Konya uyuma değerine sahip çık ÖZEL HABER

YENİ HABER - HÜSEYİN ATAK
Konya uyuma değerine sahip çık ÖZEL HABER

Konya Türkiye’nin patent fakiri şehri oldu. Kültürel, sosyal ve ekonomik yönden Türkiye’nin en zengin şehirlerinden olmasına rağmen, iş bu değerlerin patentini almaya geldiğinde Konya sınıfta kaldı

Andırın Tirşiği, Arapgir Köhnü Üzümü, Bayramiç Beyazına kadar her yöre ne kadar ilginç enteresan yöresel ürünü varsa patentini almışken Konya bugüne kadar sadece Etli Düğün Pilavına patent almayı başardı. Sonradan harekete geçen STK’lar Etliekmek, Gök Peyniri ve Peynir (Mevlana) Şekeri için de müracatta bulunuldu ancak henüz sonuçlandırılamadı. Kültürel, sosyal ve ekonomik yönden Türkiye’nin en zengin şehrinin kendi değerine sahip çıkmaması, kendi değerini önemsememesi tepkilere neden oluyor.

BELEDİYELER SESSİZ

Başvuruları sadece STK’ların yapabildiği Patentler için Konyalı Belediyelerin hiçbir çalışma yapmamış olması tepkileri daha da büyütüyor. Patentleri alınan başvuruları ise Lokantacılar Odası ve Konya Ticaret Odası yapmış.

YERELİN DÜNYA İLE BULUŞMASI

Bu konuda görüşlerini aldığımız TPE Daire başkanı Muhammed Ali Işık, Türk Patent Enstitüsünde coğrafi işaretler olarak nitelendirdikleri bu patentleri “Yerelin dünya ile buluşması” olarak değerlendirdirdi. “Biz bunu yaparkende belirli bir niteliği belirli bir ünü veya kökenin bulunduğu bir yöre bir alan bölge veya ürünü gösteren bir işaret olarak özdeşleştiriyoruz” diyen Işık,  hem nitelik ve özellikleri bakımından o ülke yada bölgeye aidiyetinin onandığını kaydetti. “Bu çerçevede hem ürünün çoğrafi alanı belirlenmiş oluyor hem de özellikleri alanında bu bölgeye özgü unsurlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusunda inceleniyor” şeklinde konuşan Işık, Türkiye de baktığınızda Adananın Kebabından, Adapazarı’nın Islama Köftesine kadar TPE’nin coğrafi işaretlerde tescillenmiş şu ana kadar tescilli 179 tescil edilmiş ürününün olduğunu kaydetti. Konya’ya ait sadece etli düğün pilavı olduğunu belirten Işık, Karapınar’ın Tahinli Pidesiyle, Akşehir’in Kirazınında patent aldığını kaydetti.

KONYA MEDENİYETİN BAŞKENTİ

Konya’nın yüzyıllardır medeniyetin başkenti olduğunu hatırlatan Muhammed Ali Işık, “bu bakımdan Konya’mızın çok ciddi anlamda yöresel ürünü var. Konya’nın Fırın Kebabı, Bamya Çorbası, Kaşınhanı’nın Havucu vs. Dünya’da önemli kültürel miraslardan biri olan Avşar ve Türkmenlerin kıl çadırları ve motifleri üzerinde çalışmalarımız yok. Genel anlamda farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Bunun için STK’ları harekete geçirebilmemiz lazım” şeklinde konuştu.  “Konya kültürüne sahip çıkma adına bizde elimizden geleni yapıyoruz” diyen Işık, “ bir başka ülke bu değerlere sahip çıkmasın diye kolaylık sağlamaya çalışıyoruz. Konya’nın kültürüne sahip çıkma adına işlemleri hızlandırmak adına tüm fedakarlığı yapıyoruz. Bizden çok küçük bir şehir olan Afyon bile kaymağına, sucuğuna, pastırmasına, mermerine patent almış. Geri durmamak gerekiyor. Patent zor ve maliyet oluşturacak bir süreçte değil. Ama şehrin tanıtımında önemli. Aidiyet duygusunun oluşturulmasında çok önemli. Birliktelikten doğan gücü perçinleyecek bir etki doğuruyor. Şehri sahiplenilecek bir şey haline getiriyor. Alınacak patentlerin, Konya adına büyük kazanım sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

KONYA ADINA ALINABİLECEK PATENTLER

Bamya Çorbası, Fırın Kebabı, Tandır Kebabı, Tandır Ekmeği, Tandır Böreği, Ladik Halısı, Sille Halısı, Sille testisi, Çift Başlı Kartal, Süzme Yoğurt, Tirit, Bıçak Arası, Peynirli Börek, Konya Pidesi, Höşmerim, Konya Şerbeti, Yün Çorap, Kıl Çadırları ve Motifleri…

ALINAN YA DA MÜRACAT EDİLEN İLGİNÇ PATENTLER;

Adapazarı Dartılı Keşkek, Akküş fasülyesi, Andırın Tirşiği, Arapgir Köhnü üzümü, Bayramiç beyazı, Boyabat Çemberi, Damal Bebeği, Develi Cıvıklısı, Görece Nazar Boncuğu, Gümüşhane Kömesi, Jirkan kilimi, Keşan Satır et, İskilip Dolması, Emirdağ Bebeği, Demirköy Meşe Balı, Birecik Patlıcanı, Gemerek Gilaburusu, Hatay Ney Kamışı, Madran Suyu…