Konya ve Türkiye'de koronavirüsle ilgili son gelişmeler

Türkiye'de ve Konya'da koronavirüs vakaları ve tedbirlerine dair son gelişmeler... Vaka ve vefat sayısı kaç? Sokağa çıkış yasağının kapsamı neler? Konya'da koronavirüsten kaç kişi hayatını kaybetti. İşte gelişmeler...
Konya ve Türkiye'de koronavirüsle ilgili son gelişmeler

Türkiye'de koronavirüsten bugün 69 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 69 kişinin yaşamını yitirdiğini, toplam can kaybının 425 olduğunu bildirdi.

koronavirus-tablosu.JPG

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasından satırbaşları:

"Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. Toplamda 140 bin 716 test yapılmış oldu."

Sağlık Bakanı Koca, 56 ilde koronavirüs nedeniyle vefat yaşandığını bildirdi.

"Son 24 saatte 2 bin 786 pozitif vaka daha tespit ettik. Toplam vaka sayımız 20 bin 921 oldu."

"Tedavisi devam eden hastalardan 1251'i yoğun bakımdadır. Bunların 867'si solunum cihazına bağlı durumdadır." 

"484 hastamız iyileşerek taburcu edilmiştir."

"50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük." 

"Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7'sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor." 

Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye'nin analizi, şu anda İstanbul'da bir kişi 16 kişiye bulaştırıyor." diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına ilişkin, "Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu." ifadesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Koca, "Bu ilacın yoğun bakım dönemi öncesi faydasının daha fazla olduğunu gördük. İlaç algoritması da buna göre değiştirilmiş oldu." dedi.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu üyelerinden birinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca, "İki haftalık zaman diliminde yurt dışından gelenlerin içindeki umreci oranı yüzde 16, Avrupa'dan gelenlerin oranı çok yüksekti." açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Koca, "Önümüzdeki dönemde psikolojik ve sosyolojik yönüyle farklı bir kurulun oluşacağı bir hazırlık içindeyiz. Yeni bir kurulun hazırlığı içindeyiz." diye konuştu.

Koca, infaz düzenlemesi kapsamında cezaevinden tahliye edileceklere yönelik gerekli planlamanın yapıldığını bildirdi.

Konya'da koronavirüs vaka sayısı arttı

Konya'da koronavirüs vaka sayısı arttı

Koca illere göre vaka sayısını açıkladı. Buna göre Konya'daki vaka sayısı 601'e yükseldi. Vefat edenlerin sayısı ise 7'den 11'e yükseldi.

Bakan Koca şehirlerle ilgili açıklamasında; "İstanbul'da 12 bin 231, İzmir'de 1105, Ankara'da 860, Konya'da 601, Kocaeli'de 500 vaka var." ifadelerini kullandı. 

En riskli iller şöyle;

▪️ İstanbul

▪️ İzmir

▪️ Ankara

▪️ Konya

▪️ Koaceli

Konya Büyükşehir Belediyesi ilçelere toplu ulaşımı geçici olarak kaldırdı!

Konya Büyükşehir Belediyesi'den yapılan açıklamada, 'KOVİD-19 önlemleri çerçevesinde Konya şehir merkezi ile ilçeler arasında toplu ulaşım araçlarımız bu gece 00.00 itibari 15 gün süre ile hizmet veremeyecektir. Ayrıca şehrimizin giriş ve çıkışları özel araç ve yaya trafiğine de kapatılacaktır.' ifadelerine yer verildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'den yapılan açıklamada, 'KOVİD-19 önlemleri çerçevesinde Konya şehir merkezi ile ilçeler arasında toplu ulaşım araçlarımız bu gece 00.00 itibari 15 gün süre ile hizmet veremeyecektir. Ayrıca şehrimizin giriş ve çıkışları özel araç ve yaya trafiğine de kapatılacaktır.' ifadelerine yer verildi.

aciklama-2.JPG

Şehir içi ulaşım devam edecek

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yapılan açıklamaya açıklık getirdi. 

Altay sosyal medya hesabında; şehir içi toplu ulaşımın devam edeceğini ancak maskesiz yolcu alınmayacağını açıkladı
Altay; "Merkez ilçelerimize bağlı beldelerde ulaşım devam edecek. Şehir merkezinde ulaşım devam edecek. Toplu ulaşıma maskesiz binilmeyecek, yolcularımızın maske ihtiyacını karşılayacağız. Diğer detaylar için genelgeye lütfen inceleyebilirsiniz." dedi.

Erdoğan koronavirüsle mücadelede yeni tedbirleri açıkladı

Erdoğan koronavirüsle mücadelede yeni tedbirleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 büyükşehir ile Zonguldak'a araç giriş çıkışına kapatılacağını açıkladı. Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da sokağa çıkma yasağı kapsamına girecek.

30 büyükşehir ve Zonguldak'ta araç giriş çıkışı araç giriş çıkışına kapatılıyor

Daha önce şehirler arası toplu taşımayı izne bağladıklarını, kendi arabalarıyla şehirler arası yolculuk yapan vatandaşları da şehir girişlerinde kontrole tabi tuttuklarını anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Bu gece itibarıyla 30 büyükşehir ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi, belirli istisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz. Bu şehirlerimize gıda, ilaç ve temizlik malzemesi gibi zorunlu ihtiyaç malzemeleri nakli ile İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen sektörlerin lojistik araçları dışında giriş çıkış yapılamayacaktır. Ülke içinde yük ve izinli yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapan araçların bu şehirlerden transit geçişleri ise devam edecek. İl Pandemi ve İl Hıfzısıhha Kurulları, kendi şehirlerinin ihtiyaçlarına göre bu tedbirleri daha da genişletebilecektir. 30 büyükşehrimiz ile Zonguldak'ta başlatacağımız araç giriş çıkışı yasağını, ilk etapta 15 gün süreyle uygulayacağız. Gerekirse süreyi daha da uzatacağız." 

20 yaş altına sokağa çıkma kısıtlaması

Bir başka tedbire işaret eden Erdoğan, "Ülkemizin tamamında daha önce 65 yaş üzerine uyguladığımız sokağa çıkma kısıtlamasını 20 yaş altı için de getirmektir. Gece yarısından itibaren 1 Ocak 2000 ve üstü tarihli doğumlular da tıpkı 65 yaş üstü gibi sokağa çıkamayacaktır. Bununla gençlerimizi de çocuklarımızı da ciddi manada kontrol altına, karantina altına almak durumundayız. Yani '65 yaş üstü sıkıntıda da 20 yaş altı sıkıntıda değil' diye elimizde böyle bir garanti yok." diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların sadece çalışma ve temel ihtiyaç malzemelerini temin için sokağa çıkmasını, bunun dışında herkesin evinde kalmasını sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. 

cumhurbaskani-erdogan-003.jpg

"İkazlara uymayanlara gereken idari ve adli cezalar uygulanacaktır" 

Dışarıya çıkmak zorunda olan vatandaşlar için de yeni bir uygulama başlattıklarına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Yarından itibaren pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır. İnsanların toplu olarak çalışmaya devam ettiği iş yerlerinde de benzer tedbirler alınacaktır. Tüm bunlara ilave olarak, Türkiye genelinde insan hareketliliğini azaltmak için gereken tedbiri almayı sürdüreceğiz. Şehirlerimizin tamamında insan hareketliliğini azaltmak için gereken ilave tedbirler, yarından itibaren İl Pandemi ve İl Hıfzısıhha Kurulları tarafından alınıp uygulanabilecektir. Sokaklar dahil tüm kamuya açık mekanlarda kalabalık oluşturacak şekilde asla bir arada bulunulamayacak, sosyal mesafeye en az 3 adım olarak mutlaka riayet edilecektir. İkazlara uymayarak aksi yönde davranışlar sergilemekte ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar tereddütsüz şekilde uygulanacaktır." 

Erdoğan, "Amacımız vatandaşımıza eziyet etmek değil, hem kendi sağlığını hem de onlarla temas edenlerin sağlığını güvence altına almaktır. Ülkemizde hayatı ne zaman normalde döndürebileceğimiz 83 milyon olarak bizlerin elindedir. Kurallara ne kadar iyi riayet edersek, salgının seyrini o derece hızlı kontrol altına alır ve tehdidi tamamen ortadan kaldırabiliriz. Aksi halde bugün üzüntüyle takip ettiğimiz kimi ülkelerin durumuna düşmemiz kaçınılmazdır. Milletime güveniyorum. Attığımız her adımda bu güvenin tezahürlerine şahit olabiliyoruz." dedi. 

Büyükşehirlerde hangi durumlarda araç geçişine izin verilecek?

Büyükşehirlerde hangi durumlarda araç geçişine izin verilecek?

İçişleri Bakanlığı, "İkamet ve iş yerleri farklı illerde bulunanlar, bu durumu ispatlayan belgeleri ibraz etmek şartı ile giriş çıkış yapabilecek" açıklamasını yaptı.

Geçişlere ve 20 yaş altı sokağa çıkış yaşağına ilişkin İçişleri Bakanlığından ilgili kurumlara gönderilen yazı şöyle:

Fiziksel temas, hava yolu vb. yollarla çok hızlı bulaşabilen ve enfekte olan insan sayısı tüm Dünya’da hızlı şekilde yükselen Koronavirüs (Covid-19) salgınının, toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması hayati derecede öneme haizdir. Aksi hallerde virüsün yayılımı hızlanarak vaka sayısı ve tedavi gereksinimi artmakta; vatandaşlarımız hayatlarını kaybetme riski ile toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olunmaktadır.

Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda başta ilgili Bakanlıklar olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından birçok tedbir kararı alınmış ve uygulanmıştır.

Gelinen noktada Koronavirüs salgınının yayılım hızı göz önüne alındığında; ülke geneli için bugüne kadar alınan tedbirlere ilave olarak yeni tedbirlerin alınması ve bazı şehirlerimiz için ek tedbirlerin planlanması/uygulanması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsamında il valileri tarafından aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmektedir;

A- Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak ili için;

1- Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak il sınırlarından kara, hava ve deniz yolu ile (toplu ulaşım aracı, özel araç ve yaya vb.) yapılacak tüm giriş/çıkışlar 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren 15 günlük bir süre için geçici olarak durdurulacaktır.

2- Bu illerimizde yaşayan/bulunan tüm vatandaşlarımızın belirtilen süre boyunca illerinden kalmaları esas olacaktır.

3- Bu illerde aşağıda belirtilen durumlarda giriş/çıkışlara izin verilecektir.

a-) Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları; malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeler ile giriş/çıkış yapabileceklerdir. Belirtilen amaçlarla kısıtlanan illere giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgeler ile 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak ilk çıkış iline dönebilecektir. Bu şekilde giriş/çıkışı sınırlandırılan illere giren ticari araç sürücüleri seyahatleri süresince, değişim sürelerine uyarak maske takmak, temas gerektirdiği durumlarda sosyal mesafeye uymak zorundadırlar.

b-) Yurt içinde ticari yük/yolcu taşımacılığı yapanlar ile uluslararası yük taşımacılığı yapanların giriş-çıkış yasağı getirilen illerimizden transit şekilde geçişlerine müsaade edilecektir. Bu şekilde transit geçişlerine izin verilen ticari yük taşıyıcıları belirtilen illerde zorunlu dinlenme molaları/süreleri hariç hiçbir şekilde duraklama ya da konaklama yapamayacaklardır.

c-) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe enerji arz güvenliğinin ihtiyaç duyduğu malzemenin nakli ve üretiminin gerçekleşmesinde görevli olanlar ve araçları; enerji sektöründe görevli olduklarına dair ilgili şirket tarafından düzenlenecek olan görev belgesi ve/veya sevk irsaliyesi ile giriş/çıkış yapabileceklerdir.

d-) Çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin farklı illerde bulunması durumunda iller arasındaki giriş/çıkışları; bu durumu ispatlayan (yerleşim yeri/ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) belgeleri ibraz etmek şartı ile yapılabilecektir.

e-) Başta sağlık ve güvenlik olmak üzere kamu görevi ve hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında görevli olanlar; görevli olduklarına dair belge veya kimlikle giriş/çıkış yapabileceklerdir.

f-) Yukarıda sayılanlar dışında yer almakla birlikte, Valiler başkanlığında ilgili meslek kuruluşları (ticaret ve/veya sanayi, esnaf ve ziraat odaları vb.) temsilcilerinin de katılımıyla toplanan “İl Pandemi Kurulları” nın önerileri doğrultusunda illerin özel durumları göz önünde tutularak İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca alınacak karar ile kapsama alınacak diğer faaliyetlere özgülenmiş olanlar, Valilik/Kaymakamlık tarafından düzenlenecek “Seyahat İzin Belgesi” ile giriş/çıkış yapabilecektir.

B- 81 İlimizi Kapsayacak Şekilde;

1- Tüm il ve ilçelerimizde 01.01.2000 tarihinden sonra doğmuş olanların sokağa çıkmaları 03.04.2020 tarihi saat 24:00’den itibaren geçici olarak yasaklanacaktır.

2- Tüm illerde 03 Nisan 2020 Cuma günü saat 24.00’den itibaren şehir içi hareketliliğinin en aza indirilmesi için alınması gereken ilave tedbirlerin, İl Pandemi Kurulunda görüşülmesi, İl Pandemi Kurulunca tavsiye edilen hususların İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarında karara bağlanarak uygulanmaya derhal başlaması sağlanacaktır.

3- İl ve ilçelerimizde pazar yeri, market ve toplu olarak çalışılan işyerlerine vatandaşlarımız ve çalışanlar maske ile gireceklerdir. Maske takma zorunluluğu pazarlarda satıcılar için de geçerli olacaktır.

4- İl ve ilçelerimizde meydanlarda sokak ve caddelerde; vatandaşların sosyal mesafeyi gözetmeden toplu olarak yürümelerine veya bulunmalarına izin verilmeyecek, yan yana yürüyen vatandaşlarımızın ise yine sosyal mesafeyi gözeterek yürümelerine dikkat çekilecektir. Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda;

Gereğinin yapılması...

Konya'nın girişinde uzun kuyruk!

Konya'da Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerince şehir giriş ve çıkışlarda korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında, şehir dışından gelen araçlar tek tek durdurulup yolcuları salgına karşı uyararak maske ve eldivenleri kontrol ediliyor.

yeni-haber-video-028.jpg

Yapılan uygulama sırasında kent girişinde uzun kuyruklar oluşurken, kontrol ve uyarıları yapılan sürücüler ise kayıt altına alınıyor.

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Çin'in Wuhan kentinde başlayıp kısa zamanda dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle Türkiye genelinde alınan tedbirler uygulanmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kent merkezlerine giriş ve çıkışlarında polis ekipleri sürücüleri tek tek durdurarak maske ve eldivenlerini kontrol ediyor, salgın hakkında dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Konya Bölge Trafik Denetleme Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde kentin tüm giriş ve çıkış noktalarında oluşturulan uygulama noktalarında şehir dışından gelen araçları tek tek durdurarak sürücüleri korona virüs salgına karşı uyarıyor. Aralıksız devam eden uygulama kapsamında oluşan uzun araç kuyruğu ise havadan görüntülendi. Şehir dışından gelen sürücülerin birçoğunda maske ve eldivenin olması ise dikkat çekti.

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Sürücüler uygulamadan memnun

Uzun süre beklemelerine rağmen uygulamanın sürekli yapılmasının gerektiğini belirten sürücüler, "Doğru bir uygulama. Bizim için uğraşıyorlar. Allah onlardan razı olsun. Allah devletimize zeval vermesin. Biz de devletimizin sonuna kadar yanındayız. Çok büyük tedbirler, hepsi bizim için halkımız ve sağlığımız için. Mesafeleri koruyalım, maskeleri takalım. Bu bir geçici süredir. Ben başka birilerine bulaştırabilirim. Tedbirleri alırsak iyi olur" şeklide konuştu.

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi

Konya’nın giriş çıkışta sıkı korona virüs denetimi