Konya'da 274 bin hayvan Kurban Bayramı'na hazır

Kurban Bayramı için Konya'da kayıtlı olan yaklaşık 50 bin kesilebilecek büyükbaş, 224 bin kesilebilecek küçükbaş hayvan var.
Konya'da 274 bin hayvan Kurban Bayramı'na hazır

Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak, Kurban Bayramı ile ilgili verdiği bilgilerde, "Kurban dini bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının korunması için önemlidir. Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır. Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yılda Kurban Bayramı öncesi Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak yetkililere, hayvan sahiplerine ve kurban kesecek vatandaşlarımıza; kurbanlıkların nakli, seçimi, kesim sırasında ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında gerekli bilgileri halkımızla paylaşmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

konya-veteriner-hekimleri-odasi-baskani-mesut-kocak.jpg

KONYA ZİRVEDE YER ALIYOR

Türkiye’de 915 bin büyükbaş ve 2 milyon 900 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 815 bin kesim yapılacağını tahmin ettiklerini söyleyen Koçak, "İlimiz ise hayvansal üretim ve hayvan sayısı bakımından ülkemizde önemli bir yer almaktadır. İlimiz 971.964 büyükbaş hayvan varlığı ile birinci sırada, 2.985.522 küçükbaş hayvan varlığı ile ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2024 yılı kurban bayramında kesilecek yeterli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Kurbanda yaklaşık 50 bin kesilebilecek büyükbaş, 224 bin kesilebilecek küçükbaş hayvan mevcudumuz vardır. Kurbanda, yaklaşık olarak 915 bin büyükbaş ve 2,9 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25’tir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. ‘‘Kurban Bayramı’’ ibadet boyutu yanında; insan sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, ekonomik boyutları ve sosyal yardımlaşma vb. birçok hususu kapsayan çok yönlü olan bir organizasyondur, böylesine büyük ve oldukça kısa bir sürede gerçekleşen organizasyonun sağlıklı ve huzur içerisinde geçmesi için ciddi önlemler alınmalıdır” dedi.

İNSANLARDA GÖRÜLEN HASTALIKLARIN YÜZDE 61’DEN FAZLASI HAYVANSAL KÖKENLİ

İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’den fazlasının hayvansal kökenli olduğunu belirten Başkan Koçak, “Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90'ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması son derece önemlidir. Kesilen hayvanların sağlıklı olmasında da Veteriner Hekimler önemli görev üstlenmektedir. Veteriner Hekimler olarak Kurbanda; İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amacımız ve görevimizdir… Hasta ve Kurban olma niteliği taşımayan hayvanları kurban etmek istemiyorsanız, gebe hayvan kesmek istemiyorsanız, veteriner hekimlerimizle işbirliği içerisinde olunuz, sağlıklı ve güvenilir bir kurban süresini birlikte yaşayalım. Kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ