Konya Valisi Vahdettin Özkan, vaka artışlarının nedenlerini açıkladı

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya genelinde yaşanan vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek gerekli önlemlere uyulması tavsiyesinde bulundu.
Konya Valisi Vahdettin Özkan, vaka artışlarının nedenlerini açıkladı

Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya genelinde yaşanan vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, “Kontrollü sosyal hayatın gereklerine tam olarak uyulmaması, cenaze, taziye, nişan, düğün, asker uğurlama, gibi etkinliklerin yanı sıra bazı işyerlerinde çalışma rehberinde belirtilen tedbirlere tam uyulmaması vaka sayılarının artışına neden olmaktadır” dedi.

65 yaş üstü vatandaşlara resmi dairelerde ve bankalarda öncelik veya belli saatlerde işlem yapma imkânı tanınması adına gerekli çalışmaları yapacaklarını vurgulayan Vali Özkan, ayrıca toplu taşıma araçlarına ayaktan yolcu alınmaması tavsiyesinde bulundu.

Asker Uğurlamaları

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen talimatların dışında hareket edilmesi durumunda ciddi müeyyideler uygulanacağını belirten Özkan, “Asker uğurlama törenlerinde karşılaştığımız manzaraların bir daha yaşanmaması adına gerekli hassasiyetin gösterilmesini arzu ettiklerini ifade etti. Vali Özkan ayrıca, şehrimizde yapılan asker uğurlamalarında vatandaşlarımızın sağlık ve güvenliğini olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunanlara ve kuralları ihlal edenlere gerekli müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ifade etti.

Düğün ve Nikâh Salonları

Salgın nedeni ile bir süredir ertelenen düğünlerin 1 Temmuz tarihi itibari ile yeniden başladığını hatırlatarak bu konuda da uyarılarda bulunan Vali Özkan, evlenecek olan yeni çiftlere sağlık, sıhhat ve huzur içinde evliliklerinin devam etmesi temennilerinde bulundu. Özkan, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yayınlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek, “Nikâh ve düğünlerde alınması gereken önlemler” başlığı altında düğünlerde uyulması gereken kurallar belirtilmiştir. Vatandaşlarımız ve düğün salonu işletmecilerimizin hazırlanan bu rehbere uygun şekilde hareket etmeleri hayati önem taşımaktadır” dedi.

Yayınlanan rehbere göre düğünlerin, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılması gerektiğine dikkati çeken Vali Özkan, düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmamasını ve toplu fotoğraf çekimi yapılmaması gerektiğini belirtti. Özkan ayrıca, “Düğün mekânlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacaktır. Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda ise tek kullanımlık malzemeler kullanılacaktır” diyerek düğün sahiplerinin ve konukların bu kurallara uymasının salgının kontrolü açısından büyük önem taşıdığı ifadelerini kullandı.

Pazar Yerleri ve AVM’ler

İlimiz genelinde bulunan market ve pazar yerlerinde sosyal izolasyonun sağlanması ve sosyal mesafenin tesis edilmesi açısından belirlenen kurallara eksiksiz uyulmasının son derece önemli olduğunu da belirten Vali Özkan, “Salgınla mücadele etmek amacıyla devletimiz, vatandaşlarımızı ve işletmelerimizi ilgilendiren kuralları belirliyor ve rehberler yayınlıyor. İl Pandemi Kurulu olarak bizler de tüm kurum ve kuruluşlarımızla koordineli olarak çalışmalar yürüterek bu kurallara uyum noktasında denetimlerimizi artıracağız. Pazar yerlerinde ve AVM’lerde maske kullanımı, Pazar tezgâhları arası mesafe, Pazar yerlerine ve AVM’lere aynı anda alınabilecek müşteri sayısı ve ürünlerin müşteriye sunum kurallarının kontrolleri düzenli olarak yapılacaktır” dedi.

Cenaze ve Taziyeler

Taziye ve cenaze namazları ile ilgili olarak da uyarılarda da bulunan Vali Özkan, özellikle cenaze ve defin işlemleri sonrası taziye kaynaklı vakalar görüldüğünün altını çizdi. Musafaha yaparak ve sarılarak taziyede bulunulmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, “Cenaze evine başsağlığı ziyaretine giderek yaşanan acıya ortak olmaya çalışan vatandaşlarımızın yeni acılara meydan vermemek adına kurallara riayet etmesi gerekiyor” dedi.

Maske, Sosyal Mesafe, Temizlik

Konya Valisi Özkan maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda yeterli hassasiyetin gösterilmesi durumunda vaka sayılarının yeniden düşüşe geçeceğini umduklarını söyleyerek, “Özlenen eski günlere kavuşabilmek için vatandaşlarımızın üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğine olan inancımız tamdır” diyerek sözlerini tamamladı.