VAKAYA MÜDAHALE ETTİLER

Su Altı Arama Kurtarma Ekibinin bugüne kadar 61 vakaya müdahale ettiği bilgisi verilirken şu açıklamalar yapıldı: Konya yüz ölçümü anlamında Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip bir ildir. Bundan dolayı birçok göl, gölet, baraj ve akarsuları bulunmaktadır. Buralarda özellikle yaz aylarında vatandaşlarımız suya girmektedir. Dolayısıyla yüzme bilen de bilmeyen de boğulmaktadır. Konya’da daha çok yüzme bilmeyenler boğuluyor. Çünkü gölet sularında genellikle ‘kenarda su da bir serinleyim, çıkayım’ diye giriyor. Altı bataklık olan göller de şahsı kumlu bir hazneye doğru çekiyor. Girdiğinde boğuluyor ve bazen onu kurtarmak için girenler de boğuluyor.

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-5.jpg

DAHA ÇOK ÇUMRA VE BEYŞEHİR’DE BOĞULMA VAKALARI OLUYOR

Konya’da genellikle Çumra ve Beyşehir bölgelerinde boğulma vakalarına rastlandığı öğrenilirken açıklama şöyle devam etti: Bahse konu bölgelerde gölet ve baraj daha fazladır. Konya’nın kuzey bölgesinde fazla göl ve gölet yok. Genelde Güneydoğu ve Güneybatı kısmında daha fazla göl, gölet, baraj ve akarsu var. Boğulma vakaları bu sıralar biraz düşüşte. Bundan sonra boğulma vakaları yine olacaktır ama geçen yıla göre biraz düşebilir. İnsanlar, pandemiden dolayı piknik, baraj, akarsu gibi yerlere daha az gidiyor. Bu sebeple olay sayısı düşebilir.

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-6.jpg

‘ADLİ VAKALARA DA DESTEK SAĞLIYORUZ’

Konya’da adli vakalara da destek sağladıklarının bilgisini veren Su Altı Arama Kurtarma Ekibinden Yılmaz Nikbay, ” Mesela bazen silah düşebiliyor. Bu tür olaylarda gerekli önlemleri alarak ve görüntülemelerimizi yaparak destek veriyoruz” ifadelerine kullandı. Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili etkisinde kaldığı anılarını anlatan Nikbay, “Biz her yıl dalış tecrübemizi artırmak ve eksikliğimizi görmek için kamp yaparız. Kamptayken bize ihbar geldi. Bulunduğumuz mevkide vakanın olduğunu söylediler. Biz ilk başta inanmadık. Ekip olarak daldıktan sonra, şişme yatağının patlamasıyla yüzme bilmeyen iki kızımız boğularak öldü. Babaları da kamyon lastiğinin içine girmiş ve çocuklarına bakıyor. Babasıyla kurduğumuz o göz teması tarif edilemez bir acı vermişti. O babanın gözlerinin önünde iki evladının birden ölmesi dayanılmaz bir acıdır. Yine unutamadığımız bir vakamız da Altınapa barajında oldu. Çıkarılan cesetler her zaman bir bütün halinde çıkarılıyor ama orada ilk vakamız parçalanmış bir cesetti. Trafik kazasında tel örgüler vatandaşların vücudunu kesiyor ve suyun içerisinde düşüyorlar” dedi.

su-alti-kahramanlari-nefes-aldiriyor-konya-itfaiyesi-7.jpg

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ