Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Koçak'tan uyarı: ‘Hayvanı usulüne göre kesin’

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Kurban Bayramı öncesi kurban alırken ve kurban keserken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla basın bildirisi yayınladı.
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Koçak'tan uyarı: ‘Hayvanı usulüne göre kesin’

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Kurban Bayramı öncesi kurban alırken ve kurban keserken nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla basın bildirisi yayınladı.

Kurban’da, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla hayvanı usulüne uygun olarak kesmenin önemine dikkat çeken Başkan Mesut Koçak, “Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının korunması için önemlidir. Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır” dedi.

mesut-kocak-icerik.jpg

‘TOPLAM 3 MİLYON 400 BİN KESİM YAPILACAĞI TAHMİN EDİLİYOR’

Konya’nın hayvan sayısı ve hayvan üretim anlamında önemli bir noktada olduğunu ifade eden Koçak,  şöyle konuştu: “Son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2022 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 900 bin büyükbaş ve 2 milyon 500 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 400 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir. İlimiz 957 bin 569 büyükbaş hayvan varlığı ile birinci sırada, 3 milyon 58 bin 673 küçükbaş hayvan varlığı ile ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2022 yılı kurban bayramında kesilecek yeterli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Kurbanda 54 bin 541 adet kesilebilecek büyükbaş, 226 bin 345 adet kesilebilecek küçükbaş hayvan mevcudumuz vardır. Kurbanda, yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25’dir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir.”

‘KESİNLİKLE SATIN ALINMAMASI GEREKEN HAYVANLAR’

Kesinlikle satın alınmaması gereken hayvanlarla ilgili uyarıda bulunan Koçak, “Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan, büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı bulunmayan, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar gebe veya yeni doğum yapmış olan, damızlık değeri yüksek dişi hayvanların, öksürüğü ve nefes güçlüğü olan, yutma zorluğu bulunan ve iştahsız hayvanlar, tüyleri karışık ve mat olan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi/genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalıdır. Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek bazı noktalar; dini ölçülere uygun olmalı, sağlıklı ve besili olmalı, veteriner sağlık raporu olmalı ve aşı kaydı olmalı, büyükbaş hayvanların pasaportları bulunmalı, küçükbaş hayvanların nakil belgesi olmalı, hayvanların kulak küpeleri olmalı, kurbanlık hayvanın genel görünümü canlı ve sağlıklı olmalıdır. Her kurban satış ve kesim alanında veteriner hekimler görevlendirilmiş olup, kurban satın alırken görevli Veteriner hekimden destek alınması yararlı olacaktır” diye aktardı.

‘KESİMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR’

Kesim yerinin temiz olmasına ve akan temiz su yerinin mutlaka olması gerektiğine değinen Koçak, “ Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir” diye konuştu.

‘KURBAN ETLERİNİN OLGUNLAŞMASI VE MUHAFAZASI’

Kurban etlerinin muhafazasının da kesimi kadar büyük önem arz ettiğine değinen Koçak, “Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir” diye konuştu.

‘HAYVAN SAĞLIĞI VE İNSAN SAĞLIĞI AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ’

Hayvan ve insan sağlığının birbirinden bağımsız olmadığını vurgulayan Koçak, “ Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir. Atık ve tüketilmeyen yan ürünler çevreye atılmamalı, akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmeli, üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir. Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir. Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir. Allah keseceğimiz kurbanlarımızı dergah-ı izzetinde kabul ve makbul kılsın. Yetiştiricilerimize ve Kurbanlık alacak vatandaşlarımıza, bütün İslam Alemine şimdiden kazasız, belasız hayırlı Bayramlar dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ